Temat: Dzielnik hamulców prawe lewe koło w 323

Witam wszystkich dzisiaj zlał mi się rozdzielacz prawe lewe koło, puścił przy dźwigni przekręcania. Naprawialiście to jakoś ??? Przychodzi mi do głowy myśl wywalenia tego ustrojstwa tylko jak tę rurki wszystkie połączyć ???? Pomożecie? smile

2

Odp: Dzielnik hamulców prawe lewe koło w 323

mam to szajstwo na zbyciu bo sam to wyjąłem z tym ze mój nie ciekł
rurki idzie łatwo ogarnąć przednie hamulce razem z wyprzęglikiem od pneumatyki a tylne hamulce w druga sekcje tylko musisz sobie dopasować przewody ewentualnie w motoryzacyjnym kupić łączniki przewodów hamulcowych fi 12 i  skręcić przewody do kupy

Nie ma to jak FORTSCHRITT

3

Wystarczy tylko trójnik, żeby połączyć tylne koła i podłączyć do drugiej sekcji. W drugą dziurę tej sekcji podłącz siłownik załączający hamulec pneumatyczny. W pierwszą sekcję zapiąłem hamulec przedni i siłownik hamulców pneumatycznych, bo są dwa, dla każdej sekcji osobno.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

no i zrobię tak jak piszecie. Jakiś awaryjny ten traktorek wczoraj to się zlało a dzisiaj uszczelkę pod głowica wygwizdało tragedia ....

5

Witam Panowie. Potrzebował bym pomocy przy podłączeniu rurek od hamulców wlasnie do tego ustrojstwa od rozdzialu hamulcy na prawo lewo. Bo czyściłem to i wymienialem odpowietrznik. (A że jak przedszkolak zabrałem się za to bez uwietrznienia na zdjęciach i rozłorzenie i złorzenie przeciągneło się prawie 3tyg.) I teraznie wiem czy dobrze złorzyłem bo po przejażdżce i próbie hamulcy prawe tylne kolo zaczeło mi kopcić z hamulca:(. Mam katalog ale z katalogu nie bardzo widze gdzie ktora powinna iść. Pomożecie? Pozdrawiam.

6

Hmmm ja  to wywaliłem....

7

No ja do poki sie z tym nic nie dzieje to chciałem zostawić, ale jak nie będzie z nikąd pomocy to tez wyeliminuje to. Ale dam temu szanse na "drugie życie" heh:D.

8

Krzysiek napisał/a:

Hmmm ja  to wywaliłem....

to jest nas dwóch a nawet myślę że i więcej wink

9

w sumie  to nie macie się czym chwalić ... że wywalacie i odchudzacie . i potem ktoś ogląda Wasze ogłoszenia np. sprawny tylko brakuje osłony akumulatora w 323

10

jano323 napisał/a:

w sumie  to nie macie się czym chwalić ... że wywalacie i odchudzacie . i potem ktoś ogląda Wasze ogłoszenia np. sprawny tylko brakuje osłony akumulatora w 323

W razie gdybym swojego sprzedawał, dorzucę go gratis wink

11

a może  podpowiedzmy koledze demps . która rurka od lewego ham. tył. a która od prawego do rozdzielacza ??

12

jano323 napisał/a:

hmm wiesz jano jak by sie nie spojrzał to osłoną od aku bym nie hamował na drodzę

13

hmm osłoną to nie ale ja wiem jak dzielnik  wygląda i jak go podłączyć

14

ja też wiem jak ten dzielnik wygląda wiem jakie ma zadanie ale jak ciekł i zapowietrzał mi hamulce co chwile to wolałem go wywalić i mieć jeden wyciek mniej

15

Z góry przeszkadza osłona, z dołu koło, przed chwilą patrzyłem. Poczekaj Demps, jutro wpasuję się pod niego i Ci powiem jak to idzie.

16

Ja w hamulcach w knurze trochę dłubałem i nigdy nie było tak żeby nie działały, ale jak dzielnik zaczął szkodzić, bo on w tym traktorze ma dwa zadania Pierwsze - nie przeszkadza, Drugie - przeszkadza. Nie przeszkadza wtedy gdy nie zapowietrza układu. Przeszkadza wtedy gdy zapowietrza układ, lub ogranicza rozwój rozdzielacza o kolejne sekcje lub jedno i drugie
Nie łudźcie się, że będziecie korzystali z niego podczas prób zmniejszenia promienia skrętu, otóż nie będziecie. Może ktoś podejmie kilka mniej lub bardziej nieudolnych prób, które utwierdzą go w przekonaniu, że nic to nie dało i szkoda czasu,nerwów i paliwa. To są rozwiązania skuteczne w ciągnikach bez przedniego napędu i dlatego z rozpędu trafił do 323 bo była wersja 320. Generalnie po przeglądzie niemal całego układu hamulcowego w moim knurze, bez obaw zapinam dwie przyczepy 3,5 tonowe bez hamulców, o łącznej masie ok 10 ton z ładunkiem i knur spokojnie zatrzymuje cały zestaw na rozsądnym dystansie pozostawiając na asfalcie cztery czarne ślady.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

17

MAREKPE napisał/a:

Ja w hamulcach w knurze trochę dłubałem i nigdy nie było tak żeby nie działały, ale jak dzielnik zaczął szkodzić, bo on w tym traktorze ma dwa zadania Pierwsze - nie przeszkadza, Drugie - przeszkadza. Nie przeszkadza wtedy gdy nie zapowietrza układu. Przeszkadza wtedy gdy zapowietrza układ, lub ogranicza rozwój rozdzielacza o kolejne sekcje lub jedno i drugie
Nie łudźcie się, że będziecie korzystali z niego podczas prób zmniejszenia promienia skrętu, otóż nie będziecie. Może ktoś podejmie kilka mniej lub bardziej nieudolnych prób, które utwierdzą go w przekonaniu, że nic to nie dało i szkoda czasu,nerwów i paliwa. To są rozwiązania skuteczne w ciągnikach bez przedniego napędu i dlatego z rozpędu trafił do 323 bo była wersja 320. Generalnie po przeglądzie niemal całego układu hamulcowego w moim knurze, bez obaw zapinam dwie przyczepy 3,5 tonowe bez hamulców, o łącznej masie ok 10 ton z ładunkiem i knur spokojnie zatrzymuje cały zestaw na rozsądnym dystansie pozostawiając na asfalcie cztery czarne ślady.

i takie heble ma mieć ciagnik a z tym zawracaniem to racja bo kiedyś próbowałem i nie idzie za bardzo a jak ten dzielnik zapowietrza heble to sie go tylko kasuje i zapomina o awarii hebli

18

W żadnym traktorze nie hamuje na jedno koło. W 514 to wywaliłem tą wajchę co była w kabinie od hamulców bo tylko dzwoniła

E 516 na części
Telefon 695 076 269

19

Jak to wszędzie każdy swoje racje ma. Ale jak już sie tyle na klęczałem na wk...(denerwowałem) przy tym wichajstrze żeby to ożywić to sprawdzil bym wtedy chociaż czy to dziala i czy heble na prawym kole są adekwatne do lewych.

20

kiedyś Sławek to opisał

Moderator

IP: 83.6.50.24
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 323
E-mail  PW
Re: Hamulce
No dobra. to jeszcze raz - do zwycięstwa! albo do rzy....a.
Będzie opis bez foty.
Z pompy hamulcowej wychodzi pięś przewodów. Z góry dwa z tyłu trzy.
Z rozdzielacza wychodzi sześć. Siedząc na fotelu kierowcy i patrząc z góry to: jeden z lewej strony, drugi od dołu, z prawej strony od góry dwa(przedni, tylny) i z prawej od dołu też dwa(przedni, tylny). Razem sześć. Na zawór hamulców przyczepy idą dwa, od przodu i od dołu. Na przód idzie jednym po prawej ramie i z przodu rozchodzi się na oba. Tył ma każde swój przewód.
I tak.
Rozdzielacz przewód lewy - koło tylne lewe.
Rozdzielacz p. górny prawy tylny - koła przednie.
Roz. p. prawy dolny przedni - koło tylne prawe.
Roz. p. prawy dolny tylny - tył pompy hamulcowej.....................
Roz. p. dolny - pompa hamulcowa tył.
Pompa ham. wyjście górne - zawór do przyczep wyjście z przodu.
Pompa ham. wyjście górne - rozdzielacz przewód górny prawy przedni.
Pompa ham. wyjście tylne - zawór do przyczep wyjście od dołu.
Jak coś nie jest jasne - pytaj.

Ostatnio edytowany przez sławek 42 (2008-06-17 13:00:38)

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty