1,421

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Jeżeli ma plantacje nasienne i krzyżuje dwa  rody żeby uzyskać efekt heterozjii to tak . Jeżeli sieje zebrane mieszańce to bez sensu bo wtedy następuje rozszczepienie genów  i automatycznie niższy plon.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,422

Sąsiadka praktycznie co roku stosuje własne nasiona z przeznaczeniem na kiszonkę. I z moich obserwacji wynika że im tańsze jednostki "oryginalne" tym mniejsza różnica. W przypadku starych odmian kiszonkarskich z smolic nie widać w ogóle różnicy. A zasiała jakąś niemiecką co miała kosztować po 800 na ha to można się było pośmiać wyrosła taka że w jajka łaskotała wiechą gdy po polu się chodziło. Widocznie w tym przypadku na loterii genowej trafiło najgorsze rozdanie z pośród genów dwóch, trzech czy czterech odmian użytych do stworzenia mieszańca.

1,423

Mój wujas ma swoje nasiona kukurydzy takiej do jedzenia. ZAwsze się śmiejemy, że dziadek je po wojnie ze wschodu przywiózł. Kukurydza może nie tak smaczna jak nowoczesne odmiany cukrowe, ale wysoka na 3 metry w dobrym roku urośnie i 2-3 duże z 50 cm kolby ma. Ja z siewu cukrowej mam kukurydze raz na 4 lata a u niego rok w rok jednakowa. Mam zamówione u niego 2 kolby to w tym roku też będę miał.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,424

Tylko patrzeć jak po Twoim wpisie pojawi się u niego konserwator zabytków wink

1,425

Albo inspekcja nasienna 😁

Kompletny noob w temacie Fortschitt

1,426

Chyba sredni sposob szukania oszczednosci

1,427

MAREKPE napisał/a:

Mój wujas ma swoje nasiona kukurydzy takiej do jedzenia. ZAwsze się śmiejemy, że dziadek je po wojnie ze wschodu przywiózł. Kukurydza może nie tak smaczna jak nowoczesne odmiany cukrowe, ale wysoka na 3 metry w dobrym roku urośnie i 2-3 duże z 50 cm kolby ma. Ja z siewu cukrowej mam kukurydze raz na 4 lata a u niego rok w rok jednakowa. Mam zamówione u niego 2 kolby to w tym roku też będę miał.

obserwuję swoje odmiany u ludzi którzy mają swoje działki przylegające do moich pól z kuku, widzę jak im bardzo dobrze plonuje szczególnie jak suszą kolby pod dachami a z kombajnu i traktorów widać co w podwórkach słychać i tym samym wiem jakie odmiany sieją w następnym roku i naprawdę nie widzę żadnej na tych poletkach z kradzionej kuku  różnicy w wysokościach iw  kolbach  z tym że jedynie wpływ ma nawożenie i opryski,co do wydajności ? kolega próbował na paru hektarach sianej kuku i też nie widział różnicy . problem z porządnym wysuszeniem jesienią kuku żeby na wiosnę miała jednakową  siłę kiełkowania . tak ludzie kombinują z rzepakami  . tak przy tych cenach nasion pewno coraz więcej ludzi zaczyna kombinować . trochę się lękam bo w kuku poprawki nie ma ....!!! dla tego spieprzyć  cała robotę na początku szkoda.. lepiej kupić tanio kuku i machnąć na eksperymenty ręką,

Leszek   dla kolegów'

1,428

Żeby nadawała się do siewu ze swoich zbiorów to trzeba ją suszyć w niskiej temperaturze i tyle. Na ten rok wziąłem dwie odmiany z masa, zobaczymy co urośnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,429

Co masz z Masa?

1,430

MAS 23.M i MAS 20.F.  Zobaczymy co z tego będzie. Jak dotąd Przemo dość dobrze doradza, znamy się jakoś 15 lat i przez ten czas żadnego bubla nie wcisnął więc myślę że i teraz będzie ok

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,431

po roku 2018 uważam że nie ma wyjątkowych odmian, są tylko warunki, !!  tak jak to mawiają mi koledzy od lat związani z kuku ziarnową  240 dent i w cenie 400 zł na ha !!!  i tego się trzymam .. cięzko wynegocjować cenę w tym roku  ale w big-beg jest szansa. MAS przerabiam od 8 lat  i coś z niego posieję bo już mam ale szukam dalej..

Leszek   dla kolegów'

1,432

sarast

Robisz plan nawozowy pod qq na pomiocie mi już  jeden z sąsiadów się odgraża że policje wezwie jak będzie śmierdzieć. Wolę zrobić na tym kawałku na którym będzie rozwiezione dla świętego spokoju jakby przypadkiem Pan oficer się czepiał.

1,433

Pietia napisał/a:

sarast

Robisz plan nawozowy pod qq na pomiocie mi już  jeden z sąsiadów się odgraża że policje wezwie jak będzie śmierdzieć. Wolę zrobić na tym kawałku na którym będzie rozwiezione dla świętego spokoju jakby przypadkiem Pan oficer się czepiał.

w tym roku odpuściłem sobie , ale  nerwowych na razie nie mam , koledzy mają problem bo mają goscia z aparatem i już obcykanego z ochroną środowiska i Agencją ,  mam wszystko poorane i musze odpocząć od smrodku i niech tanieje... to pomyślę. pójdzie przed siewem  po 250 soli i 100 fosforu 2l N-Lock i 300 mocznika,   odżywki , i prośba o deszcz ale nie w tedy kiedy koszą. pozd,

Leszek   dla kolegów'

1,434

A myślisz że staniej u nas wszystko schodzi na pniu jak na razie.

1,435

musi .. to odpad tylko sobie jeszcze kurniki ciągną ile mogą .. zaraz będą musieli laguny na polach stawiać to się opamiętają,

Leszek   dla kolegów'

1,436

Oby

1,437

Co niektórych nasion odmian już brak, ludzie podobno się rzucają na kukurydzę... Sam zasieję w tym roku na próbę pewnie koło 30 ha.

1,438

Oby nie było padaki z cena na jesieni

1,439

Nie znam w okolicy rolnika, który w tym roku nie planuje zasiać qq na ziarno.

1,440

Paweł jakie już? Przecież to już styczeń to nie ma się co dziwić. Co ograniczasz w miejsce kukurydzy?

E 516 na części
Telefon 695 076 269