261

Odp: RSM kto stosował zalety wady

Wczesny azot potrzebny w rzepaku w zbożu można poczekać.

262

Jeszcze jedno pytanie o jakim RSM jest tu mowa 32 czy 28?
I jeszcze jedna sprawa stosują RSM 2 dawki wystarcza bez rozsiewania granuli? bo jak bede miał opryskiwacz 21m a mam działki 15-18m to granuli nie ma jak rozsiać

Rolnik z powołania:-)

263

Mi się nie chce kombinować i leję 32 lub 26+3. tam gdzie muszę przymknąć to przestawiam głowicę obrotową w pozycję między kołpakami i nic nie cieknie. W przypadku ostatniej dawki w pszenicy podnoszę belkę polową najwyżej jak się da, a prędkość i ciśnienie ustawiam tak aby tworzyła się jak największa kropla, która spadając z dużej wysokości spada na ziemię odbijając się od liści i źdźbeł i nic nie parzy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

264

Pomozecie mi.
Planuje dac 170kg N/ha w 2 dawkach. Do wyboru mam RSM 28 lub RSMs ile litrów dac i  jakiego. Dzielic po dówno dawki czy jak. Dodam ze pszenica ma po ok 3 rozkrzewienia, ale żadka mi sie wydaje, chyba nie wzeszła na 100%

265

Jeżeli dajesz inną siarkę, np kizeryt , to daj co chcesz . Jeżeli nie ma innej siarki to najlepiej RSMs  ale ze względu na niską zawartosc NO'3 musisz dać co najmniej  100 kg N w RSMie na pierwszą dawkę a z drugą jechać po tyg

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

266

jesli łącznie chce dac wiosna 170kg N to mam to zrobic w przeciagu tygodnia?

267

Ja daję na pierwszą saletrę i potem za jakieś 2 tygodnie resztę rsm, tak żeby normalnie się już jeździło bez kolein i wszystko żeby dobrze ruszyło.

268

Paweł mówisz o pierwszym nawożeniu. Wciąg 2 tygodni dajesz łącznie np 80kgN .... tak?
Ja gdzieś pisałem
w jednym miejsc 60-70% saletry + rsm, w drugim 100% RSM i nie ma różnicy... A część pola gdzie poszedł sam RSM  azot dostało 2 tygodnie później niż to gdzie część poszła w saletrze.

Według mnie przy odrobinie sprzyjających warunkach jak ktoś leje rsm warto poczekać i dać spokój z saletrą. Problem może być kiedy przyjdzie mokre zimne przedwiośnie na cały kwiecień. U mnie ostatnio było tak jak spadł tupolew.  10 kwietnia w polu było tylko błoto i głodne roślinki weszliśmy w pole około 2 tygodnie później.

269

wiec jak podzielic 2x po 250 l rsms czy 2x po 250 rsm 28 cena taka sama. a moze inaczej to podzielic i na pierwszą dac 200 a na dróga 300?

270

Ja pisałem o pierwszej dawce azotu.
A jeżeli chodzi o dzielenie azotu na cały sezon  To jesli nie dajesz  innej siarki to powiem że RSMS ale ilość to musisz sam podzielić bo to zależy od satanu po zimie i od Twoich oczekiwań.

271

Krzysiek napisał/a:

Paweł mówisz o pierwszym nawożeniu. Wciąg 2 tygodni dajesz łącznie np 80kgN .... tak?
Ja gdzieś pisałem
w jednym miejsc 60-70% saletry + rsm, w drugim 100% RSM i nie ma różnicy... A część pola gdzie poszedł sam RSM  azot dostało 2 tygodnie później niż to gdzie część poszła w saletrze.

Według mnie przy odrobinie sprzyjających warunkach jak ktoś leje rsm warto poczekać i dać spokój z saletrą. Problem może być kiedy przyjdzie mokre zimne przedwiośnie na cały kwiecień. U mnie ostatnio było tak jak spadł tupolew.  10 kwietnia w polu było tylko błoto i głodne roślinki weszliśmy w pole około 2 tygodnie później.

80-100 Kg N