Odp: Kukurydza Na Ziarno
Pisałeś że ziemię masz dość dobrą. Skoro była by cena 300 za tonę to najprawdopodobniej spokojnie 12 ton z hektara wyciągniesz. To już jest 860. A i cena 300 to jest już najgorszy scenariusz.
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 72 73 74 75 76 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pisałeś że ziemię masz dość dobrą. Skoro była by cena 300 za tonę to najprawdopodobniej spokojnie 12 ton z hektara wyciągniesz. To już jest 860. A i cena 300 to jest już najgorszy scenariusz.
300 za kuku. proszę ??? martwi mnie to żeby dało normalnie a reszta to bajka,,
Pajej z takim podejściemem to lepiej kobity se nie szukaj bo to też spore koszta 😁
Ta taniej będzie roksa
Nawożenie 300kg mocznika i 400kg npk to na 2 ha chyba że masz tak wyjałowione gleby.
To tez oddaj w dzierzawe
Jk w okolicy będzie taki frajer to oddam, bo ja tyle w stanie nie jestem dać, więc moje dzierżawy odejdą, a na 20 ha to szkoda się bawić w rolnictwo. oddam i będę miał bez roboty 20tys + dopłaty jakieś 20ha * 700zł = 14tys Razem mi to da 34tys / 12 miesiecy = 2,8tyś normalna pensja. do tego jak pójde do pracy wpadnie 2 tys spokojnie wiec 4800 miesiecznie bez martwienia sie o pogode, dla mnie bomba. :walka:
Ta taniej będzie roksa pl
Nawożenie 300kg mocznika i 400kg npk to na 2 ha chyba że masz tak wyjałowione gleby.
w poprzednich latach dawałem 200 mocznika to plonu ponad 8 nie miałem.
Nie rozumiem co ma do tych moich wyliczeń odnoście kuku szukanie baby
Jak gęsto siejesz?
85tyś
Pajej to może zmień nawożenie, licznik czym innym zastąp. A to powiązanie baby z kuku to to że na każdym kroku jesteś wyliczony do złotówki i wiecznie narzekasz, czarny scenariusz. Głowa do góry!
wyliczony... a jak ktoś chodzi do pracy to wie ile zarabia, co w tym złego że ja też chce wiedzieć? Co do narzekania to tylko kuku mi nie wychodzi. z innych to najmniej jęczmień, ale i tak daje ok. W wątku o protestach pisałem że nie narzekam na moją sytuacje materialną.
Ph jakie masz skoro jęczmień bieda to może masz kwaśno. Kukurydza wychodzi największym obibokom więc raczej ją przenawozisz. Dajesz jakieś naturalne obornik, gnojowica, kurzak?
Tak obibokom...... W zeszłym roku obibok jeden kiszonkowa miał poniżej 1m. ....
Pajej wszystkiego się przewidzieć nie da więc nie licz tylko ryzykuj.
A jak Ci z kukurydza nie idzie to jej nie siej na siłe
Ph jakie masz skoro jęczmień bieda to może masz kwaśno. Kukurydza wychodzi największym obibokom więc raczej ją przenawozisz. Dajesz jakieś naturalne obornik, gnojowica, kurzak?
teraz najniższe ph to 5,5 nie mówie że jęczmień słaby tylko finansowo prawie tys mniej zostaje niz z pszenicy mimo to z 1ha zostaje ponad 1tys na czysto.
zapomniałem ze w zeszłym roku nie zebrałem słonecznika bo kiepsko powschodził, a na siemie lniane nie ma kupca więc na poplony wysieje.
co do kuku to nic nie stosuje z naturalnych nawozów
Len też siejesz?
miałem 2 letni epizod w 2017 roku nie udał mi sie to kupcy byli w 2018 udał sie to wszyscy kupcy co obiecywali ze kupia wypieli sie więc juz w tym roku nie posieje
Chłopaki mam pytanie będę rozwoził pomiot kurzy pod qq przed zima było ruszone wszystko gruberem na 25 działki po pszenżycie, gdzie nie gdzie przezimowały kępki zboża. Moje pytanie zahaczyć PHX i wszystko płytko przeorać czy może lepiej na raz prosto a drugi po skosie przelecieć gruberem na głęboko.
A nie wystarczy raz gruberem? Oprysk później i tak sieknie zboże
Leszku o samosiewy się nie martwię chodzi mi tylko czy lepiej przykryć pomiot czy wymieszać.
Talerzówką z wałem a potem i w to siać.
Ja bym zrobił raz gruberem, ewentualnie jak masz to raz talerzówką głęboko.
Strony Poprzednia 1 … 72 73 74 75 76 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo