61

Odp: Hodowla kur niosek.

Mojego sąsiada kury widzą światło dzienne jak drzwi otworzy. Gnoju nie wywala już kilka lat a jak jakaś zdechnie to już tam zostaje ,aż się rozłoży. Każde jajko musi myć pod kranem bo jest tak czarne a i tak ludzie kupują jako z wolnego wybiegu i są zachwyceni ,że nie nadąża z produkcją.

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

62

jeden myje jaja z gówna a drugi gównem smaruje , mam takiego sąsiada wcześniej trudnił się nędznym Barem a jak to padło to jaja ekologiczne ? a niema nawet szopy na te niby kury

63

Pajej napisał/a:

Taki chodowca powinien sie pogodzic z mniejsza wydajnościa wzamian za lepsza cene,. Ten co ma przemysłowy kurnik tez dba zeby kury miały wszystkie składniki i były zdrowe, a jednak klienci wolą "od chłopa" ale ja głupi Pajej jestem i ciągle na NIE

Dlatego ma mniejszą wydajność bo kura na własną rękę, może bardziej na własną nogę,  musi szukać witamin w trawie i piasku, białka w robakach itp, ale czy ta kura jest bardziej szczęśliwa od tej co najedzona wychodzi na trawnik?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

64

właśnie czy wit z trawy i piasku który rolnik może dostarczyć czy z chemi hym...

Rolnik z powołania:-)

65

Pajej Ty rolnik porównujesz chemię jaką stosujesz w brokule z mineralnymi składnikami paszy. Porównaj z nawozami jakie stosujesz. Gdyby kura była cały czas na lekach to co innego, wtedy porównuj z chemią stosowana na rośliny. Bredzisz po prostu kolego.

66

Pajej pisałeś o karencji w warzywach. Ostatnio też mi zachorowały i poszedł antybiotyk. Gdybym nie znalazł nic bez karencji to jajek na pewno nie puścilbym do obrotu. Wolałem kupić droższy antybiotyk ale przynajmniej bez karencji i jajo mogę pewnie i bezpiecznie sprzedać. Co do gadania ludziom to w wielu przypadkach ludzie i tak wiedzą lepiej więc co ja będę się z nimi kłócić... jak mówią że widać że z tymi kursami chodzi kogut to niech tak bedzie😁 a u mnie akurat na początku został skrócony o głowę po przyłapaniu go na wchodzeniu do gniazd i dziobaniu jajek

E 516 na części
Telefon 695 076 269

67

Przypomina mi sie jak w ziemniaki sie bawiłem komu jaka odmiana smakowała taką ,,miałem,, wink

mdw

68

Podobno bardzo dobry zamiennik kredy w żywieniu niosek. Stosować w dawce 2/3 kredy i 1/3 normalnie krede.  Chodzi o muszle ostrygów...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

69

Jak mój ojciec hodował gołębie to kupował właśnie taki grys z muszli mięczaków , do kur może to i też dobre. wink

70

No to wapń który dłużej pozostaje w organiźmie w porównaniu do kredy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

71

Wybieg to ciężko określić bo nam zamknięty ok 300 m^2 ale wypuszczane są też na całe podwórko tylko jest problem bo młode kurki czasami niosą się gdzie chcą. Poidło kupione z allegro 50 l a karmniki mam na paszę suchą i mokrą bo daje parowane ziemniaki. W tej chwili najlepszy dochód mały w porównaniu do wszystkiego innego tylko skala mała

72

ziemniaki ponoć nie bardzo dla niosek tak słyszałem, zatłuszczają sie czy coś i gorzej sie niosą.

mdw

73

yokoslaw napisał/a:

ziemniaki ponoć nie bardzo dla niosek tak słyszałem, zatłuszczają sie czy coś i gorzej sie niosą.

ziemniaki mokry chleb rozwalają kurom wątrobę

74

to w teorii a w praktyce ? Odkąd pamiętam u dziadków i u rodziców kury dzień w dzień wpieprzały ziemniaki z parnika wymieszane ze śrutą i starym namoczonym chlebem. Do tego pszenica rzucona gdzie popadnie i kury żyły latami a jedyne co mogło je pozbawić życia to ostrze siekiery.
U mnie już nie jedzą tylko dlatego że nie mam czasu siedzieć przy parniku.

gg 5118068

75

za czasów twoich dziadków to były inne rasy kur a dzisiaj dwa lata i w glebę

76

ile miesięcznie idzie kg paszy na 100 kur?

77

140 gram na jedną kurę na dobę. Teraz na odchowie zjadają mi jakieś 125 gram a mają aktualnie 13 tygodni. Pajej ale to też zależy od rasy. Rosa 1 jest ogólnie dość dużą kurą więc i dość sporo zjada

E 516 na części
Telefon 695 076 269

78

z matmy kiepski jestem ale z moich obliczeń wynika że100 kur w miesiąc zje ok 500kg paszy. czyli 400 zł za zboże, nie wiem ile za witaminki, dodam 100 zł więc 500zł. Niesność 50% jajka po 70 gr
wychodzi ok 1000 zł. Więc na czysto z takiego stadka miesięcznie ok 500zł
ach Pajej i te jego rozkminy...

79

100 kur, nieśność 80%, jajo po 80 gr, koszt jaja 30gr. To wychodzi 100x0,8x0,5x30=1200 na miesiąc

E 516 na części
Telefon 695 076 269

80

Mały błąd 960zł