Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » Regulacja prędkości obrotowej wentylatora w 512
drodzy koledzy :beer: jak to w końcu jest ? ilość obrotów tego koła które są podane w tabeli ustawień liczymy od maksymalnie skręconego czy wykręconego ? :nie_wiem: mowa o prędkości wialni
Nie sugeruj się żadnymi danymi, bo na podstawie których możesz ustawić odpowiedni wiatr, jedyną metodą jest ustawianie na zasadzie prób i błędów, musisz przy tym dobrze sprawdzać co leży za kombajnem, oraz stan czystości tego co w zbiorniku, oraz też jak wyglądają sita. Według tabelki nic nie zrobisz, bo wystarczy, że koła talerzowe będą podjechane, pasek klinowy zużyty i już dane są nie aktualne.
w prawo przy pracującej młocarni
zgadzam się z Tobą tatamarty ... ale ta tabelka jest punktem wyjściowym jak dla mnie .... przy koszeniu jęczmienia wiaterek udało mi się tak ustawić , że ziarno czyste a za "dupą" nie mogłem ziarenka znaleźć . . . do czego dążę - Ty znasz już swój kombajn i wiesz jak go ustawiać, ja jak na razie potrzebuje "instrukcji" jak mniej więcej powinien być ustawiony, a ja go sobie w trakcie pracy już ustawie ...
Do pomiaru tej prędkości można fajnie wykorzystać moje obrotomierze elektroniczne. Wszystko na ich temat jest tu - http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 137#p21137
czytałem świetna sprawa, gdybym miał luźną kaske to bym już się Ciebie pytał o wysyłkę no ale cóż , czas żniw i ropke trzeba było kupić ... tylko że nadal nie wiem jak to mam ustawić ? Krzysiek napisałeś że w prawo, czyli najpierw kręcę na max`a w lewo a później podaną ilość obrotów w prawo ?
Nie nie! Jeśli jechałeś w jęczmieniu i było dobrze, to w innych zbożach nie wiele trzeba zmieniać, kwestia jednego - półtora obrotu w celu zmniejszenia lub zwiększenia wiatru, w prawo zwiększasz, w lewo zmniejszasz wiatr, to wszystko, nie rozkręcaj na maxa bo szkoda roboty i czasu na ponowne ustawianie, jak teraz wjedziesz np w pszenżyto, bo na pewno to będziesz kosił to ewentualnie zwiększysz odrobinę wiatr.
w bizonku wiatr ustawiam największy do
pszenicy
pszenżyto
jęczmień
żyto i najmniejszy do rzepaku i oczywiście kontrola z tyłu co jakiś czas
wczoraj kosiłem rzepak to prawie na max`a rozkręcony ....a w zbożu to tak jak mówicie : bystre oko i trochę oleju w głowie .... będzie git dzięki za rady... :beer:
Witam wszystkich klubowiczów od tego roku jestem posiadaczem 512 i taki problem brzęczy mi koło od ustawiania wiatru kołacze się brzęczy i grzeje się troche. Czy może ktoś miał taki problem i jak go rozwiązał,z góry dziękuje za pomoc.
Rozebrać i wymienić na nowe miąłem tak w zeszłym roku okazało się, że jest już wyrobione a przy okazji wymień sobie łożyska koszt niewielki
Odkręcić śrubę od ustawień wiatru na górnym kole w lewą stronę i całe koło rozebrać przejrzeć, co jest dobre a co do wymiany
Jako że moja świeżo zakupiona 512 stoi już na moim podwórku podjąłem temat obrotów wentylatora niestety proponowany przez piotra obrotomierz mierzy obroty tylko z jednego punktu a ja chciałem mieć elektroniczny pomiar młocarni i wentylatora. Szukałem w necie i znalazłem sposób na przerobienie obrotomierza benzynowego na obrotomierz mierzacy obroty wałka za pomocą kontaktora i magnesu opis przeróbki ponizej. Znawców elektroniki proszę o wypowiedzenie się.
Ze względu na brak impulsów napięciowych z aparatu zapłonowego w dieslu, pozostają oprócz dopasowywania z innych modeli, następujące własne rozwiązania:
1. Zamocowanie na kole zamachowym magnesu(ów) i podpięcie obrotomierza pod kontaktron połączony z jednej strony z masą, a z drugiej zasilany przez rezystor 100 ohm/2-5W z 12V (włączane stacyjką). Przewód obrotomierza podłączamy tam gdzie kontaktron łączy się z rezystorem. Można mocować magnes(y) na innym kole pasowym, ale ze względu na inne obroty niż wału korbowego (najczęściej inna średnica), trzeba przeskalować obrotomierz.
2. Zamontowanie silniczka prądu stałego (wytrzymałego i trwałego) napędzanego od jakiegoś kółka pasowego paskiem (lub na osi kółka pasowego). Podpięcie pod silniczek odpowiedniego woltomierza z szeregowo włączonym potencjometrem (regulacja wskazań). Ta metoda jest mało precyzyjna, ale stosowana. Wydaje mi się, że Volkswageny diesle mają takie dodatkowe uzwojenie w normalnej prądnicy.
Szanowny Adminie!
Wariant 2 z silniczkiem to niewypał.
Natomiast Bizonie jest specjalna prądniczka tachometryczna i nieźle się sprawuje.
Obrotomierz w starszych dieslach pobierał impulsy z alternatora( z jednego z mostków prostowniczych w alternatorze wyprowadzony był przewód do tego służący), w nowszych dieslach sygnał do obrotomierza pobierany jest z czujnika elektronicznego( hallotron). I taki radzę zastosować. Są niezawodne w odróżnieniu od kontaktronu( choć też są niezłe do tego celu).Ja mam hallotron zamontowany w 512 przy siekaczu i sygnalizuje mi spadki obrotów już 3 lata super sprawa. Zatem czujnik Halla zakupiony w sklepie z elektronika dla hobbystów podłączasz pod Twój obrotomierz elektroniczny i jest ok. Można wykonać przełącznik i w określonym czasie będzie podawał odczyt z nawet kilku czujników.
Można prosić o zdjęcia i schematy bo trudno to sobie wyobrazić.
w prawo. zaciska się wtedy pas i śmigło kręci się szybciej
I taki radzę zastosować. Są niezawodne w odróżnieniu od kontaktronu( choć też są niezłe do tego celu).Ja mam hallotron zamontowany w 512 przy siekaczu i sygnalizuje mi spadki obrotów już 3 lata super sprawa. Zatem czujnik Halla zakupiony w sklepie z elektronika dla hobbystów podłączasz pod Twój obrotomierz elektroniczny i jest ok.
a jaki obrotomierz do tego zastosować aby to wszystko współpracowało
Ten z forum można zaadoptować http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 137#p21137 tylko niech PiotrK dołoży drugi czujnik.
podobno się nie da
No i po co. Kombajn to nie komputer, że ustawisz 957 obrotów i tak ma być. Pogoda się zmienia, zboże raz bardziej dojrzałe, raz mniej raz drobniejsze, raz grubsze. Czujnik obrotów za ciebie tego nie sprawdzi. Zapieprzasz za kombajn , rozgartujesz, dmuchasz i widzisz w lewo czy w prawo. Patrzysz na sita, zaglądasz do zbiornika. Tak na prawdę liczniki obrotów w zasadzie na młocarni i silniku mają uzasadnienie, a reszta na czuja.
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » Regulacja prędkości obrotowej wentylatora w 512
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo