21

Odp: VAT w Rolnictwie

Jak bym miał krótko podsumować znajomość przepisów przez urzędników to brzmiało to by "Chu** się znają". Byłem zapytać się jakie podatki muszę płacić gdybym świadczył usługi kombajnem to w ośmiu pokojach byłem zanim znalazłem odpowiedź. A nadal nie wiadomo było jak z KRUS i co w gminie załatwić. W prywatnym biurze rachunkowym bez problemu komplet informacji o KRUS gminie i us tyle że za samo wejście do biura już chcą kasę.

U mnie jak kiedyś policzyłem na ryczałcie wychodzi lepiej bo ewentualnie zyski nie starczyły by na księgową a śpi się spokojniej. To może też wynikać z tego że mam co miesiąc fakturę za mleko w gospodarstwach zbożowych widzę jak często sprzedają płody na kogoś by ukryć zyski kupują więcej środków i odsprzedają itp.

22

Wszystko zależy od ludzi. Ja nie mogłem narzekać. Przykładowo brata księgowy i inni z resztą też jak szli do us to sami pytali się mojej żony czy są już jakieś nowinki podatkowe itd. Fakt że dużo jeździła po szkoleniach więc była na bieżąco

E 516 na części
Telefon 695 076 269

23

http://www.podatki.egospodarka.pl/kalku … lt-czy-vat
bardzo uproszczony ale można mieć jakiś pogląd. Od 8 lat jestem na vat i nie zdarzyło się abym musiał choćby złotówkę zapłacić, zawsze na plus, bez kombinowania.

gg 5118068

24

było to juz poruszane ale może cos sie zmieniło. przeinstalowałem system w kompie i jak wiadomo wszystkie programy mysze wgrywac na nowo. W związku z tym szukam darmowego programu do fakturowania. do tej pory używałem "Mega faktura" fajny, ale w wersji darmowej nie ma możliwości zapisania FV do pliku. Polecicie coś?

Rolnik z powołania:-)

25

Jak prowadziłem działalność korzystałem z ifirma.  Jak masz stały dostep do internetu to może pomyśl o tym. Przy odrobinie chęci nie trzeba biura rachunkowego.  Jest pomoc online jesli nic się nie zmieniło to nawet szybka i skuteczna. Nie ma problemu logujesz się zawsze i wszędzie
Jest wersja demo na 30 dni testuj
https://www.ifirma.pl/ksiegowosc-internetowa

26

jakoś wolałbym na dysku mieć, niby internet jest ale czasem na złość może nie być. do tego szukam czegoś całkowicie darmowego

Rolnik z powołania:-)

27

To robisz sobie szablon w jakimś darmowym arkuszu kalkulacyjnym
np Libreoffice i już. Masz za darmo. Tak zaczynałem.

28

Pajej napisał/a:

jakoś wolałbym na dysku mieć, niby internet jest ale czasem na złość może nie być.

Dysk może szlak trafić czy to mechanicznie czy to wirus, bardzo zawodny system gromadzenia danych. Jeśli trzymasz dane w chmurze czy na zewnętrznych serwerach to masz pewność systematycznych archiwizacji i ewentualnych backup-ów. Poza tym dostęp z każdego miejsca, nawet z pola pod lasem czy za górką wink

gg 5118068