Odp: Wiosna 2019
Byłem z rana z RSM w rzepaku sucho .. właśnie zaczeło padac na pierwszyą dawkę daje po 300 l RSM 32 z siarką
Tylko mi na jednym kawałku wyskoczył bratek ... czym go załatwić ?
![smile](https://forum-fortschritt.pl/img/smilies/smile.png)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Byłem z rana z RSM w rzepaku sucho .. właśnie zaczeło padac na pierwszyą dawkę daje po 300 l RSM 32 z siarką
jest taki RSM 32 z siarką?
A ja się nie śpieszę , u nas niektórzy wyjechali , gazowanie , rycie kolein i wyciąganie , to już lepiej zaczekać te parę dni
Jak 32 z siarką?
Normalnie ... Zwykły RSM 32 plus siarka w płynie i masz z SIarką .... co za problem ?
Ile tej siarki? Sam to komponujesz czy taki kupujesz. W agrochemie tylko 26+3
Takie coś? https://allegro.pl/oferta/prosiarka-800 … 7549961153
Puki co wożę patentkali w porzeczkach jeszcze 500kg...
Ja dzis latałem z nawozami i tak
1 Pszenica 40kg N wysiałem, za 2-3 tyg dosieje jakies 30kg N. Na kolanko 70kg i na kłos 30
2 Pszenica 55kg N wysiałem, na kolanko dam 80 kg i na kłos 30
3 żyto i pszwenżyto 50kg N wysiałem. na kolanko dam 70.
4 juteo na pszenicę 250l RSM 28 i na kolanko 250l RSM 28
Od takie kombinacje
4-5 rozkrzewień w moim pszenżycie to norma. Trochę za duża norma wysiewu i mam prawie 3x więcej pędów na 1m2 niż optymalnie. Dawka startowa pójdzie za kilka dni góra 40 kg N na początku strzelania w źdźbło następna jaka, jeszcze nie wiem, czas pokaże.
A ja się nie śpieszę , u nas niektórzy wyjechali , gazowanie , rycie kolein i wyciąganie , to już lepiej zaczekać te parę dni
U mnie sucho. Można powiedzieć, że się kurzy. Takn suchej wiosny nie pamiętam
Tutaj na górkach też sucho , ale u nas ziemie w większości mozaikowe tzn na początku przeważnie górka z lekką piaszczystą glebą , za chwilę mokry dołek z gliniastą glebą , potem znów górka itd , więc wole zaczekać aż na całe pole wjade a nie jeździć w cały świat i ryć koleiny. Nie wspominając o kawałkach z płytko położonymi wodami podskórnymi , tam się leci jak w studnie.
Normalnie ... Zwykły RSM 32 plus siarka w płynie i masz z SIarką .... co za problem ?
Jak to się kalkuluje ? Ja za zaot w RSM(s) płacę 3.5 zł za kilo N bez odliczania siarki . Ile płacisz za siarkę w osobnych bańkach? Cena w 32 za N jest taka jak za sam N w 26(3) a siarka w "gratisie"
U mnie N w RSMS kosztuje 3.56 a N w RSM32 kosztuje 3,2.
Przyjrzałem się chwile i Wojtas dobrze kombinuje. Siarka kosztuje około 2zł kg
Na polibudzie we Wrocku pewien profesorek mówił tak że Siarka z azotem to idealne połaczenie .
Więc daje siarkę do azotu .. W końcu i tak spaceruje po tym polu więc nie zaszkodzi ...
S stymuluje pobieranie N
Ok tylko jest gotowy produkt i się pytam czy opłaca się kombinować z dolewaniem siarki? Ja wszystko leje RSMs
A nie za wolno działa ten RSMs?
Każdy RSM działa szybciej od saletry i można jednorazowo wpakować 100kg N i nie ma takich strat jak w saletrze
Wojtas napisz jaki produkt lejesz gdzie i za ile kupujesz?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo