9,961

Odp: GG FORUMOWE

Kiedyś czytałem o degradacji najżyźniejszych gleb w Polsce i potwierdził mi to teść mojego brata. Pod Hrubieszowem na czarnoziemach, które zawsze miały najwyższą zasobność składników pokarmowych,  doszło do takiej degradacji, że wyniki są jak u Twojego kolegi. Wielkopolskie piachy mają porównywalne.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,962

Może ktoś przerabiał temat , może coś podpowie ktoś, chodzi o to że pracuje na etacie ZUS ,trafia się możliwość wydzierżawienia ziemi ok 15 ha i tak z tatą uradzilismy  że może poszło by na mnie  to może by skorzystał z młodego rolnika czy innej formy pomocowej ,ale chciał bym nadal pracować na etacie jak to się ma z KRUS od czego zacząć gdzie ruszyć jutro pojadę do ZUS i popytam

9,963

Jeśli bierzesz MR lub modernizację to zdaje się przez 5 lat musisz być na krusie.

9,964

No a ZUS ma pierwszeństwo przed KRUS, więc sobie nie wybierzesz.

9,965

Można też ubezpieczyć się podwójne w KRUS w "ograniczonym zakresie" (dodatkowa dobrowolna składka "wypadkową" ) gdy się opłaca ZUS ale raczej agencja nie uznaje tego jako typowe ubezpieczenie rolnicze.

9,966

Młody rolnik rok od uzyskania pomocy musi być na KRUS jako rolnik  w pełnym zakresie .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

9,967

Nie wiem jak dziś ale z rozdania 2007-2014 rolnikiem na krus trzeba być przez 12 m-cy po tym czasie trzeba prowadzić gospodarstwo przez kolejne 4 lata ( razem 5 ) w krusie 1 rok.
Temat przerabiany......

9,968

W związku z tym iż mam dosyć kupowania i zakładania kolejnych pompek zasilających do zt323 zamówiłem elektryczną. Wystarczy dać jej prąd z ze " stacyjki" i wstawić na przewodzie paliwowym? NIe ma żadnego wyłącznika ciśnieniowego? Czy po przekręceniu zapłonu paliwo będzie krążyć przelewając się przez pompę i do nadmiaru?

9,969

Idzie na przelew , miałem takie w fastracu założone i po kilku miesiącach szlag ją trafił więc wróciłem do oryginału

9,970

a czemu ci te pompki padają i pyta nie czy mówisz o ręcznej pompce czy tej mechanicznej ?

Nie ma to jak FORTSCHRITT

9,971

Kupuje obrobię pół sezonu i wymieniam bo puszcza paliwo do wtryskowej....

9,972

a uszczelnić po swojemu jakimś grubszym oringiem czy coś w ten deseń ?

9,973

Te nowe są nierozbieralne a może i są ale nie ma uszczelnienia...... PiotrK mówił że szkoda się pierdzielić....

9,974

Dlaczego nie założyłeś z jelcza one wytrzymują.

9,975

Krzysiek napisał/a:

Kupuje obrobię pół sezonu i wymieniam bo puszcza paliwo do wtryskowej....

Krzysiek i kilka lat temu PiotrK polecił taki patent chodziła do końca i pojechała razem z traktorem  do nowego właściciela.

https://sprzedajemy.pl/pompka-zasilajac … nr41280792

9,976

i pasuje ona bez żadnych przeróbek ?

9,977

Ja miałem od jelcza i kłopot znikł.

9,978

http://i64.tinypic.com/2uo2f5l.jpg

Kilka lat temu wrzucałem już to zdjęcie, no to dla przypomnienia. Jelczowska od wielu lat w moim 303

9,979

https://www.hk-hydraulik.com/pl/kalkula … 00b30b6caf
Panowie umie Ktoś podstawić wymiary mojej pompy, żebym coś z tego zrozumiał? Chcę obliczyć jaka jest pojemność mojego silnika zębatego wychodzi ok 37cm, ale to chyba jakieś głupoty.. średnica trybów to 37mm (D) szerokość dwóch trybów zespolonych(L) 68mm, i szerokość trybów to też 37mm (W)

9,980

Jutro po południu mogę dać synowi to zadanie. Przygotowuje się do matury z matematyki i fizyki w opcji rozszerzonej, niech się wykaże.