Odp: Wiosna 2019
a u mnie sucho dzis orałem na usłudze to na polu gdzie kiedys ugrzazłem kombajnem to dzis koła nie buksowały, masakra
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a u mnie sucho dzis orałem na usłudze to na polu gdzie kiedys ugrzazłem kombajnem to dzis koła nie buksowały, masakra
Sucho jak diabli tylko łąki pod wodą......
Zawsze możecie dać Siarkol
https://allegro.pl/oferta/siarkol-800sc … lsrc=aw.ds
jutro planuje posiać jeczmień browarny
U mnie ciut za mokro bo też bym siał...
u mnie sucho, mam już przygotowane i jutro też zaczynam siać
Ja pojechałem na bogato, wczoraj uprawiłem agregatem, a dziś bede siał AUŚ
Zostało mi saletrosanu, zawsze stosowałem go jako pierwsza dawka na rzepak i oziminy. To co zostało lepiej wykorzystać na:
- łąki
- pod korzeń w mieszance owies, jęczmień, pszenica
- zostawić po wschodach mieszanki
Na łąki. Na mieszanki mocznik w jednej dawce 200 kg przedsiewnie. Pogłówne nawożenie zbóż jarych coraz bardziej nieciekawie wychodzi.
Androl widzę, że mamy podobny system nawożenia jarych i to wychodzi. 200-250 mocznika daje przed siewem i przeważnie na tym się kończy nawożenie jęczmienia. Chyba że pogoda dopisuje
Ja jare nawoziłem w 2 dawkach saletry przed w zależności od pogody i terminu siewu. Pierwsza pod korzeń powiedzmy 60-70N druga do 110 i tu różnie od końca krzewienia do ....
Przy wczesnym siewie czyli nieco dłuższej wegetacji można podzielić przy późnym bez sensu
Mi się może uda jutro posiać groch.
Ja dzisiaj bronowałem kawałki z ciężką gliniastą glebą zaorane na zimę. Grzbiety skib się dosyć ładnie rozbiły ,mam nadzieję ,że choć trochę przerwie się parowanie wody.
Ja wczoraj prawie skończyłem sypać siarczan na oziminy, zostało 3ha ale mokra ziemia, 1614 szedł ale koleiny 25cm i zostawiłem. Ogólnie mokro na polach.
ja wczoraj posiałem 8,5 ha jęczmienia browarnego, troche sie kurzyło...
Rano były warunki by coś grzebać ale potem tylko gorzej ..... prognoza mówi że na tydzień grzebanie w ziemi trzeba sobie wybić z głowy....
Ja będę grzebał, ostrówkiem. Poprzez wymianę międzysąsiedzką małych działek, zakrzaczona kamionka wcina mi się klinem w pole. Jutro zakończę wycinkę, po niedzieli ostrówkiem rycie.
Na swoich polach już dawno takie badziewia polikwidowałem.
Ja zacząłem siać jęczmień, ziemia jeszcze bardzo mokra i zimna. Posiałem 3.5 ha i chyba pauza bo deszcz popadał .
https://photos.app.goo.gl/wFdJv6c3QkuFHcoZA
deszcz a co to takiego? wiem co to snieg ale deszczu w tym roku jeszcze nie widziałem
A u mnie pauza wieje i od tygodnia nie ma dnia żeby nie padało jeszcze nawozy na wszystkie pola nie posiane
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo