161

Odp: Wiosna 2019

JA tam Lałem RSM w taki wiatr mi nic nie przeszkadza smile)  nawozy   sypkie fakt może  rozwiać do sąsiada ...
W sumie  rzepak  potrzebuje juz regulacji i od razu na grzyba ...  chyba pójdzie CARYX  i ASAHI na wzmocnienie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

162

Kolejny plus RSM  W tym roku jeszcze nie ale  lałem już przy wietrze w porywach ponad  10m/s. Rosło równo. Jedyne co to trochę po opryskiwaczu ciekło jak się jechało z wiatrem

163 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-03-17 12:15:26)

lol:lol::lol:słoneczko i + 15 .pięknie jest.

Leszek   dla kolegów'

164

Ja pierdziele macie po tysiąc ha i się nie wy robicie w oknie pogodowym.......
Ile czasu tak naprawdę potrzeba aby zasiać albo spryskać 1ha ?
Jadąc 10km/H przy ścieżkach 18m to niespełna 3.5 minuty..
Więc jakie areały w dzień zrobicie  ? Sąsiada chłopak w 20h sam jeden rozdział azot na 700ha .....

165

Tomek, ale pewnie nie ma działek drobnych jak moje big_smile Ja tam chyba stary się robię coraz mniej mi się spieszy,  i tak ze wszystkimi robię żniwa. Sasiedzi rano po przymrozku siali nawozy w błoto i w nocy. ja po wszystkich pojechałe prawie dwa tygodnie poxniej i tak nie widzę różnicy. Przyszło zimno i dopiero teraz coś ruszy...

166

Grzegorz ja mam tak samo jak Ty wink . Po sąsiedzku znajomy zasiał owies dwa tygodnie temu , perz już powschodził owies jeszcze nie.

167

U mnie kto nie zasilił N lub dopiero w ostatnim tygodniu, tym pomarniały oziminy zwłaszcza na lżejszych kawałkach.

168

Moje pszenżyto jeszcze nie zmarniało , ale może dlatego ,że na IV klasie i stanowisko po kukurydzy... Żebym teraz rozsiał tam nawóz to musiałbym w gratach poszukać siewki i pasa...

169

U nas tak samo tylko ręcznie myślę że tragedii nie będzie jak się później posieje

170

koseś napisał/a:

Więc jakie areały w dzień zrobicie  ? Sąsiada chłopak w 20h sam jeden rozdział azot na 700ha .....

na etatach pewno koledzy są i dla tego . ci co mają 1000 już drugi raz jadą...

Leszek   dla kolegów'

171

W nadchodzącym tygodniu druga dawka RSM na rzepak obowiązkowa, za 6 tygodni choćby nie wiem co będzie w pełni kwitnienia

172

Jakbym na jesień nie pryskał na chwasty itp to teraz bym miał koleiny ale ,że na jesień że dwa razy się przejechało to na wiosnę w miarę bezpiecznie można wjeżdżać.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

173

JA właśnie na rzepak dałem 2 dawkę azotu ...  wyszło mi bez paru litrów 500l RSM 32

Tak własnie jeszcze na etatach to  w polu chcę robić kiedy ja mam czas a nie kiedy pogoda ... trudno się mówi ...  gorzej właśnie z opryskami typu  grzyb itp  bo to trochę dłużej ...  chodź teraz po zmianie  opryskiwacza idzie znacznie szybciej smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

174 Ostatnio edytowany przez zorak (2019-03-18 08:34:53)

sarast napisał/a:
koseś napisał/a:

na etatach pewno koledzy są i dla tego . ci co mają 1000 już drugi raz jadą...

jak bym miał 1000 to bym nie musiał robić na etacie. Wstaję o 5 - nie pada, nie wieje. Szybie szykowanie sprzętu aby było gotowe jak przyjdę z roboty. Wracam z roboty godzina 15 - wieje że łeb urywa. I tak od 2 tygodni. A w międzyczasie jeszcze ogony trzeba oporządzić. Więc jak się ktoś nie wyrabia to jakiegoś konkretnego powodu.

gg 5118068

175

ojj...znam takich co na etecie nie są , ogonów nie mają a i tak się nie wyrabiają a hektarów za dużo nie mają a i sprzęt jest, także wszystko zależy od człowieka.

mdw

176

U nas nie etaty tylko pogoda psuje robotę

177

Też zacząłem drugą dawkę w rzepaku w postaci rsmu.

178

marcin napisał/a:

U nas nie etaty tylko pogoda psuje robotę

Dlatego stosuję RSM wężami ,jestem całkowicie niezależny od pogody o ile można wjechać na pole i dodatkowa cena korzystniejsza.

179

Rzepak dzisiaj dostał 3 ostatnią dawkę azotu, w sumie 215 N z RSMs i 80 kg siarki S

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

180

Pogoda jest jaka jesteś ale w polu mokro nawozy na części pół nie posiane, a tu okazuje się że czas zboża żyta skracać ale jak ,jak nie można jechać bo mokro