Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Najważniejsza k..wa jest zaprawa...
Ja posiałem część pszenicy ale sucho jak choroba we wrześniu praktycznie nie było deszczu aż sie dziwie ze rzepak rośnie
ja w sobote skonczyłem jesienne zasiewy ...
u mnie rzepak jeczmiesn i wieksza czesc pszezyta zasiana. zostałoo zyto pszenica i troszeczke pszenzyta
ja wczoraj 3 ha jęczmienia posiałem. do końca tyg posieję pszenżyto ( nowy materiał Grenado półkarłowe) i część pszenicy, reszta jak buraki zejdą z pola. a w polu sucho jak pieprz....z jednej strony to dobrze bo jutro konopie będę młócił :beer:
Jesienią stosowałem jako zaprawę probiotyk.Z braku i ceny gotowca zaprawiałem własny materiał.Z probiotykiem to super robota;taniej,zdrowiej,bezpieczniej i wschody lepsze.Reszta okaże się wiosną.
doprowadziłem kawałek ugoru do stanu że można coś posiać. Pozbierałem to co mam z jarych zbóż (pszenica, jęczmień, pszenżyto, owies) i mam zamiar wymieszać i posiać. Nie liczę na plon tylko na to aby ziemia zaczęła się wyrabiać a przy okazji może kilka ziarek nakoszę dla bydlaków. Czy jest sens zaprawiania takiej mieszanki zaprawą funaben t75 ? jak jeszcze kiedyś jej używałem to paczka mi została. Zaprawić aby się jej pozbyć czy darować sobie ? bo w końcu ona jest na oziminy.
Nepewno nie zaszkodzi a w nieskończoność nie bedziesz tego trzymać
nie zaszkodzi a może i pomoże )
zadziała, zgorzeli siewek nie będziesz miał. Działa jeszcze chyba na śnieć o ile dobrze pamiętam
Muszę wysiać 5 ton pszenicy jarej. Nasiona własne z ubiegłorocznego kwalifikatu. Jeśli sieję swoje nasiona zawsze zaprawiam nasiona ale teraz cholernie nie mam czasu praktycznie na nic i rozważam pominięcie zaprawiania. I tu pytanie:
zaprawa chroni pszenicę jarą od zgorzeli siewek, czy pomijając zaprawianie jestem w stanie "nadrobić" to podczas późniejszej ochrony z opryskiwacza ?
Mam sąsiadów , którym od lat sieje ich własne zboże albo z wymiany bez zapraw i nic się nie dzieje. Jeżeli nie miałeś śnieci i innego dziadostwa to nic złego się nie stanie jak rok posiejesz bez zaprawy.
niektórych rzeczy nie nadrobisz, Zaprawianie to naprawdę podstawa, dobra zaprawa + nawóz donasienny i masz spokój z grzybami do liścia flagowego
5 Ton przez żmijkę to raptem chwila ... więc może warto poświęcić trochę czasu
W pszenicy ciężko pominąć zaprawę choćby ze względu na śniedź. Lepiej więc zapraw a jeśli nawet przez to zasiejesz trochę później to nic się nie stanie...
5 Ton przez żmijkę to raptem chwila ... więc może warto poświęcić trochę czasu
chwila jak masz żmijkę u mnie za zaprawiarkę robi betoniarka, a że większość materiału siewnego kupuję to betoniarka wystarczała. Wygrałem przetarg na 21ha i trzeba coś posiać. Zaprawa zamówiona i na weekend będę mieszał
no to gratulacje
A te 24ha to za ile jesli to nie tajemnica......
nie liczyłem zupełnie że uda mi się wygrać bo startowało tez kilku rolników którzy mieli działki miedza w miedzę z tą dzierżawioną i myślałem że oni dostaną więcej pkt ale u mnie robotę zrobiło bydło. I tym sposobem doszło parę ha.
żadna tajemnica, wszystko jest na stronie KOWR.
21 ha fizycznych IV klasy co daje 14,5 przeliczeniowych. Roczny czynsz 62 dt pszenicy.
Jak za darmo....
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Najważniejsza k..wa jest zaprawa...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo