2,601

Odp: Pszenica

u mnie po kuku idzie jak szalona a po rzepakach normalnie się męczy jak by coś ją trzymało, tam gdzie lżjejsza ziemia to ok a jak troszke cięższa dopiero zaczyna ruszać a liście jak szpilki

mdw

2,602

Moja po rzepaku n górach była żółta. Pewnie chemia ją męczyła. Ale teraz koloru nabrała. Ale bez rewelacji

Siły na zamiary zmierz....

2,603

Axialpak.

2,604 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-04-01 21:53:47)

Na poprawkę to 0,2 kg atlanisu za 40 zł i z 15 gram Helm Tribi 75 WG za jakieś 10 zł

A na samą przytulię? tylko że duża już...

2,605

Aloksypyr ile okółków tyle setek na ha

2,606

Piotrek1990 napisał/a:

Moja po rzepaku n górach była żółta. Pewnie chemia ją męczyła. Ale teraz koloru nabrała. Ale bez rewelacji

Jak to mówi SARAST ,,Piotrki tak mają,, :red:

mdw

2,607

Jako ze Atlantis ciężko dostać bo brak na stanie a puma i pochodne drogie pójdzie apyros a reszta jak wyżej . Da rade ?

2,608

apyros z miotłą sobie poradzi

mdw

2,609

No to jak pogoda pozwoli opryskiwacz pójdzie znów w ruch.

2,610

z jak dużą miotłą apyros sobie poradzi i w jakiej dawce bo też muszę poprawiać w pszenżycie które ma już pierwsze kolanko , niestety pogoda nie sprzyja opryskom więc muszę czekać

2,611 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-05-09 16:16:44)

Susza. Pszenica wiadomo już rekordowa nie będzie. Pisałem na AF ale dzieci nie były chętne do dyskusji. Ekipa z forum.farmer bardziej rzeczowa temat podjeła.  FF działa więc napisze tu
Wodę trzeba szanować tu nie ma  dyskusji.  I chodz mi po głowie powrót do starej praktyki. Wiosną na swoich polach widzę że w uprawach ozimych przez długi czas gleba ma ciemny " wilgotny" kolor.  Wiąże się to z podsiąkiem który  w glebie nie ruszanej od pół roku jest intensywny.  Tym czasem w uprawach jarych podciąg po uprawie i siewie kończy się kilka cm pod powierzchnią.  Zastanawiam się czy nie warto wrócić do wiosennego bronowania pszenicy.  Ostatni raz robiłem to z 25-30 lat temu.  Może czas wyremontować brony zrobić je z 6-9m szerokie i ruszyć glebe w ukos pola? Na AF ktoś tylko przebąknął o tym że pobudzę do wschodów kolejne chwasty. Przez wiele lat robiłem zabieg na chwasty wiosną i chyba do niego wrócę mieściłem się zawsze w 100zł i było ok.   Zapraszam do dyskusji.  I pamiętajcie że najważniejsza jest woda....

https://www.youtube.com/watch?v=VfKRULG … e=youtu.be
ciekawy kanał

2,612

Widziałem jak wałował gość jęczmień ozimy w kwietniu. W maju wygląda mega... lepszego chyba nie ma. Tylko jak ma się wałowanie do Bronowania?

2,613

Dziadek opowiadał że niemcy wałowali żyta.
O ten wał to jaki miał?

2,614

Wałowało się to co się krzewi na jesień, żyto czy jęczmień. Pszenice bronowało wiosną coby się lepiej krzewiło.

2,615

Wyglądało jak Cambridge lub Cambell

2,616

z tym bronowaniem może masz racje krzysiek  bo spulchniona ziemia dużo lepiej trzyma wilgoć niż ubita, i nie ma takiego mocnego podciągania wody z gleby, nigdy tak nie robiłem ale może to być myśl na susze, i wiadomo im więcej próchnicy w ziemi tym więcej wilgoci,

2,617

Krzysiek napisał/a:

Na AF ktoś tylko przebąknął o tym że pobudzę do wschodów kolejne chwasty.ł

Kiedyś sąsiad przeciągnął bronami wzdłuż drogi po moim polu tak z metr szeroko. Owies głuchy jak las urósł.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,618

U nas bronowali oziminy jak wystąpiła pleśń śniegowa... Ale w konia i lekkimi bronkami.

2,619

MAREKPE napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Na AF ktoś tylko przebąknął o tym że pobudzę do wschodów kolejne chwasty.ł

Kiedyś sąsiad przeciągnął bronami wzdłuż drogi po moim polu tak z metr szeroko. Owies głuchy jak las urósł.

Jak dobry plodozmian to ni ma problema z głuchy owsem. Na jednym polu co dobraliśmy to tak jak piszesz rósł las gluchego owsa. Przyszła częściej kukurydza i zboża ozime to i z głuchym spokój

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,620

dokładnie a z chwastami łatwiej sobie poradzić, niż z brakiem wody, do takiego bronowania to jakieś lekkie brony chyba trzeba , nie zniszczy się pszenicy ?