Odp: Wiosna 2019
Farciaż
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Farciaż
Jutro sieje dopiero kukurydzę. Kiedy ostatnio padało to nie pamiętam ale jak dziś uprawiałem to o dziwo co kawałek było widać wilgotną ziemię. Wszystkie pola pod qq w bezorce
U mnie dziś sprawdzałem siane w zeszły czwartek i piątek kiełki po 1,5 cm
W moim rejonie to dziś zaczyna się optymalny termin siewu, trwa do 5.V. Siać sieją od kilku dni, w tej chwili widzę przez okno oświetlony zestaw niczym statek kosmiczny. Ja się waham.
Farciaż
Gdybym miał wszystko na ciężkiej ziemi to tak, farciaż, natomiast piochy już widać, dobre to było żeby buraki równo wyszły...
sarast napisał/a:Farciaż
Gdybym miał wszystko na ciężkiej ziemi to tak, farciaż, natomiast piochy już widać, dobre to było żeby buraki równo wyszły...
Niestety u nas to samo na lepszej ziemi jeszcze jest Ok, ale piochy już widać gdzie są wszystko poskręcane i miejscami wypalone.
W moim rejonie to dziś zaczyna się optymalny termin siewu, trwa do 5.V. Siać sieją od kilku dni, w tej chwili widzę przez okno oświetlony zestaw niczym statek kosmiczny. Ja się waham.
Mlecz zaczął kwitnąć więc czas na siew 😉
androl napisał/a:W moim rejonie to dziś zaczyna się optymalny termin siewu, trwa do 5.V. Siać sieją od kilku dni, w tej chwili widzę przez okno oświetlony zestaw niczym statek kosmiczny. Ja się waham.
Mlecz zaczął kwitnąć więc czas na siew 😉
U nas od 10 dni mlecze już kwitną
Główna specjalistka z ODR-u tłumaczy nam że ma zakwitnąć ten za ścianami od północnej strony, wtedy jest pora na siew. Obserwuję tam, no i zaczynają pojedyncze się pojawiać. Problem jest jednak z wilgocią.
Wczoraj trochę wyglądało na deszcz no ale rozeszlo się po kościach. Krzysiek a jak u Ciebie ?
Ja z siewem czekam do poniedzieli , może akurat popada i warunki się polepszą , bo teraz na piachach popiół a na glinach beton...
Nad szczecinkiem przeszła wczoraj burza,ale do mnie miała 30km za daleko,także dalej ni hu hu.
Do Człuchowa być może dotarła,ale od mojej strony nad miastkiem sie skończyła.
Wczoraj trochę wyglądało na deszcz no ale rozeszlo się po kościach. Krzysiek a jak u Ciebie ?
U mnie dało 200-300l/ha. Ale tylko na czterech działkach...
Jest opcja dziś i jutro może w niedziele, na zmycie kurzu. Potem znów 5 dni bez wody ale temperatury w dół!
sarast napisał/a:Farciaż
U kumpla buraki do przesiewki po wichurach...
Zgłaszał lub zgłasza ktoś, ugorowanie jako EFA ? Przy tej suszy jeżeliby można to nie wiem czy to nie miałoby sensu ?
lepiej rzucić jakiś groch, nie pryskać i zgłosić do EFA - pod warunkiem że taką uprawą można załatwić efa i wziąć dopłaty do roślin wysokobiałkowych czego nie wiem bo tak nie robię.
Lepiej teraz zasiać rośliny miododajne i mieć 1 do 1.5
Ja sieję łubin na EFa. Wystarczy zabronować tydzień przed siewem, zasiać i przypomnieć sobie za jakiś czas żeby skosić.
To chyba nie żółty bo w tym wypadku jeszcze trzeba by czymś na antraknozę pojechać. Jak się tylko tłumaczyć z śladów opryskiwacza ? Odżywki dolistne mówić czy coś innego?
Nawozami można jechać więc ścieżki są wskazane. A żółty nie jest na totalne piachy?
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 28 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo