481

Odp: Wiosna 2019

androl napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Andrzeju szykuj się. U mnie taka pompa, pada 20 min i woda w kukurydzach i na całych polach. Trochę dalej grad wielkości kurzych jajek... Karola pewnie załapał...

Nie doszło do mnie, a już porządnie grzmiało. Ciechanów też praktycznie bokiem. Karole się nie odzywali, teraz są na imprezie. Gdyby coś gwałtownego też ich chwyciło, odezwali by się.
Grad mieli coś więcej będę wiedział jutro.

No u Karola dziś po tej wczorajszej nawałnicy woda w studzienkach się gotuje. Grad u nich był wielkości dużej fasoli, na burakach i qq trochę uszkodzeń widać.

482

Okazuje się, że nie tylko ja wykorzystałem wczoraj okienko pogodowe do pryskania wink Osobiście żałuję że nie zebrałem się 2 h wcześniej, miałbym opryskane wszystkie pola pszenżyta.

483

Nie wszędzie było okienko pogodowe. Ok 15 spadło 6mm. Rzepak i zboża cały czas czekają. W maju łącznie spadło 42,5mm.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

484

Zjechałem o 23.15 bo gdzieś daleko się błyskało.  Sprawdziłem radar pogodowy no i rzeczywiście idzie burza ale czy dojdzie???? No i 00:40 sikło.... padało może 5 min ale mocno.
Robiłem galerą w gorczcy podejrzewam że g to dało. 500zł w plecy.

485

u mnie razem 100 mm opadu - pierwsza woda od końca marca

486 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2019-05-20 17:04:44)

U mnie totalnie nic nie spadło juz parę dni. Bodajże w czwartek widziałem ostatni deszcz.
Aktualizacja. Przefrunęla burza. Spadło pół litra. 15 km dalej dało fest.

Siły na zamiary zmierz....

487

u mnie w maju 50 a u kolegi 10km w lini prostej 75 do wczoraj a dzisiaj u nie sucho a u niego znów zlewa...

Rolnik z powołania:-)

488

A u mnie oprócz mżawki  nic więcej nie spadło , w polach sucho jak na plaży znów się zrobiło...

489

Chwasty w jarych po kolana a wcześniej było sucho i miejscami nic nie rosło, teraz wlewa codziennie i nie ma kiedy zrobić oprysków.

490

Grzegorz89 napisał/a:

Chwasty w jarych po kolana a wcześniej było sucho i miejscami nic nie rosło, teraz wlewa codziennie i nie ma kiedy zrobić oprysków.

Grochu też nie mogę odchwaścić... No i wjechać w niego ciężko bo zupa... A chwasty niedługo go przerosną

491

U mnie też pada prawie codziennie pasowało by teraz trochę ładnej pogody bez deszczu, żeby cokolwiek zrobić, a dziś od rana to tak leje że woda w polu stoi

492

Ale wam nie dogoda ... Sucho źle mokro też ...  niech pada ...  1 dzień słońca i już się kurzy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

493

U mnie nareszcie dolało smile , woda na chwilę stanęła na wierzchu i w ciągu kilkudziesięciu minut ziemia ją wchłonęła , i to na glinie...

494

U nas leje od 20 min.

495

u mnie leje, ale to nic bo koło 50km ode mnie przeszła traba powietrzna i powaliła 3 wsie. Ciekawe co u Grześka w sumie niedaleko mieszkał.

496

W nocy przeszła burza i wlało 24 litry

497

u mnie w ciągu 24 godzin spadło 40l żyto poległo...

Rolnik z powołania:-)

498

Za żytem latają jak opętani, zwłaszcza jeden co ma młyn. 720 zł/t netto, okazuje się że parametry każde ma bardzo dobre, nawet te które po żniwach ich nie miało.

499

sławek77 napisał/a:

W nocy przeszła burza i wlało 24 litry

U mnie wczoraj zaś burza przeleciała ale deszczu nic.

Siły na zamiary zmierz....

500

androl napisał/a:

Za żytem latają jak opętani, zwłaszcza jeden co ma młyn. 720 zł/t netto, okazuje się że parametry każde ma bardzo dobre, nawet te które po żniwach ich nie miało.

Po ile płacą bo u nas ruchu tym zbożem nie widzę? Na jesieni wszystko sprzedałem drożej niż teraz płacą (640 Netto).
Za to owies na lokalnym targowisku osiąga niezłe ceny. Chciałem trochę kupić na wsiewkę w trawę za taki który nie ma owsika i nie śmierdzi trzeba dać po złotówce za kilogram.