Odp: Jaka jutro pogoda?
Wczoraj halny, dzisiaj nawet listek sie nie ruszy i 37 w cieniu
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz"
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Jaka jutro pogoda?
Strony Poprzednia 1 … 50 51 52 53 54 … 62 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wczoraj halny, dzisiaj nawet listek sie nie ruszy i 37 w cieniu
Po upalnym dniu grzmi błyska się, na około nawałnice a u nas w Kaliniwicach pada po 2 - 3 litry , już pada czwarty raz od 18stej
U nas nic i nadziei na deszcz w tym tygodniu. Katastrofa.
U mnie teraz błyski, halny a deszczyk pokrapuje zobaczymy jak dalej przez noc będzie
Deszcz ? A co to takiego
U nas nic i nadziei na deszcz w tym tygodniu. Katastrofa.
Dzwoniła koleżanka z Wrocławia było oberwanie chmury w mieście u nas nic.
Po powrocie pojechałem na pola dziś zobaczyć kukurydze płakać się chce szkoda mówić.
:(:(:(:(:(:(:(
U mnie wczoraj aż 4 litry nalało 🤐
22 litry bez żadnych szkód , na szczęście.
Pozazdrościć takiej ilości wody, w tym popiepszonym roku chyba wcześniej zacznę kosić owies niż żyto , bo na piaskach już biały i suchy...
O 15 przeszła pożądna zlewa woda stoi na polach, teraz co chwilę przelocik, dobry tydzień robót z głowy
przez 24 godziny 37l deszczu spokojnego i ciagle pada super
U mnie od początku sierpnia w sumie 10 litrów spadło , nawet śladu po tym na polach nie ma...
U Ciebie zawsze więcej nakapie, u mnie 27 litrów do 7 rano dzisiaj.
U mnie nawet orać nie idzie .... sucho. Twardo. Ziemia się łupie
Chmury są a deszczu brak. Była wczoraj komisja suszowa i jak powiedzieli "góra określiła maksymalny poziom strat na 40% bo przecież kiedyś padało". Ogólnie te szacowanie to tak było prowadzone by jak najmniej osób i jak najmiej strat wykazać. Zgłaszać można było tylko kukurydzę i strączkowe ogłoszenia na tablicach o możliwości składania wniosków pojawiły się ostatniego dnia. A szacowanie prowadzone było jak już wszyscy łubiny i seradele pozbierali.
Na wieczór zapowiadają deszcz, pszenica ma 15 teraz .... naprawiam pasy i jadę prasować.
U mnie nawet orać nie idzie .... sucho. Twardo. Ziemia się łupie
To nie orz....
Byłem zrobić próbę. Zaorałem 0.5 ha. Dzwoniłem do znajomego żeby zrobił mi kockerlingiem bezorkowo. Zapomnij. Nie wjedzie bo szkoda kasy, czasu i sprzętu. Z drugiej strony skoro ma nie padać to będzie tylko gorzej i każdy dzień zwłoki działa na niekorzyść. A rzepak musi być w ziemi bo mam rok rozliczeniowy
Pierdzielenie.... przecież Ty masz same piachy.... W ubiegłym roku mig glinę łupał aż miło. Jak nie popada to w przyszłym tygodniu spróbuję migiem że by Ci pokazać że się da. I tak muszę go zaczepić bo muszę dokleić mu siewnik poplonów z starego konnego siewnika....
W sobotę zaorałem jedno pole pod poplon, żeby wypróbować pług po przeróbce. Przeniesienie koła podporowego z końca na środek.
Pole z gliną i piaskiem, orka razówka z rozdrobnioną słomą. Nawet łopatki suchej ziemi nie wyorałem a robiłem typową orkę siewną, byłem zaskoczony.
Strony Poprzednia 1 … 50 51 52 53 54 … 62 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Jaka jutro pogoda?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo