Odp: Żniwa 2019
U mnie żyto i pszenżyto jest w dojrzałości woskowej , myślę ,że około 15 lipca się zacznie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2019
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie żyto i pszenżyto jest w dojrzałości woskowej , myślę ,że około 15 lipca się zacznie
ALE te ceny jęczmien po 540 . pszenica 12/5 . 680 a wydajnosci i gęstosci nie ma
Jeszcze pół godziny i będzie po małych żniwach. Plon w granicach 5 ton.
Po jęczmieniu .. .. hmm plon mozna przemilczeć . jeszcze 60 u kolegi i zakładam stół . jak tak będzie grzało to do 15 jestem po żniwach
Wojtas. Wczoraj sąsiad kosił jęczmień ozimy. Wilgotność 9 plon 1 tona. Ziarno wygląda jak zgrubienie ości.
po gradzie czy po suszy taka bieda?
U Nas po suszy której u nas IUNG nie widzi. Także nawet nikt nam nie pomoże.
Zgłaszaliście do gminy? Bo to podstawa....
Oczywiście
ile osób?
U nas wystaczyło kilka i powołali komisję od przymrozków. Z suszą hmmm na razie nikt się nie wyrywa bo przynajmniej z mojej strony gminy są mocne ziemie i wiadomo.... ale " żwirowcy" powinni pielgrzymki do urzędów oranizować
Jest teraz u nas tak nieprzyjemna babka w gminie... Że nie ma na nią mocnych. Nawet nie podpowie jak ktoś nie wie jak wypełnić wniosek. Moje przymrozkowe złożone leżą. Suszowe może jutro zaniosę. Bylem dziś w pszenicy. Z kłosa na 55 ziaren wyciągnąłem 30. W ogóle daje tej pszenicy max 2 tygodnie
Wczoraj na próbę wjechaliśmy w pszenice i miała 13 % wilgotności
Tez chyba sprobuje pszenice.ostki wygladaja na gotowe
Wczoraj zebralem jeczmien oz.
Dzisiejsza tragedia
Jutro komisja gradowa .... i w tym tygodniu tne rzepak
U mnie dopiero desykują rzepaki. Pszenica nie wcześniej jak 3 tygodnie.
U nas w okolicy nie ma dnia żeby nie było jakiegoś pożaru zboża, dzisiaj spaliło się 40 hektarów kilka kilometrów ode mnie a chwilę później paliło się wioskę dalej.
U nas wczoraj 25 + 5 słomy
A my 3 dni z rzędu walczyliśmy z pożarem lasu , sytuacja była o tyle gorsza ,że w pierwszym dniu pożar przybrał formę wierzchołkową , dojazd na miejsce był utrudniony i z zaopatrzeniem w wodę też były kłopoty...
Jak bym miał takie zboża jak pokazują w telewizji to sam bym podpalił, żeby ni katować kombajnu niepotrzebnie.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2019
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo