Odp: Alternator
dzięki Wam za rady. Na razie spróbuję sprawdzić, czy ten Bizona da się tanio naprawić. Jeśli naprawa miałaby pochłonąć więcej niż 100 PLN - rozglądam się za używką.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Elektryka » Alternator
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzięki Wam za rady. Na razie spróbuję sprawdzić, czy ten Bizona da się tanio naprawić. Jeśli naprawa miałaby pochłonąć więcej niż 100 PLN - rozglądam się za używką.
Alternator jeśli ma na wyjściu prądowym 31V to jest na pewno dobry problem tkwi w regulatorze jest albo źle podłączony lub napięcie które przychodzi na wejście regulatora(k-15 jeśli dobrze pamiętam) jest obniżone przez spadki napięcia na połączeniach bo regulator stara sie utrzymac tam napięcie 28V i w takim przypadku napięcie na alternatorze może być wyższe.zapobiec można temu podłączając przez przekaźnik(który załączy się po załączeniu stacyjki)wyjścia prądowego alternatora(śrubaM-6) z wejściem regulatora wtedy eliminujemy wszystkie spadki napięć z instalacji i regulacja napięcia jest dużo dokłądniejsza.Alternator od Bizona ma tylko sześć diód i kontrolki ładowania nie można podłączyć bezpośrednio do niego bo nie ma pod co, można podłączyć tylko przez specjalny przekaźnik,lepiej założyc amperomierz w obwodzie prądowym.
Ogólnie z alternatorem Bizona problem jest taki, że jest sześciodiodowy i ma problem z precyzyjną regulacją napięcia. Ile bizonów kosi na światłach, żeby nie zagotować akumulatorów?
Wczoraj zrobiłem mały eksperyment, a mianowicie przerobiłem ten nieszczęsny alternator na dziewięciodiodowy. Dodałem mostek prostowniczy na wyjściu uzwojenia stojana. Mostek ten zbiera napięcie z trzech zacisków wyjścia stojana na wspólny przewód, który jednocześnie jest przewodem D+. Oryginalny D+ ze stojana został wolny.
Napędziłem wszystko małym silniczkiem i takie są wstępne spostrzeżenia:
1. Stawia trochę większy opór niż na podłączeniu oryginalnym.
2. Na amperomierzu pokazuje niższą wartość ładowania - czyli dobrze, bo było za wysokie
3. Kontrolka ładowania zachowuje się wreszcie tak jak powinna.
Przerobiłem go na schemat alternatora fiata 125p. Dziś podłączę go pod akumulatory, zamontuję w tokarkę i ok. godziny będę testował, czy nie przeładowuje akumulatorów, ani czy się nadmiernie nie grzeje - w kombajnie jest to niezmiernie istotne - lepiej nie ryzykować pożaru.
Jak wszystko będzie działało, postaram się zrobić fotki i małą instrukcję modyfikacji.
Póki co trzymajcie kciuki. Po pracy próba kręcona.
Bo w przypadku tego alternatora D+ to jest środek uzwojeń stojana połączonego w gwiazdę i napięcie jest tam nie wyprostowane bo tam nie ma diód wzbudzania i o połowę niższe niż na zacisku B+ stamtąd steruje sie przekaźnikiem od kontrolki ładowania. Pozdrawiam i owocnych prób kręconych.
jakby ktoś chciał to mam alternator od jelcza mały + nowy regulator za 150
Pełne powodzenie. Szczegóły jutro lub w niedzielę, jak będę miał dostęp do komputera to opisze wszystko. Na komórce nie lubię pisać .
Jakie minimalne ładowanie powinna mieć 512, u mnie jest 27.9 V z ciekawości sprawdziłem 323 i tam mam 28 V, wydaje mi się że powinno być 28.8 V
A nie wystarczy Ci tyle ile masz? Ja bym nie narzekał i moje baterie też.
Moim zdaniem też nie ma co wymyślać.
No właśnie chciałem się upewnić bo kupiłem nowe aku do 512 i nie chciałbym ich spie...
Witam. Panowie pomóżcie bo nie wiem jak podłączyć alternator do fortschritt 512 mam regulator który ma 3 wsówki D-, D+, DF a na alternatorze jest 5 jeden gruby do akumulatora to wiem potem B- jest to otwór nagwintowany w obudowie następnie DF odizolowany od obudowy potem 54 jest to wystajaca śruba 5 również odizolowana i MO też odizolowana dodam że na niej przewodzie co idzie do kabiny jest założony przekąźnik który jak mi się wydaje ma za zadanie rozłączać kontrolkę
Kupię alternator do 514.tel 500504002
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Elektryka » Alternator
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo