10,301

Odp: GG FORUMOWE

Dzięki za odpowiedź. smile

10,302

Jaką wilgotność qq kosisz u siebie w suchy rok?

10,303

Panowie mam pytanie jakim rodzajem cyny lutować chłodnice miedziane? Miałem jakaś cynę ale totalnie nie szło lutować.

10,304

Co się dzieje że nie szło? Wszystkie cyny do lutowania różnią się tylko zawartością ołowiu a co za tym idzie temperaturą topienia i " szerokością  temperatur obrabialności" . Najzwyklejsza cyna z pierwszego lepszego marketu nadaje się do lutowania rur miedzianych to i chłodnice połata. Częściej niż cyna zawodzi sposób grzania palnikiem. A smarowałeś jakimś topnikiem?

10,305

jedyny topnik jaki miałem, to pastę do rur i nie łapała  wcale... chyba że muszę kupić sobie inny. Załatałem klejem dwuskładnikowym co ma się nadawać i niby trzyma. Szkoda, że tak wyszło, a jednak niedziela znowu będzie pracujaca...

10,306

Jest coś takiego jak jak lutolit. Smaruje się pędzelkiem przed lutowaniem.  Marketowe cyny są najlesze do tej roboty.  Lutowałem chyba 3 chłodnice i działają. Jedna sołtysa od 323 jak mu wentylator odpad. Ale rozpierducha była....

10,307

Tak dla ciekawych dziś zalałem forsza do fula pojechałem talerzować , talerzówka 3 metry staltech pole 7 ha zajęło mi to 2.50 godziny , bieg III 1 głębokość ok 5 cm paliwa zużyłem okolo 33 litry co daje nam 4.7 na hektar i co wyPany na to ,prędkość robocza to ok 11 km

10,308

1614 pali mi podobnie w talerzowce

Siły na zamiary zmierz....

10,309

Też talerzuje na podobnej prędkości (2 bieg 3 zakres) Ale paliwka wychodzi mi koło 8l/ha, no fakt, że spore górki i glina się trafia....

Kompletny noob w temacie Fortschitt

10,310

Ja liczę 7,5 ale  działki są różne i nie chodzi o  glinę ale o długość i szerokość.....

10,311

mi  podobnie wychodzi co kolegom, też bym chciał mieć takie spalanie smile

10,312 Ostatnio edytowany przez marcin (2019-08-09 22:46:32)

Jutro zobaczę spalanie Robiłem dziś 11.5 ha forszem talerzówka , zaorałem 2.5 ha  Ursusem i na koniec dnia skosilem 2 ha owsa tak że dzień bojowy

10,313

Spalanie rzecz mało wymierna. Gruberowanie, pole prostokąt 7 ha długość 670 m 7 l/ha, następnie 8 ha w kilku kawałkach również nieforemnych 10 l/ha

10,314

Dokładnie talerzówka talerzówce nie równa ......

10,315 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2019-08-10 18:34:00)

Ja uprawiam pola wielkości doniczek. Praktycznie każde z klina. Ale mam też większe ...
Talerz ówka pom Brodnica 3m

Siły na zamiary zmierz....

10,316

Panowie Massey Ferguson to mistrz w ekonomi 4 litry na ha. Talerzówka BDT ruska 3 metry  15 km/h. I po piasty w ziemi.

Leszek   dla kolegów'

10,317

Sarast jaki model tego fergusona?

10,318

sarast napisał/a:

Panowie Massey Ferguson to mistrz w ekonomi 4 litry na ha. Talerzówka BDT ruska 3 metry  15 km/h. I po piasty w ziemi.

Mój 3125 u kumpla na jakiejś zapuszczonej i szerszej niż dłuższej działce 4ha na cięższej ziemi z gliną z pługiem overum 5 skib obrót wziął 12l na hektar z dojazdem w tą i z powrotem 6km. Nie wiem czy to dużo czy mało, w uprawie nigdy nie mierzyłem, ale z agregatem 4.2m ma lekko i twierdze, że wącha paliwo smile

10,319

przemo napisał/a:
sarast napisał/a:

Mój 3125 u kumpla na jakiejś zapuszczonej i szerszej niż dłuższej działce 4ha na cięższej ziemi z gliną z pługiem overum 5 skib obrót wziął 12l na hektar z dojazdem w tą i z powrotem 6km. Nie wiem czy to dużo czy mało, w uprawie nigdy nie mierzyłem, ale z agregatem 4.2m ma lekko i twierdze, że wącha paliwo smile

mam porównanie . przez wiele wiele lat pług 200 na 5 skibach z wałami ciągałem ZT od 5 lat po tych samych polach z tym samym zestawem robię  MF 3125 ,i niema co porównywać  PERKINS TO PERKINS . a co lepsze mamy NH t6 175km, i ten bardziej paliwożerny a ten sam zestaw ciągnie .

Leszek   dla kolegów'

10,320

Silnik silnikiem do tego trzeba dodać skrzynię  bo mi nie zawsze pasuje bieg do obciążenia np II 4 za wolno a szybka 2 za szybko.  Kolejna rzecz zwrotność ciągnika i operator.
Ja w tym tygodniu biorę się chyba za przygotowania do przeszczepu   6 VD 14,5/12 1 SRL. Ciekaw jestem efektu, teoretycznie  przy 1400obr /min ma około 125Nm i 20KM więcej. 
Trochę się jeszcze waham czy nie zostawić tego na zimę ale chyba dam w 2 tygodnie.