1

Temat: prawidłowe ustawienie kombajnu- tak aby zminimalizować straty

jest wśród nas wielu doświadczonych kombajnistów dlatego proszę wskazać miejsca optymalnego ustawienia machiny. mnie szczególnie interesują sita wymieniłem górne sito dolne było ok i zastanawia mnie że dolne było ustawione niemal zupełnie zamknięte górne otwarta na 4mm, i jakoś młócił, jeżeli dolne zamknięte to jaki jest sens że w ogóle jest? Oraz czy ktoś wysuwał końcówki klawiszy? co to daje i jaki mam sens? Chyba w forszaju i bizonku jest tak samo prawda? smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: prawidłowe ustawienie kombajnu- tak aby zminimalizować straty

wysuwał koncówki klawiszy w jakim sęsie ?? przedłużał je ??   jesli tak to po to by zminimalizowac straty na nich  poprzez złapanie największej ilości ziaren które miały zamiar wyleciec na pole
czemu dolne zamknięte bo kosił rzepak big_smile  który i tak przeleci górne zdeczka za mało otwarte jeśli chodzi o  koszenie  pszenicy jęczmienia lub czegos tam  jak instrukcja podaje to ma byc górne otwarte od 6-9mm nie pamietam dokladnie od bizona  ale tez pewnie coś około tego

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

a dolne zamknięte? kurcze nie kumam jakie ono ma w takiej sytuacji zadanie jaką rolę spełnia?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

4

Fenol napisał/a:

jeżeli dolne zamknięte to jaki jest sens że w ogóle jest?

Spróbuj je wyciągnąć to się przekonasz po co jest :stu:
Sitem separującym ziarno od reszty masy jest dolne sito. Upraszczając - to co przeleci przez nie znajdzie się w zbiorniku.

5

Jeśli dolne miało by być zamknięte, to tylko znikoma ilośc ziaren przez nie przeleci i dostanie się do zbiornika, reszta ziaren trafi do przenośnika kłosowego i tak w kółko będzie w kombajnie krążyć aż w końcu przeleci przez te dolne sito, lub wyleci za kombajn. Bez sensu jest zamykać dolne sito, powinno być one otwarte, oczywiście mniej niż górne, ale minimalnie otwarte, aby tylko ziarno, a nie kłosy przedostały się przez nie i trafiły do zbiornika, resztę zrobi odpowiednio ustawiony wiatr.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

6 Ostatnio edytowany przez mat83 (2009-08-05 22:52:25)

Po prawidłowym ustawieniu sit i wialni, na łopatce podajnika kłosowego nie powinno być więcej niż ok. pół garści  niedomłóconej masy, bez czystych, wymłóconych ziaren

7 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-08-07 21:50:02)

dzięki Panowie dużo mi pomogliście

dziś testowy omłot wyeliminwałem zgniecione ziarno i śmieci w zbiorniku, sporo wywala mi za kombajn pewnie sitka należy bardziej otworzyć albo kombinować przy wiaterkach co myślicie?

8

Wszystkie ewentualne przestawienia wykonuj pojedyńczo, np zalecał bym bardziej otworzyć górne sito i sprawdzić jaki będzie efekt. Nigdy nie rób tak, że kombinujesz przy sitach i przy wietrze, bo w przypadku pogorszenia sytuacji nie będziesz wiedział co zrobiłeś nie tak.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

9

wszystkie wskazówki bardzo mi się przydały właściwie umiem już bizonka zoptymalizować smile
nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa gdy masa przesówała się po górnym sicie przemycała też trochę ziarek za kombajn to jest pewnie ta część której się juz nie uratuje? dwa co jakiś czas czyściłem górne sito bo zapychało się kłosami to jest normalne prawda? usiłowałem ustawić omłot tak jak piszę mat83 ale do takiej perfekcji nie udało mi się dojść to chyba teoretyczne wytyczne.  generalnie na dolne sito spada raczej mało towaru za mocne otwarcie górnego sita skutkowało wręcz jego zapchaniem smile na własnej skórze przecwiczone 
zapytam jeszcze czy ktoś młócił łubin? w tym roku jest mój debuit z łubinem a wcześniej tego nie młóciłem...
dziękuję Panowie pozdrawiam