101

Odp: Badylarstwo

Krzysiek napisał/a:

Kuzynce w przyszłym roku mija 5 lat młodego i ESU musi się zgadzać. Jak składała wniosek były ziemniaki no ale nie ma opcji by znów wróciły. Jedynym rozwiązaniem jest pietruszka. W sumie i tak chcieliśmy spróbować.  No i wychodzi na to  że musi posiać tego z 0,5ha. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Puki co to coś tam wiem o nawożeniu i że wody musi dostać....

w tym roku siałem pierwszy raz pietruszkę i marchew i mogę Ci tyle powiedzieć że musisz mieć dokładny punktowy siewnik ja zrobiłem z dwóch jeden  bo jak są tak co kilka centymetrów to ładne rosną a tam gdzie są geste to  nitki chude , i sprawdzoną odmianę ja siałem trzy i na pewno nie polecam pietruszki  Jagienki, ja miałem bez podlewania i nawet ładna jest,  siałem na płasko bez międzyrzędzi.

102

Duże togo siejesz?  Siewnik już stoi. Kupiłem do kukurydzy wymienię tarcze , jak cena nasion otoczkowanych będzie do zaakceptowania to powinno być ok.
Czym zbierasz?
Też myślę na płasko bo formierka to kolejny wydatek a zbyt nie pewny....

103

Sianie na płasko to chyba szkoda roboty i nakładów. 0,5 ha nie jest dużo, redliny możesz zrobić formownicą do ziemniaków. Siałem kutnowskim łyżeczkowym, teraz mam Weremczuka na paski wysiewające. Precyzja żadna, ale lepiej jak kogutkiem. Najlepszy siew jest pneumatykiem.

104

nie dużo 20 arów tak na próbę zbierał to będę widłami he he , a dlaczego na płasko bo sobie wykombinowałem ze ziemia tak nie wyschnie, bo schnie tylko góra a niżej jest wilgoć a redliny są wyżej i wysychają całe, ale nie wiem czy to słuszne he he , u mnie rośnie nawet ładna w taki sposób,i marchew tez,tylko mechanicznie byłby problem zbierać

105

ja w tym roku mam 7 ha marchwi 5,7 siane szczoteczkowym siewnikiem, 1,3 punktowym warmenczuka, bo miałem na testach

Rolnik z powołania:-)

106

Sławek. W ogródku mam zawsze na płasko i mimo że w "ekologi" nie ma się czego wstydzić...
Zalecenia mówią że na redlinach to na cięższych ziemiach moje do ciężkich nie należą.
Głęboka uprawa przed siewem i powinno być ok.

107

Krzysiek tylko na redlinach i na wczesny zbiór w pęczki u nas tak robią sieja późno listopad/grudzień.

Jak masz kobiety do pracy warto znam u nas maja pietruszki i marchwi  po kilka hektarów posiane w tej chwili pozostały sporadyczne regliny z marchią reszta już sprzedana

108 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-09-17 18:50:12)

Kobiety....
Mam 2 ręce i tak muszę organizować robotę by te dały radę....

Pietia a te plantacje to nawadniane?

109

Normalnie siane w polu bez wody tyle co z deszczu jak będę tam w sobotę zrobię Ci zdjęcia jak to wyglądało

110

ale w tym roku marchew lekka o 20% mniej wazy niz zwykle. to z powodu suszy u mnie

111

Myslę nad nawożeniem. Bezchlorkowe drogie.  Chcę rzucić trochę polifoski teraz a przy siewie wykombinować i podać pasowo jakiś bez chlorkowy.  Tylko i le tego bezchlorkowego? planuje tak 5-7cm poniżej nasion.

112

Pajej napisał/a:

ale w tym roku marchew lekka o 20% mniej wazy niz zwykle. to z powodu suszy u mnie

no ja na marchew nie mogę narzekać odmiana vita longa to waga jednej marchwi to ponad 0.5 kg a są i po 1 kg , inne odmiany trochę mniejsze ale też wporządku może więcej deszczu było

113

mi chodziło że na przyczepach co zawsze było 20t w tym roku tylko 16t, ale po deszczach mam nadzieje że wróci do normy

114

Mam problem z pietruszką. Właściwie to z chwastem. Rzodkiew świerzepa.
Pietrucha dostała 2l pendiganu przed wschodami potem czekałem na te 2-4liście by dać coś jeszcze i między czasie się rozpadało. Albo pada albo pali słońce. Rzodkiew wyrosła czy pendigan dolistnie ją skasuje? Mam jeszcze boxera ale ten w etykiecie nie ma słowa o tym chwaście.....

115

nie wiem jak z pietruszka powiem jak w marchewce. jak masz dostep do afalonu to on załatwi sprawe. boxer tez powinien sobie poradzić

116

Mamie pryskałem boxerem pietruszkę to prawie nic nie wzięło, spróbuję poprawić metrybuzyną bo w marchewce ładnie wyczyściła. Najwyżej będzie doświadczenie.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

117

Metrybuzyna po wschodach?
Afalon od 5 liścia. Jedna ma 5 druga 3.....
Gadałem z przedstawicielem syngenty i mówi że boxer  rzodkwi nie ruszy i nie pomogą nic na to. Ale mówi szukać afalonu....
Muszę jechać co sąsiada deklarował się ......

118

w marchewce 1l afalonu dawałem na liścienie i marchwi nic nie było

119

To spróbuję metrybuzyną.  Poczekam do soboty bo dziś poszła pantera

120

Tak metrybuzyna po wschodach 1-2 liści 150g/ha

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile