10,401

Odp: GG FORUMOWE

Krzysiek napisał/a:

Grzeje ktoś chatę gazem LPG?

Mogę popytać kolegi ze studiów.  Jego szef kupuje butle i co parę co ileś tam dni zmienia w sezonie a chatę ma całkiem sporą.

Siły na zamiary zmierz....

10,402

Kolega ma wyszło 4200zł przez ostatni sezon dom ocieplony koło 240m2

10,403

Brat ma ale na ziemny. Pracuje w firmie która zajmuje się dużymi instalacjiami LPG np do suszarni. No i namawia mnie na LPG ja widze te plusy ale nie znam nikogo kto to potwierdzi.
A znam takich co znają takich co mówią że rachunki są kosmiczne....

10,404 Ostatnio edytowany przez misiek (2019-09-19 07:43:26)

A opałem ktoś grzeje? Znajomy ma nowy dom 120m2 grzeje OP co i cwu i wychodzi mu ok 1000-1500l

10,405

mpopis napisał/a:

daj 15-20ml na 100kg ziarna i będziesz miał więcej niż standardową zaprawę za niecałą dychę /ha

Ok dzięki. Dodam trochę nawozu i będzie dobrze.

Co do ogrzewania to jestem w trakcie remontu domu i wymiany pieca na pompę ciepła powietrzną. U nas idą teraz albo pellety albo właśnie pompy ciepła.

10,406

Ja grzeję LPG i w ostatnim sezonie spaliłem 3000l gazu. Płaciłem po1,63 za litr  dom 180m dobrze docieplony, ściany 20 styro, od strony północnej 24 styro, podłoga 17 styro dach 25 piana pur i całość w podłogówce + rekuperacja

10,407

A ja się dowiedziałem  że gość zużywa zimą 100kg lpg na dom 110 m2. Bo coś pokombinował i używa te duże butle 33kg i 3 mu na miesiąc starczą

Siły na zamiary zmierz....

10,408 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-09-19 15:17:11)

Jest to możliwe. aczkolwiek gaz w butlach jest drogi...
Skalops masz umowę na stałą cenę lpg czy jak. bo ta 1,63 to dupy nie urywa. podobno latem/wiosną można kupić po 1,2zł.
U mnie styropianu tylko 12cm do grzania 220m z tym że te z 40 jest grzanych do 15stopni bo to gospodarcze. ściany stara cegła... Do tej pory na zimę starczało 4t węgla jakieś drewno 1-3m3  grubego i tyle samo chudego na rozpałkę.
Ale kocioł i komin ma już 11 lat (już spawałem drzwiczki). Kotłownia w piwnicy.....
Po pożarze jakikolwiek dym (nawet ten urojony) podnosi mi ciśnienie..... Chcę gaz bo kocioł 3 tyś zbiornik 7-9tyś
A kupić kocioł 24kW na ekogroszek to 10-12tyś, komin 2tyś, pomieszczenie na kotłownię z 10tyś.... więc mam w dupie ten ekogroszek....

10,409

10kw fotowoltaiki na prosumenta + pompa ciepła i grzanie  bez ognia i w dobrej cenie ( po spłaceniu paneli powinno być free),

10,410

nie mam 100tyś....

10,411

jaka różnica czy miesięcznie płacisz 2 stówy  enerdze, czy bankowi? taka , że za osiem lat przestaniesz płacić bankowi a enerdze będziesz bulił do końca świata i dwa dni dłużej

10,412

Jeśli chodzi o LPG to mam w pomieszczeniu ok 30 metrów kwadratowych kocioł gazowy jednofunkcyjny i jak była mroźna zima to 11kg na trzy dni szło, a jak było cieplej to i 5-7 dni wytrzymała.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10,413

Nie mam stałej umowy, jak mi butle założyli to po tyle był gaz. W tym roku też szału nie ma bo w wakacje płaciłem po1,55zł. Pamiętaj ,że piec nie może być w piwnicy. Kolega w tamtym roku założył powieczną pome ciepła i nie ma fotowoltaiki to mu prądu za 4 miesiące od listopada do marca zjadło za 2700zl. Instalacja kosztowała go 32000zl. Gdybym wiedział ,że przez następne 10 lat zimy będą takie jak ostatnia to pewnie założyłbym pompę

10,414 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-09-19 20:09:44)

Nie no kociołek powieszę  na ścianie w pomieszczeniu gospodarczym...
Marek to rozpisz się o tej instalacji...... ile kosztowała i co daje.....

10,415

w tygodniu podjadę do kumpla który na wiosnę założył na dach 10kw i ma wszystko w zasadzie na prąd, pompa ciepła, studnia głębinowa i dodatkowo kominek do ewentualnego dogrzania. Dopytam jak mu bilans wychodzi i ile ma nadwyżki prądu na zimę.

10,416

Krzysiek a nie myślałeś o elektrycznym? Jedyny wydatek to piec.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

10,417

W tej chwili 1kW z prądu to 0,5-1zł  1 kW z gazu 0,32zł....

10,418

Zaczynam szukać dobrej ceny na fotowoltaiczne panele na dach o mocy 25KW i wtedy pięć CO jednofunkcyjny na prąd.

10,419

24kW w styczniu da 600kWh..... zimno będzie.... latem sprzedasz po 0,3zł a zimą kupisz za 1zł....

10,420

Teraz rozliczenie z zakładem masz najczęściej bez gotówki, żebyś przypadkiem nie zarobił. Wygląda to tak, że jeśli masz instalacje 25 kW to oddajesz do zakładu nadwyżkę a później zakład odda Ci 70% Twojej nadwyżki. Te 30% procent sobie zabiera w ramach tzw. opustu.