10,421

Odp: GG FORUMOWE

Takie założenie że będzie można używać sieci jako akumulatora to można robić nie  dłużej niż na 5 lat. Oglądałem filmy z przed paru lat gdzie eksperci namawiali do budowy dużych instalacji bo wtedy firmy energetyczne miały obowiązek odkupienia całego prądu. Dziś jak wyprodukujesz więcej niż zużyjesz (plus to za przechowywanie) to resztę oddajesz za darmo. Chyba że masz koncesje i działalność to wtedy kupią wszystko po 15-20 gr.  Zimą fotowoltaika z paneli 8 kw mocy produkuje po 0,5 kWh na godzinę przez cały dzień uzbiera się 2.5-3.2 kWh więc pompa ciepła nawet nie ruszy a zakładanie dwóch instalacji by zimą nie zamarznąć chyba mija się z celem. Na razie lepiej zostać przy ogrzewaniu konwencjonalnym. Ja przynajmniej będę grzał drewnem póki mam las smile ( i węglem póki mam 40 letni piec bo on na pełnym załadunku drewna nie przetrzyma żaru do rana).

Krzysiek potrzeba Ci aż 24 kw pieca? na moje oko wystarczy Ci 16

10,422

też mi się tak wydaje jak kolegom wyżej, duża inwestycja na kredyt nie opłacalna, gwarancja na panele to tylko 10 lat, falowniki się psują po gwarancji a to wydatek kilku tysięcy,  moim zdaniem gaz dużo lepszy dom 200 metrów ocieplony z  doświadczenia wiem że przy mrozach za 500/600 zł opalisz w zimie z gotowaniem utrzymując 20 stopni ciepła, a wydając 3 tysiące na zimie to będziesz przez 30 lat palił za tą stówę co wydasz na panele i pompę, a kredyt na 100 tysięcy na 10 lat to oddasz ze 150 tys. a nie wiadomo co będzie za kilka lat może wymyśla co lepszego może zdolność kredytowa przyda się na gorsze czasy

10,423

Muszę się spytać brata po ile ostatnio z amerigaz oferowali do suszarni

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,424

ja tylko drzewem, drzewo głownie kupuje i mój koszt na zime to maks 2,5 tys na ogrzanie ponad 200 metrow

mdw

10,425

No ja też drewnem ogrzewam dom. W sumie mamy dwa piece CO. Do tego jeszcze dochodzą dwa piecyki w kurnikach. Na szczęście las swój to koszt tylko swojej robocizny bo drewko to tylko jest z przecinki.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,426 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-09-23 08:39:34)

Osobiście nigdy nie wnikałem ale kilka osób mówiło dokładnie to co piszą chłopaki u góry o tych eko bajerach.  Jeden wspólny mianownik dla nich to to że są drogie... Może się na nie skuszę za jakieś 10 lat.....

Kocioł może mi i by wystarczył 16-20 ale to i tak około 8-10tyś + pomieszczenie + komin....

10,427

Gówniana afera z mojej gminy http://www.cmg24.pl/info.php?wiadomosc=7995&nr=1 lokalni włodarze chcą na niej dopłynąć w wyborach do sejmu lol

10,428

U Siwka te składowisko?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

10,429 Ostatnio edytowany przez marcin (2019-09-24 21:27:10)

Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem agregatu b 231 za 2400 zł dwa lata temu sprzedałem taki a dziś kupiłem , normalnie nie wiem co we mnie wstąpiło ale po orce jak przejadę to od razu inaczej się sieję

10,430

szs napisał/a:

U Siwka te składowisko?

Oczywiscie smile

10,431

To chyba nie pierwszy raz u niego takie "interesy"

10,432

Panowie potrzebuję porady jak przycisnać gościa. Jedna szyba w oknie przy upałach w lipcu strzeliła i gość cały czas zwleka i ściemnia. Okna maja 5lat gwarancji, a problem z takim tematem prostym jak wymiana jednego okna. myślę jak go kulturarnie nie po chamsku dojechać bo i z brama do garażu też było podobnie....

10,433

Siedzę w branży okniarzy od prawie dwóch dekad. Nie trzeba od razu wymieniać całego okna. Szyba jest elementem demontowalnym i wymienialnym w 10 minut (chyba, że masz okna drewniane - to trwa to dłużej).
Pisz do gościa wszystko na papierze. Jako możliwą przyczynę samoistnego pęknięcia szyby wpisz prawdopodobnie źle rozmieszczone i dobrane podkładki dystansowe. Jeżeli się z tym nie zgadza to niech to udowodni.
A jaki masz kolor stolarki ?? Antracytowy jest bardzo podany na takiego typu zdarzenia. Generalnie my odrzucamy praktycznie 90% takich reklamacji, ale....

10,434

Bratu wymienili od ręki tym bardziej że oprócz pękniętego od słońca miał jeszcze drugie z jakimś glutem na szybie od środka.
Jak brałeś od podwykonawcy/handlarza to zgłoś się do producenta.

10,435

Właśnie w firmie która mi montowała kupiłem. Ja nie chcę całego okna tylko sam środek. Okno pcv w kolorze złoty dab. Okno jest w podcieniu ale jednak podczas upału pękło. Samo  siebie od góry do dołu, to raczej reklamacja powinna obejmować.

10,436

Spróbuj z tymi podkładkami szklarskimi - powinno się udać.

10,437

szs napisał/a:

To chyba nie pierwszy raz u niego takie "interesy"

Raczej nie czyżby w borach tucholskich dokonywał zrzutu tej wspaniałej biomasy z kłakami z podpizdzicha warszawianek:D

10,438

Hehehe, tego nie wiem 😛
W Bory się wżeniłem a pochodzę z okolic Kruszwicy, więc coś tam jeszcze kojarzę 😉

10,439

rudemenes napisał/a:

Siedzę w branży okniarzy od prawie dwóch dekad.

Jak powinno się prawidłowo wyregulowac okno? Wyprzedzając odpowiedź to z firmą którą montowała mi okna od 3 lat probuje doprosic sie reklamacji...

10,440

https://oknoplast.com.pl/blog/jak-samod … owac-okna/

W większości przypadków wystarczy regulacja o której mowa od 0:44 do 1:00, oraz 1:14 do 1:20

.