10,501

Odp: GG FORUMOWE

Też będę siał pod koniec tygodnia 3,5 ha pszenicy, 200 kg/ha arkadii, to tak na bolka oko powinno być dobrze. Pasuje mi zasiać jeszcze 2 ha żyta. Ryzykować w takim terminie hybrydę, czy może rubina zasiać ?
Te zasiewy po poplonie, w środę mogę go dopiero likwidować.

10,502

Ja kończę pszenżyto jeszcze żyto hybrydę tzn z tamtego roku na takich dzierżawach późno w tym roku u mnie

10,503

w zeszłym roku hybryda siana 5.10 dała mi najlepszy plon.

10,504

Pawel21990 napisał/a:

10 ha pszenicy do zasiania na koniec tygodnia zostało. Ile sztuk siać w takim terminie?

300-360 zależy w jaki plon celujesz...

10,505

Moja kosiarka samasza 2,1 konczy zywot. Do wymiany talerze dolne, górne, osłony i już rama pospawana. Skosiła jakieś 1500-1800ha. Kupować nową czy w tych pieniądzach celować w używkę dyskowa? Jesli używka to jaka? Claas, krone czy kuhn?

10,506

Kupiłem kilka lat temu dutza(vicon) 3.2 m i jumz z nim szalał  bez problemu ale w tym roku szlak trafił dwa tryby i że czasu nie było na naprawę to kupiłem nowego samasza  dyskowego 3m i już widzę że deutz niżej kosił ....
jak go naprawię to pewnie sprzedam bo dwie mi nie potrzebne , ale kupując używaną dyskową to naprawdę loteria .

10,507

Czy w dyskówce oprócz luzów na dyskach można coś jeszcze sprawdzić czy po prostu loteria? I jak wyglada sprawa hałasu takiej kosiarki? W pracy głośniejsza od bebnowej czy jak wyje to już najlepsze czasy ma za soba?

10,508

Krzysiek napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

10 ha pszenicy do zasiania na koniec tygodnia zostało. Ile sztuk siać w takim terminie?

300-360 zależy w jaki plon celujesz...

Jak najwyższy. Ziemia tam bardzo dobra

10,509

A jaka odmiana?
Dla jednego wysoki plon to 7,5t a dla drugiego 11t
360x2x4x8x42g=9676....
A jak będzie średnio 2,5 pędu na roślinę?
Ja siałem w terminie optymalnym 200 roślin...

10,510

androl napisał/a:

Dziś się zmobilizowałem i złożyłem wniosek w agencji. Protokół to miałem już jakiś czas w domu bo składałem w gminie jako jeden z pierwszych. Łapię się całym gospodarstwem na 500 zł, wieżę w to że kiedyś te pieniądze wpłyną na konto.

Dostałem decyzję jest na niej taka suma jaka wychodzi z pomnożenia moje hektary zgodne z wnioskiem o dopłaty bezpośrednie x 500

10,511

Krzysiek napisał/a:

A jaka odmiana?
Dla jednego wysoki plon to 7,5t a dla drugiego 11t
360x2x4x8x42g=9676....
A jak będzie średnio 2,5 pędu na roślinę?
Ja siałem w terminie optymalnym 200 roślin...

Arkadia. 9-10 ton

10,512

androl napisał/a:
androl napisał/a:

Dziś się zmobilizowałem i złożyłem wniosek w agencji. Protokół to miałem już jakiś czas w domu bo składałem w gminie jako jeden z pierwszych. Łapię się całym gospodarstwem na 500 zł, wieżę w to że kiedyś te pieniądze wpłyną na konto.

Dostałem decyzję jest na niej taka suma jaka wychodzi z pomnożenia moje hektary zgodne z wnioskiem o dopłaty bezpośrednie x 500

K... A u mnie w gminie jak zwykle na końcu... Nie ma wcale protokołów podpisanych ani nic nie przychodzi. Rok temu to samo.

10,513

Ja juz kase wydalem....

10,514

http://danko.pl/odmiany/arkadia/
piszą w optymalnym terminie 360-390 w życiu bym tyle nie wysiał....

10,515

ja na słabszych stanowiskach sieje jak piszą wcale się później tak bardzo nie chce krzewić, na lepszych klasach ziemi pewnie jest inaczej, ja u siebie raz źle ustawiłem siewnik i wysiałem  przez polowe, to pszenica była ładna grube ziarno ale rzadka jak nie wiem co

10,516 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2019-10-16 20:47:21)

Krzysiek napisał/a:

http://danko.pl/odmiany/arkadia/
piszą w optymalnym terminie 360-390 w życiu bym tyle nie wysiał....

Dokładnie. Znajomi w optymalnym terminie ładowali po 200 kg a ja ponad tydzień później ok 300 roślin czyli 120-130 kg i moja gęsta a ich szczota... Potem narzekają, że leży plackiem

10,517

Życie uczy kiedyś siałem po 400szt  dziś sieję 200-300 zależy od terminu i nie zakładam nawożenia na więcej niż 7-8t. Ochrona po taniości bo co z tego że sobie założę plon 10-11t, gdzie większość nakładów idzie do 1 maja jak w czerwcu wszystko wypali słońce....

10,518

Pawel21990 napisał/a:
androl napisał/a:
androl napisał/a:

K... A u mnie w gminie jak zwykle na końcu... Nie ma wcale protokołów podpisanych ani nic nie przychodzi. Rok temu to samo.

.     Też czekam na decyzję 3 raz wysyłają do wojewody. Poprawki i poprawki.

Leszek   dla kolegów'

10,519

U nas jeszcze lepiej. Do brata dzwonią z gminy że gotowe ma odebrać. Ok odebrał, wypełnił wniosek i pojechał do agencji. A babka mu tam mówi panie ale tu nie ma podpisu wojewody! No faktycznie nie ma... tak u nas w gminie pracują.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,520

Musze trochę po bronić tych urzędasów.
Żona pracuje w UG i od 3 lat mnie wk..ia przysyłając mi nakaz podatkowy. Mimo moich próśb i gróźb mam taką samą stawkę jak inni w gminie. Proponowałem jej nawet by zmieniła nr konta na swój i nic...
A tak na poważnie. W mojej gminie szacowanie ruszyło zaraz po tym jak Puławy ogłosiły suszę i wojewoda powołał komisje. Po szacowaniu panie wzięły się za liczenie strat i szykowanie protokołów. No i pojawiła się nieścisłość w tym jak liczyć straty w momencie kiedy uprawa najpierw dostała przymrozkami a potem suszą. Koleżanka obdzwoniła wszystkich od powiatowego armir do ministerstwa i nic nikt nie był wstanie powiedzieć jak to ująć  albo nie wiedział o co jej chodzi. Nie chcąc długo czekać bo czas gonił robiła to po swojemu. Tydzień temu dostałem protokół podpisany przez wojewodę a dzień później informację iż jednak jest źle.....ktoś u góry zaskoczył i rozesłał informację jak to ma wyglądać. Wczoraj podpisałem wersję poprawioną w poniedziałek powonieniem mieć podpis wojewody....