301

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

Ja w lato zmieniałem bank i mimo że jestem na ryczałcie utworzono mi drugie konto VAT .I tak się zastanawiam jak ono powinno działać skoro jak sprzedawałem zboże wszystko i tak przyszło na to główne. Jak będę zmieniał nr konta w mleczarni to trzeba coś będzie kombinować z rozdzielaniem na dwa czy nie?

302

Płatność podzielona zależy od przelewajacego pieniądze, jak zaznaczysz płatność vat albo podzielona to vat idzie na konto vat. Na razie to jak ktoś chce ale niedługo będzie to obowiązkowe. I np jak dostaniesz vat za zboże na drugie konto. To chcąc spłacić np kredyt to vat jest nie do ruszenia.

303

trzeba mieć tzw białe konto bo od nowego roku bedą dopieprzać kary za kwoty powyzej 15 tys  czy coś kupisz czy sprzedaż na vat nie trzeba mieć jeszcze drugiego

mdw

304 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2019-11-06 19:58:42)

Jestem na vacie już 10 lat. Przy przechodzeniu na VAT podałem nr konta które niedawno się okazało było kontem osobistym i nie było go widocznego na białej liście podatników. Sprzedawałem we wrześniu rzepak i odbiorca dopiero mnie o tym uświadomił. W zeszłym tygodniu byłem w skarbówce i to zaktualizowałem. Nr konta został ten sam ale jego status w urzędzie skarbowym zmienił się z osobistego na firmowy. Jeżeli nr konta podany przy wystawieniu faktóry jest niewidoczny na białej liście to odbiorca od stycznia 2020 nie ma prawa przelać Ci kasy (przy płatności powyżej 15 000 zł)
Co do ruszenia kasy z subkonta vatowskiego to możesz ją użyć do opłacenia vatu do swoich dostawców, do odprowadzenia vatu do urzędu skarbowego. Jak chcesz tą kasę ruszyć na inne cele to musisz wystąpić do urzędu skarbowego o pozwolenie na to.

305

Przetłumacz bo nie rozumiem? Białe konto?
15tys to już dawno tylko na przelew bo inaczej vatu nie odpiszesz

306

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-bial … tnikow-vat

mdw

307

A da się z tego odzyskać VAT?

Rolnik z powołania:-)

308

rudemenes napisał/a:

Jestem na vacie już 10 lat. Przy przechodzeniu na VAT podałem nr konta które niedawno się okazało było kontem osobistym i nie było go widocznego na białej liście podatników. Sprzedawałem we wrześniu rzepak i odbiorca dopiero mnie o tym uświadomił. W zeszłym tygodniu byłem w skarbówce i to zaktualizowałem. Nr konta został ten sam ale jego status w urzędzie skarbowym zmienił się z osobistego na firmowy. Jeżeli nr konta podany przy wystawieniu faktóry jest niewidoczny na białej liście to odbiorca od stycznia 2020 nie ma prawa przelać Ci kasy (przy płatności powyżej 15 000 zł)
Co do ruszenia kasy z subkonta vatowskiego to możesz ją użyć do opłacenia vatu do swoich dostawców, do odprowadzenia vatu do urzędu skarbowego. Jak chcesz tą kasę ruszyć na inne cele to musisz wystąpić do urzędu skarbowego o pozwolenie na to.

W rolnictwie to tylko na różnicy w vacie bazujemy więc jak nie da się tego ruszyć to trzeba uciekać na ryczałt

309

Nie ma realnej drogi wyjścia z vatu

310

Pałac fv kwotę netto płacisz z normalnego rachunku a vat z tej faktóry z konta vatowskiego, można też wystąpić o zwrot pieniędzy do skarbówki.
Tak czy siak nie mam swobodnego dostępu w moim przypadku do 8% moich pieniędzy.
A na komunę ludzie narzekali........

311

androl napisał/a:

Nie ma realnej drogi wyjścia z vatu

No jak nie ma...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

312

Coś się zmieniło ? było tak że gdy sprzedaż roczna spadnie poniżej 20 tyś zł, czy to realne w gospodarstwach które przeszły na vat ?

313

masakra. cały sens wchodzenia w vat był taki ze wiecej było vatu za kupno niz za sprzedaż. teraz bedzie problem to odzyskać, bo na 500+ trzeba

314

przecież tak na prawdę to się nic nie zmienia. Dalej trzeba pilnować aby na koniec okresu vat należny nie był większy jak vat naliczony a przynajmniej wychodził na zero. Zgłosić konto do skarbówki, nie brać kasy na rękę tylko przelewem, robić płatności dzielone ... Wszystko do ogarnięcia.
Jeszcze słowo o białej liście. Jeśli chcemy komuś zapłacić a nie ma go na białej liści to można zrobić przelew ale o ile dobrze pamiętam w ciągu 3 dni trzeba ten fakt zgłosić do skarbówki (my jako płacący).

gg 5118068

315

Właśnie to już jest i w niczym nie przeszkadza jeśli jest normalna księgowa . Problem się robi dopiero jak ktoś przeleje ryczałtowemu  płatność podzieloną a on ma małe zakupy na vat  to długo będzie kasę wyjmował ... bo  ryczałtowemu przynajmniej w moim urzedzie skarbowym nie chcą oddać .

316

Chory kraj, za karuzele i mafie vatowskie po dupie dostają prości obywatele. Rzygać mi sie chce ich pomysłami jak  to umilić wieczory mikroprzedsiębiorcy, zeby za duzo wolnego czasu nie miał.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

317

Dla ryczałtowców masz faktóry RR i nie ma podzielonej płatności dla nich

318

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl … a-ryczalt/

E 516 na części
Telefon 695 076 269

319

Damian nie masz racji  kuzynowi ryczałtowcowi  w zeszłym roku przeleli za zboże podzieloną i w paliwie zakupionym vat odzyskiwał przez rok .

320

Damian ma rację. Koseś błąd kuzynowi zrobił kupiec nie wystawiając faktóry vat RR, a odkręcanie później to wiadomo............ Na wiosnę sprzedawałem trochę zboża znajomemu trzodziarzowi, długo szukał bloczka z fakturami RR bo dawno od ryczałtowca nic nie kupował.