281

Odp: świnie ?

Posrednio to dotknie wszystkich.kto zje zboza paszowe????

282

Dlatego napisałem że pośrednio mnie też dotyczy, bo świń nie trzymam, ale zboża produkuję.

283

A Niemcy strzelali i w dupie ekologów mieli i dzika nie mają. Śladowe ilości i pewno teraz je do końca wystrzelają. Na sto procent ASF u nich się pojawił koło granicy ale cicho sza. Dzika wytłukli. I już.

Leszek   dla kolegów'

284

znacie maje poglądy a minister ma swoje zasługi ale z dzikami to dał dupy przez 4 lata nic nie zrobił jak myśliwy mają w dupie interesy polskich rolników to przecież mamy inne służby jestem rozczarowywać i wciekły na głupotę i nieudolną pracę ministra ,za takie coś tylko dymisja !

285

jack napisał/a:

Fabryki świń.....

286

Krzysiek napisał/a:
jack napisał/a:

Fabryki świń.....

Niby tak, ale małe/średnie gospodarstwa potrzebują (Chyba, nie znam się dobrze) 3kg paszy na 1 kilogram przyrostu świni to te fabryki na pewno mają wydajność dużo większą, może 2kg paszy na 1 kg masy...
Poza tym fabryki stać na ściągnięcie paszy/surowców z zagranicy a mali swiniarze kupują często regionalnie. Każdego czkawką się odbije ten asf, nie ma co 😕

Kompletny noob w temacie Fortschitt

287

jack napisał/a:

Cargile, souflety i inne tam takie, zboża już od dawna są zbyt drogie, aby karmić nimi świnie. Na farmach świnie zeżrą takie gówno, że nikomu się nie śni i urosną w mig, za grosze lub za darmo, w ramach utylizacji odpadów poprodukcyjnych.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

288 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-12-12 11:11:56)

Cargil u nas najlepszy płatnik za zboża i kukurydzę. I skupują bardzo dużo.a co do walki z ASF to w naszych kołach zakaz strzelania do dzika. Muszą koła mieć kontenery chłodnicze.  No i czekamy. Aż wejdzie ASF w chlewnie.

Leszek   dla kolegów'

289

My dwa miesiące nie polowalismy  z tej samej przyczyny, raz się zaczailem na dziki to mi na 8 matrach 7 szt przeszło a strzelić nie wolno było 😠

290

U mnie już czerwona strefa...

Rolnik z powołania:-)

291

U Nas świnie waga żywa 6 netto.

Siły na zamiary zmierz....

292

Sraczki normalnie dostają ci przy korycie i nie chodzi mi o świnie.....
Jak wirus był za granicą to różnicy chcieli ploty stawiać, ale minister  miał to w dupie jeden z drugim  a teraz lament.
Jak by wtedy zrobili rodzaj linii demarkacyjnej na szerokość 100m to nic by nie przeszło na nogach.

293

Świat się kończy na dziki trzeba chłodnie, a na zdrowe świnie bakutil i ładowarka, żeby wszystko z gnojem załadować.

294

A Polak od wieków i "przed i po szkodzie głupi"

295

Ale o co chodzi?, dziki są zdrowe i każda sztuka badana a w dokumentach miejsce zestrzalu z danymi GPS  po to aby wiedzieć gdzie jest wirus. A jeśli w chłodni jeden będzie chory to wszystkie do utylizacji, tak jak z trzoda jeden chory 8 cała chlewnia do utylizacji.
Błędem jest jedynie ze sąsiednie gospodarstwa też likwidują...

296

Właśnie o to mi chodzi, ode mnie 20km po ukosie, wybili człowiekowi 70sztuk, a później przyszło pismo, że jednak zdrowe. NIe wiem, co ze zbożem zrobili, bo mieli utylizować.

297

Tak bardzo bym po nim nie jechał. Robi co może, a my to nie Niemcy, tam wbrew interesom narodowym wszelkiej maści celebryci nie śmią działać. https://dorzeczy.pl/kraj/123252/ministe … mniec.html

298

prawdą jest to że z czerwonej strefy zboze można sprzedac dopiero 3 miesiace po żniwach?

Rolnik z powołania:-)

299

Chyba plotka, jestem w niebieskiej i problemów ze sprzedażą zboża nie ma.

300 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-12-13 03:10:23)

W czerwonej zboża 1miesiąc słoma 3 miesiąc.

Leszek   dla kolegów'