101

Odp: Budowa obory.

mimo wszystko wolał bym postawić taką halę i to jak największą. Dlaczego ? Wszystkie (lub większość) ogonów w jednym pomieszczeniu, jasna i przewiewna, łatwa i szybka obsługa stada.
Do tej pory zimą miałem bydło na uwięzi w oborach (4 godziny ran i 4 po południu). Jak przerobiłem stodołę i puściłem luzem to myślałem że złapałem Pana Boga za nogi bo nie trzeba było wozić obornika taczkami, ale mimo wszystko roboty kupa z karmieniem (koło 3 godzin rano i wieczorem). Jesienią postawiłem halę i wpuściłem bydło. Do tego mają jeszcze duży wybieg. Obsługa zajmuje mi 30 minut dziennie na rozwiezienie balotów i raz w tygodniu godzinka bo trzeba pościelić słomy. Nie zdążyłem zrobić automatycznych poideł i muszę lać wodę z węża do wanien ale jak wiosną zrobię pojenie to będzie jeszcze szybciej.
Zrobisz jak uważasz ale jak bym nie przerabiał tylko stawiał taką halę która jest nieporównywalnie tańsza jak budowa, a chyba o to chodzi.

gg 5118068

102

Tyle, że jak by stawiał w niej agrafki to musiałaby i tak być jakaś osłona od ściany bocznej żeby nie miały do niej dostępu. Skoro już masz bydło mleczne i z tego co wcześniej pisałeś lubisz przy tym robić to nie bij się i inwestuj w porządny budynek. Ile teraz masz sztuk dojnych?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

103

Ja każdy bok zabezpieczyłem deskami na wysokość 180cm. Od ziemi jedna deska przy drugiej na wysokość 80cm i wyżej z przerwami 15cm kolejne deski. Przykręcane do konstrukcji na cybanty.

gg 5118068

104

androl napisał/a:

U mnie stary śrutownik na kamienie stoi, uruchomię go dla kur na razie wink. Zestaw młynek ssąco-tłoczący + mieszalnik + waga mogę sprzedać. Właśnie zmieliłem ostatnią porcję śruty dla byków. Jakby ktoś był chętny to pisać.

A nie chciałbyś sprzedać samej wagi?

105

No wiesz, na razie nie chcę dekompletować. Dodam Że dwa lata przed likwidacją hodowli świń zrobiłem kapitalkę śrutownika, wymieniłem wszystkie bebechy i to droższe z hardoxa założyłem.

106

Dzięki wszystkim za rady. Hala łukowa na mleczne jakoś mnie nie przekonuje , jeśli już to na jałówki albo mięsne... Gdyby nie perspektywa zakupu ziemi i ekstremalne warunki pogodowe w ostatnim roku pewnie zdecydowałbym się bez większego wahania na nowy obiekt ale w takiej sytuacji jaka jest jednak daje mi to wszystko do myślenia... W tym tyg pojadę do architekta , niech przyjedzie obejrzy tą stodołe i teren na działce i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Nie mniej jeszcze raz dzięki za rady.

107

hala na mleczne tylko kryta blachą
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl … -kosztuje/

oczywiście nic na siłę ale przelicz wszystko

gg 5118068

108

androl napisał/a:

No wiesz, na razie nie chcę dekompletować. Dodam Że dwa lata przed likwidacją hodowli świń zrobiłem kapitalkę śrutownika, wymieniłem wszystkie bebechy i to droższe z hardoxa założyłem.

To ile za całość w takim razie?

109

kamilz napisał/a:
androl napisał/a:

To ile za całość w takim razie?

5100 zł

110

A jakieś zdjęcia może lub zadzwoń 503477136