11,241

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

Laszek dobrze się czuje w firmie kolegi, więc się z nią identyfikuje. Niema w tym nic złego.

11,242

Robi to co lubi i mu za to płacą co więcej chcieć...

11,243

I co najważniejsze jest wzajemny szacunek. Nie jestem tam robolem... atmosfera jest Taka że każdemu bym takiej życzył. Najlepsi są te stare dziadki i ich teksty 😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,244

Koseś czemu usunąłeś swój wpis?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,245

https://www.olx.pl/oferta/john-deere-36 … DBToi.html wujek się zastanawia nad tym, dobre maszyny takie jd?

Rolnik z powołania:-)

11,246

Szwagier ma takie coś.  No nie narzeka. NIedawno go rozpoławiał bo półbiegi ginęły.  Okazało się że tylko trzeba powymieniać uszczelnienia bo gubił ciśnienie. Sam zrobił i jest z tego bardzo dumny. W sumie poza tą usterką oraz przeciekami z siłownika skrętu i przednich piast nie miał problemów. Ma go z 12-15 lat. Dużo zależy od egzemplarza jego z Francji z sadu nigdy wieszaki były jak nowe...

11,247

Oszczędne nie są ale konie co mają być to są, w przeciwieństwie do większości nowoczesnych traktorów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11,248

rozmawiał ze znajomym co w pracy ma takiego jd i też mu powiedział że jeleń lubi paliwo i teraz wujaszek myśli nad tym https://www.olx.pl/oferta/traktor-renau … DA6kF.html

11,249

Pajej napisał/a:

rozmawiał ze znajomym co w pracy ma takiego jd i też mu powiedział że jeleń lubi paliwo i teraz wujaszek myśli nad tym https://www.olx.pl/oferta/traktor-renau … DA6kF.html

Tak samo mówili, że mój kombajn lubi paliwo. A lexion kumpla tak samo ciągnie a nawet więcej...

11,250

2 litry w tą czy w tamtą najważniejsze by był bezawaryjny i robił robotę.  KOszty paliwa przy kosztach ewentualnej naprawy np skrzyni biegów to pikuś... Trzeba patrzeć na stan....

11,251 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2020-02-13 19:09:34)

Na YouTube  oglądałem kiedyś filmik z porównania spalania ciągników jd nh i jeszcze jakiś dwóch innych  co tam się w komentarzach działo jak się okazało że John miał spalanie ok 30.5 l/h (2 miejsce) a nh o litr więcej (3miejsce). Ludzie potrafili wyzwiskami obrzucać się godzinami w obronie ciągnika którego nawet na podwórku nie mieli. A spalanie może być raz mniejsze dla jednego raz dla drugiego ciągnika. Ciekawe wypada porównanie spalania w c360 zwykłej i 3p. Gdy robota lekka 3p bije na głowę 4cylindrowy a gdy obciążyć porządnie spalanie 3p jest większe. Wszystko wynika z tego jakie parametry przyjął producent przy projektowaniu. Dawniej nie było zmiany otwarcia zaworów, czasu i kąta wtrysku trzeba było to raz na stałę ustawić. Chyba że porównać najnowsze bo teraz producenci stosują te same komponenty a czasem wzajemnie sobie produkują części różnice się zacierają.

11,252 Ostatnio edytowany przez marcin (2020-02-13 23:53:53)

:szukaj!:Łursusy to dopiero ciągną paliwo

11,253

z tymi johnami jest taka polityka ze trzeba uważać na paliwo bo pompy się ukręcają no i oleje bo hydraulika delikatna ja ogółem już nie polecam żadnego johna wszystkie z którymi miałem do czynienia sypały się na potęgę i były ogromnie kosztowne w naprawach

Nie ma to jak FORTSCHRITT

11,254

co do paliwa to wujaszek mysi dbac ma kubote z comon rail.
Spalenie tez duzo zalezy od kierowcy. ja swoim fordem na 3 kl przy orce na ok 20 cm spalam ok 13l/ha. mało kto wierzy, ale cały bajer polega na tym że obroty 1700-1750 i lepiej bieg nizej niż wyższy bieg i gaz w podłogę, bo inaczej nie ciągnie.
Porównując JD i renoult to mówicie ze jednak JD? wiadomo liczy sie stan konkretnego egzemplarza ale na wujaszek nie lubi duzo jeździc i musi zdecydowac który wczesniej zobaczy. a jd jest 100km od domu w jedna strone a renoult 100 w drugą

11,255

Co tu dbać o maszynę skoro maja już po 30lat i przeszłość za soba. Teraz to jak się trafi, a pewne że wszystko kiedyś się zepsuje.

11,256

https://www.otomoto.pl/oferta/case-ih-m … Tf3Q.html?
jakieś szemrane oferty dilera

11,257

Chyba nawet na OtoMoto to zauważyli bo skasowali.

11,258

był też na olx ale też już skasowane

11,259

Jak na Olx skasowali to już naprawdę musiało być niewiarygodne. Ja jak zgłaszałem to nigdy nie skasowali.

11,260 Ostatnio edytowany przez androl (2020-03-14 16:07:01)

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-lamb … 4af047b081
Jeden z forszów (na którego znajdzie się kupiec), też do sprzedania. Może w tym tygodniu wystawię.
Zestaw do śruty, i prasa widoczna przy ciągniku już sprzedane.
Godzinę temu wziąłem zaliczkę, na popołudnie umówiłem kupca z laweciażem.
Jak się uspokoi z wirusem, wystawię obydwa forsze, sprzedam na razie jednego, tego który pierwszy znajdzie kupca.