81

Odp: woda

Pewnie pisałem o tym że byłem zmuszony wymienić pompę w studni głębinowej.  Miałem pompę o wydajności 100l/min a kupiłem większą 160l.  Musiałem też wymienić włącznik ciśnieniowy bo nowa pompa ma silnik trójfazowy a we włączniku ukręciła się śrubka przy jednym z trzech styków. I od tamtej pory mam problem z ustawieniem ciśnienia. Albo bije do 7,5bara i załącza się w okolicach 2 albo 5bar i zapina się koło 1 bara.  ustawienie 4,5 bar i 1,5 nie jest możliwe.  Gdy spadnie ciśnienie i styki się zewrą  wszystko wariuje tj włącza się i wyłącza z częstotliwością 2 Hz....  Już mnie nogi bolą od biegania od studni do włącznika od niego do zbiornika........
Od studni do domu mam 70m. Ze studni wychodzi wąż 40mm i idzie przez pierwsze 30m. To na nim zainstalowany jest włącznik cisnieniowy ( zaraz za wyjściem a odwiertu. Po tych 30m jest trójnik i w prawo idzie dalej 40mm do stawu  a w lewo 20mm  do domu. W domu zbiornik 300l z czego 1/2 to powietrze. W wejście do zbiornika to chyba 3/4 cala przed zbiornikiem zawór kulowy 3/4. I ten zaworek to chyba najcieńszy odcinek.  Do czego zmierzam wydaje mi się że wydajna pompa po włączeniu podnosi ciśnienie w rurociągu. Zanim zacznie się "rozprężać " w zbiorniku w rurach ciśnienie sięga zadanej wartości np 4,5 bara i to odcina dopływ prądu brak prądu spadek cisnienia i znów załącza.....  Powiedzcie mi czy gdy załążę dodatkowy zbiornik przeponowy  przed lub za włącznikiem to problem zniknie? JEśli tak to jaki duży czy wystarczy np 24l?  i podpięcie się do niego czymś o średnicy 3/4 cala....

82

U wuja taki sam przypadek pomogło założenie włącznika przy samym zbiorniku cisnieniowym.
A twój pomysł nie wypali bo w trakcie pompowania ciśnienie szybciej wzrośnie przy dodatkowym  zbiorniku.

83

Hmm trzeba by ciągnąć kabel....
Mi się wydaje żeby działało. Z tym że zakładam że włącznik głupieje tylko związku ze wzrostem ciśnienia jaki ma miejsce do chwili osiągnięcia przez wodę prędkości przelotowej...... zanim pompa ruszy woda stoi w rurach jest jej z 60-70 litrów ( 60-70kg ) no i trzeba to rozpędzić.
Teraz pomyślałem sobie że można to sprawdzić trzeba tylko z barometrem wpiąć  się przy zaworze. I przy obecnych ustawieniach coś zobaczę czy to chwilowe czy stałe związku z większym wydatkiem pompy niż przepustowość ostatniego odcinka.....

84

Posłuchaj Tomka. Stycznik  ciśnieniowy powinien być zaraz przy zbiorniku, albo najlepiej osobnym krućcem w zbiornik wkręcony.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

85

Kiedyś na początku lat 70tych ojciec mój jako laik powierzył budowę instalacji wodnej fachowcowi, który fachowcem był tylko dlatego, ze dysponował gwintownicą potajemnie pożyczoną z pracy. Błąd podobny do Twojego skutkował tym, że  pomimo, że system zasilała pompa głębinowa z silnikiem 5,5KW załączana stycznikiem olejowym, problemy były non-stop. Głownie awarie włącznika ciśnieniowego i styczników które teoretycznie nie miały prawa psuć się w tej wielkości instalacji skutkowały corocznym przewijaniem, bardzo drogiego w obsłudze, silnika.  W 1997 włącznik ciśnieniowy przełożyłem pod zasilanie z poduszki powietrznej. Włącznik ciśnieniowy działa do dzisiaj, a przywiozłem go ze złomu z jakiegoś hydroforu. W międzyczasie wymieniłem monstrualną pompę na OMNIGENA SKM  coś tam coś tam 1,1kW na 230v i święty spokój. Ponad 10 lat bezobsługowo

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

86

Rozmawiałem z fachowcami i mój pomysł jest jak najbardziej ok. Zbiornik przeponowy 50l na trójniku razem z włącznikiem załatwią sprawę. Ale licząc koszty upierdliwość montażu ewentualnego demontażu przecieków a studzienkę mama małą, kupię kabel i zainstaluje włącznik na zbiorniku w domu.
Dzięki Panowie....