181

Odp: Rsm

Drugą dawkę azotu podałem chyba w czwartek.  Trochę wcześnie ale polałem puki jest woda....
Założenie było takie by podać 80kgN . Jako że mam kryzy 1mm  to powinienem mieć koło 5 bar przy 6km/h.  No i jakież było moje zdziwienie kiedy nie mogłem osiągnąć ciśnienia. Zazwyczaj robiłem to bez problemów....  dało by się ale mf musiałby iść na 1 biegu i na wysokich obrotach. Stwierdziłem że pojadę 2 x ale szybko.  9km/h  a barów nie pamiętam....
I to chyba był błąd..... warunki idealne a poparzenia że ho ho. Na szczęście z drogi nie widać dopiero jak się wejdzie w pole.....  Chyba że to przymrozek....

Wczoraj robiłem T1 i to zauważyłem.... dziś muszę przejrzeć opryskiwacz  bo coś fiksuje z tym cisnieniem. Jadę na 4 przy zawracaniu wyłączę włączam i mam 3 po przejechaniu 300m rośnie do 4....

182

Dziś tez robie t1 w oziminach. U mnie końcówki liści fioletowe

Siły na zamiary zmierz....

183

fiolet to zimno, problem fosforu.... to norma

184 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2020-04-07 17:48:45)

Krzysiek napisał/a:

Drugą dawkę azotu podałem chyba w czwartek.  Trochę wcześnie ale polałem puki jest woda....
Założenie było takie by podać 80kgN . Jako że mam kryzy 1mm  to powinienem mieć koło 5 bar przy 6km/h.  No i jakież było moje zdziwienie kiedy nie mogłem osiągnąć ciśnienia. Zazwyczaj robiłem to bez problemów....  dało by się ale mf musiałby iść na 1 biegu i na wysokich obrotach. Stwierdziłem że pojadę 2 x ale szybko.  9km/h  a barów nie pamiętam....
I to chyba był błąd..... warunki idealne a poparzenia że ho ho. Na szczęście z drogi nie widać dopiero jak się wejdzie w pole.....  Chyba że to przymrozek....

Wczoraj robiłem T1 i to zauważyłem.... dziś muszę przejrzeć opryskiwacz  bo coś fiksuje z tym cisnieniem. Jadę na 4 przy zawracaniu wyłączę włączam i mam 3 po przejechaniu 300m rośnie do 4....

Też przypaliłem pszenicę - końcówki liści. Najgorzej tam gdzie słupy albo się zaczynało. Zależy też od dawki bo jak pojechałem dwa razy po 150 litrów 28 było ok a jak 250-280 to już było widać. Ja jadę na ciśnieniu do 3.5 bara tylko mam lechlery. Miałem dziś startować z T1 i skaraniem plus mikro ale wieje mocno...

185

Wszystko w jedną beczkę ?  Grubo. Mikroelementów nie mieszam z regulatorami

186

Piotrek a co ty za regulatory lejesz?
Deszczu nie ma i nie będzie przez 2 tygodnie. A jesli spadnie to tyle co nic.... pogoda Ci wyreguluje roślinki a chemia kieszeń...

187 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2020-04-07 21:42:18)

0.7l Canopy w życie hybrydowym. Nie wyobrażam sobie jak ono bez regulacji miałoby ustać.

188 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2020-04-08 02:13:05)

Piotrek1990 napisał/a:

Wszystko w jedną beczkę ?  Grubo. Mikroelementów nie mieszam z regulatorami

Praktycznie zawsze tak robię. Przy ponad 60 hektarach zboża dwa oddzielne zabiegi to trochę trzeba pojeździć.

189

ja pszenice podzieliłem,skracal bede póżniej bo jak nie popada to słabo je widze...

mdw

190

Dziś załatwione Wszystko  w 5 godzin 50ha pryśnięte ,,,  z dojazdami ,  rzepaki  grzyb mikro makro , pszenica T1  i kompoty i jęczmień   to samo .... smile) Dajcie Wody bo  będzie licho ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

191

ja dzisiaj tylko 40  ha w 6 godzin, machnoł bym i 200 ale wode leje prawie dwie godziny ... tak normalnie na spokojnie po trzy beczki robie po te 16 ha bez wiekszej spiny, też w róznych kawałkach

mdw

192

na moich kawałeczkach jestem ciekaw jakie mielibyscie wydajności

Rolnik z powołania:-)

193

yokoslaw napisał/a:

ja dzisiaj tylko 40  ha w 6 godzin, machnoł bym i 200 ale wode leje prawie dwie godziny ... tak normalnie na spokojnie po trzy beczki robie po te 16 ha bez wiekszej spiny, też w róznych kawałkach

Słaby sik masz... wąż pół cala czy jak? Ja leję 320l na minutę....

194 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2020-05-18 21:09:16)

Z pogodą ostanio nic nie wiadomo... ma padać kropi albo piździ.... a nie powinno..
W tym tygodniu chcę rozlać rsm na kłos. Nie mam węży. Nie wiem czy kupić podwójne  czy pojedyncze i założyć  dodatkowe oprawy by było co 25cm.... Na wężach lałem tylko raz miałem pożyczone w sumie nic nie połamałem ale trza uważać bo 2 węże podczepione pod głowicę obrotową to spore obciążenie dla niej. Co myślicie?
I powiedzcie do czego są takie małe węże? Przecież to ma z 20 cm https://www.olx.pl/oferta/waz-rozlewowy … 29ea86a9f6

195

Takie małe węże to oryginał do zastosowań w opryskiwaczach gdzie końcówki znajdują się pomiędzy ramą lanc tak że po założeniu kołpaków z otworami do tyłu przysłały by na ramę.

196

Poczekaj na deszcz

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

197

Ja już na kłos nic nie daję, w drugiej dawce poszło dużo rsm i musi starczyć. Jak bym dawał na kłos to bym trochę przeholował.