1,561

Odp: Kukurydza Na Ziarno

androl napisał/a:

W tym roku zostawiłem pod qq 5 ha (i to będzie cały mój zasiew wiosenny). Będzie to zarazem qq po qq szukam jakiejś odmiany o niskim FAO, żeby zasiać po niej żyto i pszenżyto, na pszenicę za słabe kawałki.

ES Ballade z EURALIS. Mieliśmy to i chyba znów do niej wrócę w jakiejś części

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,562

Nie widzę jej na liście euralisu, może już wycofana ?

1,563

Może być że wycofana skoro już jej nie siejemy. Muszę brata spytać bo on zawsze zamawia.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,564

jack napisał/a:

To ze wychodzi u mnie nie znaczy ze wyjdzie u ciebie.
Najlepiej popytaj to rolnikach wokol albo podpatrz w coboru

w okilicy nikt jej nie siał. wszyscy sieją FAO 260 - 280 a ja raz się ta takiej przejechałem i teraz sieje wcześniejsze

Rolnik z powołania:-)

1,565

androl napisał/a:

W tym roku zostawiłem pod qq 5 ha (i to będzie cały mój zasiew wiosenny). Będzie to zarazem qq po qq szukam jakiejś odmiany o niskim FAO, żeby zasiać po niej żyto i pszenżyto, na pszenicę za słabe kawałki.

Kupiłem Mas 11.K wydaje się spełniać moje wymagania.

1,566

czy ktoś już siał QQ

przymierzam się jutro pierwsze 4 h machnąć reszta po niedzieli sucho jak diabli.

1,567

Widziałem już wczoraj siewniki na polu.

1,568

JA dzwoniłem do przedstawiciela pionner co sam ma gospodarstwo i u siebie obsiewa ok 100ha to powiedział ze jeszcze ziemia zimna i będzie czekał do końcówki przyszłego tygodnia. Mówił ze susza to jeden stres i po co jej dokładać drugiego w postaci zimnej ziemi?

1,569

Dokładnie jak Pajej pisze. Z tego co słyszę i w moich stronach sieją. To tak jak w styczniu niektórzy mówili że żniwa będą w tym roku w czerwcu (inna sprawa czy będzie w tym roku co kosić)

1,570

Kolega w ubiegłym tygodniu jechał już w lubuskie do Przytocznej na gospodarstwo siać. To ze teraz sucho to jakoś nie przeszkadza, lepiej siać w suche niż w bagno i się wtedy wszystko obkleja. Siać w suche i następnie niech popada

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,571

Mierzyłem dziś temperaturę gleby było od 11.6 na glinie do 16 na piasku nachylonym na południe. Od 10 można siać. Ja swoją zasieję pewnie we wtorek ponieważ kupiłem dziś siewnik i kusi by sprawdzić. Pewnie gdyby były nawozy wysiane i zagregatowane bym też dziś zasiał.

1,572 Ostatnio edytowany przez sarast (2020-04-10 22:29:38)

W ubiegłym roku 17 kwietnia miałem już posianą kuku. I nic dobrego z tego nie było przymrozek majowy ją załatwił chorowała.. część wypadła, ubezpieczenie to problem następny. Jak nie ma się bardzo dużo do siania i jest czym to po co taki pośpiech. Tak koniec kwietnia początek mają to taki bardzo optymalny termin dla FAO 240

Leszek   dla kolegów'

1,573 Ostatnio edytowany przez androl (2020-04-11 01:01:53)

U nas też kto zasiał w ubiegłym roku tak wcześnie, w tym roku się nie śpieszy.
Rur3k na jakiej głębokości te temp ?

1,574 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2020-04-11 02:08:35)

Ja zasiałem 11.5 ha. Ziemia ma 12-14 stopni. 12 ha po świętach.

1,575 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2020-04-11 02:40:58)

androl napisał/a:

U nas też kto zasiał w ubiegłym roku tak wcześnie, w tym roku się nie śpieszy.
Rur3k na jakiej głębokości te temp ?

Taki termometr

https://allegro.pl/oferta/termometr-son … xcQAvD_BwE

wbijałem na piasku prawie do końca na glinie tak 4 cm zostało. Spikulec ma długość 15 cm a sonda pomiarowa w nim jest z dwa centymetry od końca. Tak że wychodzi od 9 do 13 cm. Pole te to wiosenna orka z początku marca to może się szybciej ogrzewać.

Dwa lata temu kto wyrwał się wcześniej miał co kosić. Ci co poczekali na liście na brzozach i mniszka lekarskiego mieli słabe.

Rok temu różnie kukurydzę powychodziły. Ci co trafili z przymrozkami na odpowiednią fazę roślin nie mieli problemu. Później siane powychodziły szybko ale trafiły na suszę w krytycznych momentach. Najlepiej wyszły takie które miały dwa trzy w pełni rozwinięte liście w momencie nadejśja przymrozków.

1,576

Jednak posłucham doradczyni ODR i czekam przynajmniej do 20-go.

1,577

Pajej napisał/a:

JA dzwoniłem do przedstawiciela pionner co sam ma gospodarstwo i u siebie obsiewa ok 100ha to powiedział ze jeszcze ziemia zimna i będzie czekał do końcówki przyszłego tygodnia. Mówił ze susza to jeden stres i po co jej dokładać drugiego w postaci zimnej ziemi?

Ja na razie czekam zasieję po 20-tym może coś popada ile u ciebie gegają za pionera u nas 460zł za jednostkę 80000 nasion na 1h.

1,578

Wszystko zależy od odmiany, ceny z cennika chyba w całej PL takie same.

1,579

Jak dostanie przymrozku a jest z przeznaczeniem na ziarno to nie taki problem. Gorzej jak jest na kiche to jak dostanie przymrozki to plon masy będzie mniejszy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,580

Na ziarno posiana, jeszcze na kiszonkę ale musi poczekać