10,941

Odp: GG FORUMOWE

Krzysiek napisał/a:

Siej marchew ..... Na późny zbiór do końca miesiąca można siać spokojnie....

Nie posieje marchwi bo mam kontraktacje na kostke tj grubą ponad 4 cm i tyle mi może nie dorosnąć.
Co do glifosatu to nie pryskałem doglebowo tylko na chwasty które zda zyły wzejść, ale martwie sie że deszcz wpłukał.
Dzis jeszcze pochodziłem po polach i wschody zależa od odmiany, ta o która sie boje na innym polu bez glifosatu tez dopiero zaczyna wschodzić więc jest nadzieja

Rolnik z powołania:-)

10,942

Piotrek1990 napisał/a:

W pszenicy jechałem w sobotę dokładnie Tribenuronem. Ten sam problem, po deszczu wyskoczył. Ale jest podflagówka...

nie lepiej galaperem?

10,943

U mnie w okolicy praktycznie nie ma pszenicy w której nie trzeba poprawki i większość osób jedzie fluroksypyrem np herbistarem 0,5l

10,944

Pajej napisał/a:
Piotrek1990 napisał/a:

W pszenicy jechałem w sobotę dokładnie Tribenuronem. Ten sam problem, po deszczu wyskoczył. Ale jest podflagówka...

nie lepiej galaperem?

W zeszlym roku sąsiad robił takie eksperymenty(o.5 litra fluroksypyru) jak pszenica była w fazie flagowego liścia jak u Pawła pszeżyto. Efekt ? Chaber się zawinął w dół, po dwóch tygodniach odbił i tyle, że się w łanie ukrył ale zawitł i tak. A pszenica miała flagówkę ok 2 cm sparzoną

Siły na zamiary zmierz....

10,945

Pawel21990 napisał/a:

Czym zwalczyć chaber w pszenżycie mającym liść flagowy? Mam tak na 7 ha...

Wapnowaniem na przyszłość, a póki co popij wodą!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10,946

Piotrek1990 napisał/a:
Pajej napisał/a:
Piotrek1990 napisał/a:

nie lepiej galaperem?

W zeszlym roku sąsiad robił takie eksperymenty(o.5 litra fluroksypyru) jak pszenica była w fazie flagowego liścia jak u Pawła pszeżyto. Efekt ? Chaber się zawinął w dół, po dwóch tygodniach odbił i tyle, że się w łanie ukrył ale zawitł i tak. A pszenica miała flagówkę ok 2 cm sparzoną

a mi doradca poradził, mówił ze to bezpieczne dla pszenicy rejestracje ma do liścia flagowego. ja dawałem u siebie 0,7l a tam gdzie rzepak to 0,6 i 20g granstaru

10,947

MAREKPE napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Czym zwalczyć chaber w pszenżycie mającym liść flagowy? Mam tak na 7 ha...

Wapnowaniem na przyszłość, a póki co popij wodą!

Poszło po 4 tony wapna na ha. Na innym polu ph 7.1-7.3 i też jest.

10,948

Gleba to żywy organizm, więc stosowanie nawozów wapniowych spotyka się z buforowaniem i oczekiwanie na reakcję musi trwać i trwać i trwać, bo szybko to się małpy p.....lą.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10,949

Piotrek1990 napisał/a:
Pajej napisał/a:
Piotrek1990 napisał/a:

nie lepiej galaperem?

Ja robiłem tym przytulię w wykłoszonej pszenicy. Nie zaważyłem żadnych strat pszenica była piękna.... Może warunki nie takie? Odmiana?

10,950

Kilimandjaro, Velasco. Ciepło było

Siły na zamiary zmierz....

10,951

Może za cieplo.... Jak pryskam to patrzę na temmeraturę w słońcu nie w cieniu....

10,952

A ja dzisiaj w stacji RMF. Wysłuchałem opini naszego Szanownego Kolegi Marka P. W temacie przymrozków. Pozd

Leszek   dla kolegów'

10,953

ale go do mediów ciągnie, może zrobimy z niego kandydata na prezydenta, można się jeszcze dopisać :-)

10,954

Przestań szkoda chłopa!

10,955

sami przyjeżdżają, bo blisko do miasta i chyba głupot nie opowiadam...

10,956

Spoko 👍👍👍

Leszek   dla kolegów'

10,957

No też dzisiaj w nocy słyszałem jak doiłem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,958

https://40ton.net/volvo-fl10-skrzyzowan … a-klienta/

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

10,959

nie wiedziałem . że ktoś mi sprzęt reklamuje tongue

10,960

I to darmowa reklama

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci