2,721

Odp: Pszenica

Może juz magnezu jej brakuje. Ten Revyflex jest obiecujacy ale jak zwykle cena zagra pierwsze skrzypce.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,722

Cena zabójcza i na bank nie zastąpi dwóch zabiegów. U mnie standard capalo pójdzie.

2,723

Pajej a powiedz co jej dałeś i kiedy siałeś że ma te 6-7 pędów?

2,724

siana ok 20 września. sprawdze to napisze dokładnie. Przedplon to groszek później poplon i na to pszenica. Tej najwcześniejszej mam część, trochę też mam "normalnej" sianej w październiku i część co ma 3 liście siana 30go października. T0 polecał mi tylko na tą największą, coprawda są tam grzyby, ale nie wiem czy aż tyle zeby tak drenować kieszeń

Rolnik z powołania:-)

2,725

Ile od kłoszenia pszenica dochodzi do koszenia? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, i nie miałem na uwadze, a pierwsze pszenice nieśmiało kłosza się.

2,726

Od kwitnienia jakieś 6-7tygodni.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,727

Nie patrzałem we wszystkich odmianach ale  przynajmniej w jednej kłosa ma 1,5-2cm

2,728

Ja patrzę na pylenie żyta, zawsze blisko jest go sporo i widać jak zawieje białe tumany pyłu. Oznaka że za 6 tyg. żniwa.

2,729

Grzegorz89 napisał/a:

Ile od kłoszenia pszenica dochodzi do koszenia? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, i nie miałem na uwadze, a pierwsze pszenice nieśmiało kłosza się.

Jakoś wcześnie...

2,730

Jako ze moja siana 18.X dziś poszedł zabieg t2 na flagowy, pszenżyto zaś na kłos. Myślałem o poniedziałku, jakieś deszcze prognozują (oby się nie mylili) więc przyśpieszyłem.

2,731

androl napisał/a:

Jako ze moja siana 18.X dziś poszedł zabieg t2 na flagowy, pszenżyto zaś na kłos. Myślałem o poniedziałku, jakieś deszcze prognozują (oby się nie mylili) więc przyśpieszyłem.

T2 zrobione, azotu też trochę rzuciłem. Pasuje jeszcze trochę modusa podać. Pszenżyto czeka.

2,732

Ja T2 też wczoraj pokończylem a potem jechałem jednoliścienne w grochu. Jeszcze proteus w rzepak i fajrant.

Siły na zamiary zmierz....

2,733 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2020-05-24 16:25:32)

Piotrek1990 napisał/a:

Ja T2 też wczoraj pokończylem a potem jechałem jednoliścienne w grochu. Jeszcze proteus w rzepak i fajrant.

Szkodniki są? Mi się jakoś nie uśmiecha wjeżdżać, jest wyższy ode mnie a i ścieżek nie widać.
Zastanawiam się czy pryskać już pszenżyto ale się jeszcze nie wykłosiło.

2,734

Dziś byłem i jest na pewno do pryskanią.  Trzeba chronić to co zostało.  Przymrozki robią swoje a robactwo atakuje z każdej strony.

2,735

Jak pryskałeś na płatka, to na pryszczarka nie dodałeś ?

2,736

Rzepak w tym roku wyjątkowo długo kwitnie. 4 tydzień leci.

2,737

Z innej beczki jakie polecacie odmiany pszenicy i rzepaku na lubelszczyżnie? Rzepak mam kws quartz, w zeszłym roku bida z mojej winy, w tym roku całkiem całkiem. Pszenice mam ale odmiany nie znam w zeszłym roku na najładniejszym kawałku po gryce sypała 8t na 3a. W tym roku chciałbym coś kupić świerzego.

2,738

Po żniwach będę miał porównanie RGT Golem i Poezja, ale jedno i drugie warte zachodu na słabszych stanowiskach z niepewnymi warunkami klimatycznymi.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,739

Ja sieję linusa i naprawdę jestem zadowolony. Przy słabym skracaniu i 180N stoi w 98%.

2,740

U mnie dobrze wypadł Galerist w tamtym roku, W tym będę miał porównanie z Euforią. Najlepiej do tej pory wypadła Arkadia i stara odmiana Leiffer ale tej nie idzie nigdzie dostać...