Odp: PROW
Jak by się prow skończył to Wg mnie maszyny by kosztowały tyle co są warte czyli te 50% aktualnej ceny
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » PROW
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak by się prow skończył to Wg mnie maszyny by kosztowały tyle co są warte czyli te 50% aktualnej ceny
Marku A Ty nie brałeś z modernizacji z 2016 roku maszyn?
startowałem ale punktów brakło...
Aaa to szkoda może teraz się uda ...
Nasz ODR robił wyjazd studyjny do Czech. Tam prawie same spółdzielnie, potężna produkcja i duże obszary. Z PROW-u nikt nie korzysta bo ich nie stać i dziwią się że w Polsce przy takim rozdrobnieniu ktos kupuje nowe maszyny. Możecie sobie wyobrazić oburzenie polskich rolników po takiej wypowiedzi...
Całe Czechy to nie jest duży obszar
Nasz ODR robił wyjazd studyjny do Czech. Tam prawie same spółdzielnie, potężna produkcja i duże obszary. Z PROW-u nikt nie korzysta bo ich nie stać i dziwią się że w Polsce przy takim rozdrobnieniu ktos kupuje nowe maszyny. Możecie sobie wyobrazić oburzenie polskich rolników po takiej wypowiedzi...
na pewno byli w czechach?? :stu:
Ja złożyłem przed wczoraj, coś ponad 6 ptk mi wyszło.
rozmawiałem dzisiaj ze znajomym o cenach maszyn i faktycznie ceny niekorych poszły o 20%, przymieżał sie do talerzówki w zeszłym roku ale odpuscił a teraz żałuje bo musi 8 tys dac wiecej niż w lipcu, przyczepe metalfacha 12 w lipcu dal 46 netto na dzien dzisiejszy 55 netto kosztuje u tego samego dilera. Ja w ubiegłym roku w czerwcu kupiłem talerzówke i aregat cena tych maszyn łącznie u tego samego dilera 10 tys wiecej na dzisiaj.
Wczoraj w budowlanym usłyszałem, że wszystko co stalowe lub co zawiera metal podrożało od tego roku. Nie ważne czy sprzęty czy materiały stalowe czy ogrodzenia... Stąd podwyżki m.in. cen sprzętu
Styropian jak idzie do góry ....
decyduje się ktoś na wniosek w obecnym rozdaniu ?
Ja na pewno napiszę tylko zastanawiam się na co, być może odważę się na kombajn
Panowie w związku z tym że może zdecyduje się na pieniądze z unii na restrukturyzację czyli teoretycznie to 60tys szukam jakiegoś przedstawiciela ze sprzętem rolniczym. Do pomocniczych prac mam tylko c330 także zastanawiam się nad opryskiwaczem zawieszanym max 600l bądź ciaganym z 1200 no i może jakaś brona talerzowa z hydropakiem do forsza i może głębosz... Myślałem nad kompletnym agregatem siewnym ale kupić siewnik na talerzowych to wydatek niemaly tym bardziej że gospodaruje się na 15ha....
600l do 330 nie zaczepiaj Bo MF ledwo to taszczył z 100kg na przedzie...
MF255 ma chyba lekki przód lub cięgna daleko za osią. Sąsiad pożyczył kiedyś ode mnie sadzarkę czeską. Załadowaliśmy nawet nie do pełna bo w nadstawce już nie MF z 4 obciążnikami odrywał przód. Kuzyniak tą samą sadzarkę z c330 do pełna ładuje i sadzi. Opryskiwacz ma 600 litrowy i tęż daje radę. Tyle że ma chyba obciążniki na przednich kołach a w MF- ie tego nigdy nie widziałem. Większy problem to chyba hydraulika bo kuzyniak już dekiel połamał i na unoszenie narzekał.
10 lat czyli cały czas gdy miałem MF255 bezproblemowo chodził w opryskiwaczu 600 l Jarmet. Bez obciążników ale ze zwykłym turem, bez łyżki czy wideł.
Nawozy rozsiewałem 255 accordem 600 kg dawał rade bez problemu, sadzarką czeską też sadziłem be obciązików i nic sie nie działo
Kwestia tego ile waży opryskiwacz jaki długi. W amazonkę bez obciążników ładuję 600kg.
Opryskiwacz sadowniczy też 600l po równym bez obciążników da się jeździć. W polowym burego z obciążnikami jak zalałem pod korek normalne ruszenie odbywało się na dwóch kołach. Jazda po wybojach chwilami powodowała że włosy stawały dęba.... No nie polecam. Co do sadzarki to też mam czeską i nie nosi go tak z nią jak z tym opryskiwaczem...... no ale opryskiwacz już ma koła
gdzieś już pisałem i powtórzę, c-360 + 600l i 15m opryskiwacz czy rozsiewacz po równym można w miarę pracować ale jak są górki, skłony, pochyłości to jest męczarnia a nie praca. Dać się da ale tragedia.
Jak kupowałem biardzkiego 600l 15m i rozsiewacz 700l to myślałem że c-360 będzie ładnie z tym chodził - naoglądałem się na YT filmów z takimi maszynami i ładnie tam chodziły. Po 1 sezonie moje pola zweryfikowały wszystko i teraz podczepiam to do farmtraca.
Miałem od nowości opryskiwacz Renal 300l Po 10 latach nawet manometr nie nadaje się do przełożenia do czegoś innego. Wszystko gruz. Patrząc z perspektywy 25-letniej Tecnomy którą teraz pryskam to trudno być patriotą.
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » PROW
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo