41

Odp: Żniwa 2020

U mnie rzepak zielony miejscami a nie mówię o zbożach.

42

ruszyłem wczoraj w facelie. pomimo tygodnia po desykacji mokra...

Rolnik z powołania:-)

43

Czym desykowales??

44

Żniwa żniwa , Jęczmiona pokoszone   dosyć ładnie sypią   hybrydy  lekko ponad 10t z ha 
rzepaki   co nie którzy zaczeli wczoraj ale jest na granicy 10 wilgotności ... mój  jeszcze stoi i  czeka  pszenica  zielona jak łąka na wiosnę

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

45

Pajej napisał/a:

ruszyłem wczoraj w facelie. pomimo tygodnia po desykacji mokra...

14 dni. Moja też zielona.

46

Objechałem wczoraj pola, dolny śląsk, powiat złotoryjski ale mieszkam bliżej Jeleniej góry czyli teren górzysty.
Rzepak potrzebuje kilka dni słońca, oziminy zaczynają zmieniać kolor z zielonego na blado zielony, a jare ciemnozielone w pełni. Koniec żniw obstawiam z końcem sierpnia, wrócę do posta za 1,5 miesiąca i zobaczę czy się sprawdzi wink

gg 5118068

47

Z kolei w lubuskiem jeczmienie skoszone, odważniejsi pszenicę skosili. Łubin miał przedwczoraj 10% ale dolalo. Kilka dni słońca i będzie można wszystko golić jak leci

48

U mnie w okolicach (25km od Tarnowa) już co niektórzy ruszyli pszenżyto ale teraz dopadało i pewnie jak przeschnie to już na całego wszystko ruszy po niedzieli.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

49

U nas jęczmiona pokoszone, rzepaki i grochy w trakcie co niektórzy wjechali w pszenice i pszenżyto.
Ale wczoraj trochę popadało i narazie czekamy, po niedzieli żniwa na całego

50

Tylko raz zaczynałem żniwa po imieninach teściowej wink (Hanna) bo deszcz przeszkodził. Mam nadzieję że w tym roku nie przeszkodzi i nie będę musiał jechać na jej imieniny big_smile

51

androl napisał/a:

Tylko raz zaczynałem żniwa po imieninach teściowej wink (Hanna) bo deszcz przeszkodził. Mam nadzieję że w tym roku nie przeszkodzi i nie będę musiał jechać na jej imieniny big_smile

Ja tylko zacznę facelię w tym miesiącu, rzepak może być ciężko.

52

wjechali dzisiaj u nas w randapowane rzepaki wilgotnosc koło 10% , ja dzisiaj jeszcze ,,bailando,, i i jutro tez smile a we wtorek kto wie..

mdw

53

U nas zielono ,nie wiem kiedy za 2 tygodnie

54

Wczoraj  skosiłem  4 ha rzepaku /łupieżu   wilgotność w granicach 10   reszta chyba dziś i  zostało mi 15ha pszenicy i dożynki

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

55

to po co Ci taki kombajn? przyznaj sie że wiecej kosisz, bo i usługi

Rolnik z powołania:-)

56

Przeszła burza, w pół godziny spadło 15 l i nadal pada tylko już słabiej . Żniwa w lipcu ciężko będzie zacząć.

57

U mnie nieźle kotłuje z każdej ze stron Ale bez deszczu

Siły na zamiary zmierz....

58

Piotrek wczoraj trafiliśmy wieczorem na burzę w Bobolicach, dawało konkretnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

59 Ostatnio edytowany przez Massey (2020-07-20 13:28:27)

No i mam za wczoraj 20 l , lipiec łącznie do tej pory  dał przeszło 60

60

Pajej napisał/a:

to po co Ci taki kombajn? przyznaj sie że wiecej kosisz, bo i usługi

Tak tylko usługi ...  wczoraj od godziny 14 do 12 w nocy na 2 kombajny  wykosiliśmy 45ha