81

Odp: Żniwa 2020

Skosiłem pierwszy hektar jęczmienia i jest moc. Ponad 6 ton jest z hektara, ale żeby nie było za dobrze to na drugim kawałku  przy samym wjeździe
na pole kombajn dokopał sie do calizny i tak po tej caliźnie szedł jak chciał przez 50 metrów a jak z tego bajora wyjechałem to juz rosa i do domu znowu przez bagno trzeba było przejechać. Nie wiem jak tam przyczepą  dojadę. XD

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

82

połozylem 34 ha rzepaku , jeszcze 14 zostało. jest szansa ze jutro machne

mdw

83

jack napisał/a:

Rzepak zebrany plon ok 4

Podobnie mój sherpa, wiosną tylko na 95 kg/ha N. Nie był na oborniku, nie wyglądał na tyle. Jutro monolit, wygląda potężniej a pewnie z 1 t mniej sypnie.

84

Kosiłem dziś żyto i owies.
To pierwsze jeszcze ujdzie bywało że zbierało się takie między deszczami. Owies to wilgotny strasznie z oka ok 20-25%.

85

U mnie może pod koniec tygodnia coś ruszę. Na firmie pszenica tylko ciut zaczeta i tak 15%, pszenżyto 18-20% ale i tak będzie szło przez gniotownik i w rękaw. Plon bomba- 6ha i dało 5 pełnych hl8 na które wchodzi 12 ton pszenicy i szósta tak do połowy pełna. Wczoraj dojechała przyczepa przeładowcza to teraz wydajność konkret tym bardzoedi że pszenica w większości będzie szła na tiry

E 516 na części
Telefon 695 076 269

86

U nas w okolicy Malborka dopiero 2 dni temu zaczęli walić jęczmień. Dziki się u nas pochowały, ale za to powyłaziły jelenie i sarny i ładnie Je...ią pszenżyto i mieszankę jęczmienia i owsa. A rzepak dalej stoi. co 3 dzień solidny deszcz. Robi się iście angielska pogoda.

87

Rzepak skoszony

88

Dziś zacząłem, na próbę półtora hektara żyta, plon zadowalający , a powinno być tylko lepiej bo to co dziś kosiłem to najgorsze piachy .

89

A ja wczoraj wyjechałem w rzepak. Na podwórku 6% A na skupie 11.2.
Sobie myślę-chyba oszalał. Próba w wiaderko i w 4 kolejne miejsca pojechałem mierzyć. Wyniki 5.9,  6.1,  6.5, 7% . Co o tym myslec ? Mierniki te co mielą. 5.9 to proba z testera nie mielącego

Siły na zamiary zmierz....

90

Zmien odbiorce

91 Ostatnio edytowany przez BartoszZT303 (2020-07-29 01:39:31)

Specjalnie chuje naciągają na parametrach żeby więcej w kieszeń zostało. U mnie w mlekovicie podobnie. Podpadniesz kierowcy/kierownikowi skupu/nie weźmiesz nabiału ze sklepu firmowego to pier**l ci próbę mleka, podkręcą parametry, wezmą je jako pozaklasowe i zamiast płacić 1.30 to ci zapłacą 1.12 za litr przez następne 2 tygodnie. A potem się chwalą miliardowymi przychodami, bo kupują mleko w ,,przecenie". Podobnie ze zbożem czy żywcem. Podkręcą parametry i kupią taniej.   :satan::gun::stu:

92

Przejechałem Polskę zachodnią z góry na dół i z dołu do góry, od niedzieli do dziś. Żniwa to widziałem przy A4 i trochę w południowej wielkopolsce.  im wyżej tym słabiej t idzie.
Zrobiłem dziś 650km trza się kimnąć i zobaczyć jak to wygląda u mnie.  Jeszcze 4 ha porzeczki do zbioru.... i w pszenice...

93

Co niektórzy zaczeli pszenice ,ale rzepaku jeszcze sporo stoi, moja dosc nierówno dojrzewa, sporo zielonej słomy, dam jej jeszcze z dzień

mdw

94

U mnie w okolicy to już 80% po żniwach. We wiosce zostałem ja i jeszcze jeden gospodarz. Dzisiaj wracam z trasy i jutro zaczynam żniwa.

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

95

Ja już po żniwach, a w okolicy to myślę że z 60% już skoszone.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

96

A ja wczoraj po południu zacząłem

Facelii 1.5 ha i rzepaku gdzieś 3.5ha skosiłem. Dziś jazda dalej.
Mam problem ustawić MDW w rzepaku. Lecą śmiecia mi w zbiornik i nie wiem czemu. Dolne sito mam całkiem zamknięte że bardziej się nie da. Nie wiem co jest grane. Lecą kawałki łuszczyn w zbiornik. Wiatru więcej nie dam bo i tak już tyłem leci

97

Może za wolno jedziesz?
A jak facelia dała???

98

Nie ważyłem Ale z 200kg z ha tak jak leci tzn do czyszczenia

99

Ja już po. Pszenica i pszenżyto +- 5t/ha.

100

Pszenzyto opanowane.mieszanka mokra a sloma calkiem zielona.czekam.pszenica po qq tez