1 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2009-07-19 20:49:13)

Temat: opłaca się ?

http://www.wir.org.pl/kalk/pszenica.htm
http://www.kalkulacje.wodr.poznan.pl/pszenica.html
czy to oznacza że lepiej siedzieć z złożonymi rekami i nic nie robic?
miałem dokupić ziemi 20 ha mam 24 ale przecież z tego co tu piszą
to nie będę miał kasy na zapłacenie raty.
Co o tym myślicie?

2

Odp: opłaca się ?

to zestawienie jest ok , ale dla kogoś, kto siedzi w domu i tylko na robotę patrzy- jest tam kosz pracy ludzkiej ( jeżeli robisz to sam to oszczędzasz już 245 PLN ) kombajn masz swój to oszczędzasz tak około po odliczeniu paliwa 220 PLN. jeżeli siejesz swoje ziarno to znowu oszczędzasz 335 PLN. w 3 godziny hektar to ja 60 kiedyś orałem i to była ciężka ziemia ... wg mnie uprawa pszenicy w tym przypadku jak najbardziej się opłaca

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

3

dokładnie Andrew te kalkulacje pasują jak organizujesz sobie wykonanie roboty w innym niż własnym zakresie, masz rację pszeniczka to zdecydowanie najbardziej chodliwy towar i łatwo sprzedać...no w miarę. można jeszcze odjąć amortyzację to możesz dodać do zysku choć nie powinno tak być to 99,999999999999% farmerów w tym kraju tak robi ja też wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

4 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2009-07-20 21:46:30)

tak właśnie jest .... nie odprowadzamy amortyzacji bo nie jest to konieczne w naszym przypadku tongue   jak wypadnie jakaś naprawa to kase bierzemy albo z konta albo ze skarpety lol 
widziałem takie zestawienia bodajże w "Tygodniku rolniczym" czy cuś takiego .... były tam jeszcze zestawienia uprawy buraka cukrowego, rzepaku i koszt "produkcji" jednego świniaka. Wg nich to nic sie nie opłaca  :uuuu: .... hehe a rolnik z tego żyje big_smile zestawienia robił  jakiś koleś z izby rolniczej .....

Case Magnum 7210, MF 38

5

wszystko się zgadza ale najgorsze jest to że z amortyzacji żyjemy zamiast inwestować w nowy sprzęt

6

szczerze mówiąc to nie stać nas na to, jakby tak za każdą godzinę pracy ciągnikiem odkładać po 3 Mieszki albo po Bolku to by trzeba było z portfelem i to pełnym na pole jeździć ....

Case Magnum 7210, MF 38

7

tylko że tak trzeba na to patrzeć a nie jedziesz na usługę a oni najchętniej by tylko za paliwo zapłacili reszta ich nie obchodzi

8

jasne . wydoic ile sie da ... chociaż jest u mnie na wiosce sędziwa babka co to jeszcze udaje ze gospodarzy ( ma ponad 80 lat) to za 20 min grabienia siana 60-tka i przewracarko-zgrabiarką big_smile  dała mi 50 PLN bo uważała że mi się należy ... takich ludzi jest coraz mniej ....

Case Magnum 7210, MF 38

9

po prostu doceniła twoją pracę smile i chwała jej za to

10

@Andrew89, nie zapłaciła Ci przypadkiem za sex, a nie przegrabianie ? Co prawda wtedy troche mało ale może nie była do końca zadowolona wink

11

może i za sex, ale na pewno nie zemną      :dance:    hehe

Case Magnum 7210, MF 38

12

koledzy tak jak sasiad  mowi kub sobie  hamak i gitare i w cieniu graj  teraz tak sie gospodarka opłaca. wink

Sprzedam U-4514

13

taaa .....