141

Odp: Żniwa 2020

ten byl za 55 wystawiony na swidnicy bodajze, kupił poczatkiem czerwca

mdw

142

Ja 512 chyba na 514 bym nie wymienił. Dla lepszej kabiny i rury hydraulicznej ?... A za taką w perkinsie krzyczą wg mnie o połowę za dużo.
Ogarnij swoją 512 chyba że poza awariami rudą ją zjadła. Kupisz i nie wiesz co kupisz.

Siły na zamiary zmierz....

143 Ostatnio edytowany przez sarast (2020-08-08 01:41:12)

Miałem przez 12 lat E512 i 10 lat E514. To inne kombajny choć takie same. Kosa. Nagarniacz napędy. Kabina. Hydraulika. Inna bajka. Jednak inne lata produkcji. Troszkę nowoczesności. Pozd ps. Moja E514 ukosiła w zbożach 3 ha. Dam jej szanse przy łubinach mamy z 5 ha do wykoszenia.

Leszek   dla kolegów'

144

Ja dożynki już,  z małymi ekcesami na koniec ,ale to gównie z niedopatrzenia przy maszynie, na przyszły sezon bedzie igła!!

mdw

145

ja wczoraj machnąłem pszenżyto, ale mokre ponad 14,5% w pszenice nie wjeżdżałem.
Co najgorsze to bizon mnie objechał. Ja kosiłem tęge pszenżyto to tego z trawą, a ok marną czystą pszenice, ale wstyd pozostał hehe

Rolnik z powołania:-)

146 Ostatnio edytowany przez Matey (2020-08-09 14:45:37)

w tym roku 512stka moja daje w kosc, ida takie awarie ze bez szklanej kuli nie dojdziesz, pourywane wiatraki od chlodnicy, pogiete popychacze, dziury w zbiorniku ziarna, zacinajacy sie odrzutnik, no kupa pierdół. No i druga sprwa że jak sie zaczynają wydajności ponad 4,5t to nie ma bata nie pogonie. Najbardziej to mi sie marzy mdw 525 ale za to trzeba 60-70 wypłacac, a czy maszyna nie bedzie wymęczona już to nie wiadomo. No i łupie te pszenżyto i nie potrafie dojsc do ładu. Zostało 7ha zyta i 30 ar łubinu jak go opryskam i vuala.

147

Mi też forszaj ma humory. wczoraj podł przyspieszacz. wypchało uszczelniacz na tłoczku. # razy zakładałem i nic albo wypycha uszczelniacz, albo go tylko poluzuje i olej ucieka. Niemcy nie dopracowali tego, bo uszczelniacz powinien byc zabezpieczony zegerem, a tam tego nie ma...

148

Mi zostało 0,7 ha pszenicy i gorczyca . No ale pokropiło pauzujemy. 
Kombajn się spisuje. Poza zapchanym sitkiem od paliwa i kolizją z rury od wysypu z ciągnikiem żadnych problemów. Sitko wyczyszczone rura pospawana  brakło godziny pogody.....

149

O 59 min za późno wyjechałeś wink ja na dziś miałem 1,5 ha do dokończenia żniw ostatnie 50 m w deszczu. Flaszkę dożynkowej  z kuzynem kombajnistą właśnie opróżniliśmy :dance:

150 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2020-08-09 22:48:11)

Ja bym też mógł otworzyć grzyby nie pół hektara owsa. Siałem go z przeznaczeniem na zielonkę w okolicy 10 mają. Ponas połowę dziś wynosiłem ale za drzewami gdzie ziemia wilgotna to wygląda jakby dwa tygodnie potrzebował. No i hektarek łubinu został ale już nie moim kombajnem to się nie liczy wink

151

A u mnie 31.5 litra w 15 minut

152

Pajej napisał/a:

Mi też forszaj ma humory. wczoraj podł przyspieszacz. wypchało uszczelniacz na tłoczku. # razy zakładałem i nic albo wypycha uszczelniacz, albo go tylko poluzuje i olej ucieka. Niemcy nie dopracowali tego, bo uszczelniacz powinien byc zabezpieczony zegerem, a tam tego nie ma...

Simering jest tylko po to żeby syf nie dostawał się do oringu, musi być założony wargami na zewnątrz. Wtedy olej jest w stanie wypłynąć i nie wypycha simeringu. Problem tkwi w czystości i dobraniu odpowiednich oringów. Przerabiałem to w tym roku i zastosowałem grubsze oringi zobaczymy jak długo?

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

153

Hmm tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku , że moja 512 to Mercedes wśród forszajów 😂

154

To jak mój rekord wśród bizonow..... Ale na przyszły rok chcę coś kupić innego z hederen około 5m i tak 10-13 lat. Jaka markę możecie polecić???

155

KASZA napisał/a:
Pajej napisał/a:

Simering jest tylko po to żeby syf nie dostawał się do oringu, musi być założony wargami na zewnątrz. Wtedy olej jest w stanie wypłynąć i nie wypycha simeringu. Problem tkwi w czystości i dobraniu odpowiednich oringów. Przerabiałem to w tym roku i zastosowałem grubsze oringi zobaczymy jak długo?

tak już wiem, znajomy mi to uswiadomił. okazało sie że jeden o-ring był przeciety

156

Przyspieszać to półtora godziny roboty. Są gorsze awarie

157

Jako że wczoraj kończyłem żniwa porzeczkowe to gdy kolega zapytał o przyczepę  powiedziałem ok.  Miał przyjechać po nią jak najęty kombajn będzie się zbliżał miał być o 15
O 15 dzwonię do nie go bo mam zebrane porzeczki i mógłbym kosić u siebie choć ciśnienia nie mam.... a on ża kombaj wyparował..... o 18 stwierdziłem że jadę kosić do siebie nakosiłem 2 zbiorniki jak pizgneło deszczem....... Więc na te 0,4 ha pojadę jeszcze pewnie z 2 razy...

158

U nas wczoraj straszyło Ale nic poza tym. Może dziś pod wieczór będę próbować

159

Wczoraj zakończone żniwa. Ok 200 ha poszło. Teraz czekać na żniwa kukurydziane big_smile

160

Pajej napisał/a:

A koło nie ma luzu na ośce? Mi wywalało w 524 jak był luz. Potem wszystko ustąpiło jak się ośkę zrobiło i nie było luzu.