161

Odp: Żniwa 2020

I po kukurydzy na słabych polach. Daje jak co roku 🤒. Wygrałem że jesień słabe pola przesiałem żytem pod 5 ton dało. Kukurydzy tyle nie miałem. Jak żyć. Jak???? Szczęście że w te upały już po żniwach. Ogólnie wyszło jak na te warunki bardzo dobrze. Pozd

Leszek   dla kolegów'

162

https://files.tinypic.pl/i/01011/6t99uoxxtxbo_t.jpg

dzisiaj pozwijałem po pszenżycie, jutro zaczynam owies

163

Pawel21990 napisał/a:
Pajej napisał/a:

Mi też forszaj ma humory. wczoraj podł przyspieszacz. wypchało uszczelniacz na tłoczku. # razy zakładałem i nic albo wypycha uszczelniacz, albo go tylko poluzuje i olej ucieka. Niemcy nie dopracowali tego, bo uszczelniacz powinien byc zabezpieczony zegerem, a tam tego nie ma...

A koło nie ma luzu na ośce? Mi wywalało w 524 jak był luz. Potem wszystko ustąpiło jak się ośkę zrobiło i nie było luzu.

zobaczę dziś bo znów to samo...

Rolnik z powołania:-)

164

Marek rozumiem że t na własne potrzeby nie na handel....

165

prawie 30 koni musi w coś nasrać, wiec trzeba zbierać...

166

Kupiłem bizona na 10ha wynalazków, ale pokosił więcej. Wyszło tak, że i tak ojciec dokończył mi, bo dziś ukręcił się w bizonie odrzutnik. Nie wiem o co chodzi, ale trudno. Najgorzej, że jeszcze będę musiał na jesień go zrobić. Dożynki wink

167

A mnie pękło koło wewnętrzne  wariatora odrzutnika, a przy okazji trzeba by jeszcze wymienić łożyska na bębnie i wał młocarni. Tragedia.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

168

Grzegorz89 napisał/a:

Kupiłem bizona na 10ha wynalazków, ale pokosił więcej. Wyszło tak, że i tak ojciec dokończył mi, bo dziś ukręcił się w bizonie odrzutnik. Nie wiem o co chodzi, ale trudno. Najgorzej, że jeszcze będę musiał na jesień go zrobić. Dożynki wink

Ja wiem o co chodziło nie zazdroszczę naprawy... Ja już to przechodziłem

169

Wytrzasaczemiałem wyjmować o wymiany łożysk, to będzie lepszy dostęp.

170

Koszenie zakończyłem trzy dni temu , plon ładny , jestem bardzo zadowolony. Teraz walczę ze słomą, około 400 zwinięte, dziś dolało 11 l więc pewnie jutro też będzie wolne od belowania

171

plony u mnie gorsze  niż w tamtym roku ale ponad koszty, choć deszczu więcej niz w tamtym roku,  ale ceny kiepskie żyto 380 na skupie w młynie 450 , a najgorsze ze nie miałem urlopu a awaria za awarią, niby tanie jakaś śruba urwana , klin zerwany, ale u mnie po 18 już nic nie kupisz smile

172

U mnie plony rekordowe, część sprzedałem. Rzepak i pszenica na fakturach. Żyto i część pszenżyta (co nie zmieściło się do bin-a) w depozyt, poczeka na lepszą cenę.

173

androl napisał/a:

U mnie plony rekordowe, część sprzedałem. Rzepak i pszenica na fakturach. Żyto i część pszenżyta (co nie zmieściło się do bin-a) w depozyt, poczeka na lepszą cenę.

Było kontraktować, ja pszenżyto miałem z cedrobem i większość pszenicy z ampolem i cena w porównaniu do teraz to różnica 80 zł na tonie.

174

U Nas kontrakty na żniwa kończą się *** na parametrach i wychodzi mniejwięcej aktualna cena rynkowa.....
Wczoraj oplombowałem magazyn z pszenicą pewnie w nowym roku się coś ruszy.....

175

Ja jutro jadę wywieźć reszte pszenżyta(ok.9 ton) po 530netto.

Siły na zamiary zmierz....

176

a mnie odgonił deszcz od żniw. co gorsza oberwała się plandeka troche pszenicy na przyczepie zalało. plony?
kilimanjaro ok 6t/ha konsumpcja
bosporus ok 6t/ha pasza
comandor ok 5,5 konsumpcja
patrads jeszcze nie ruszany

w okolicy wszyscy narzekają na plony. słomy mnustwo kłosy długie a plonu brak

Rolnik z powołania:-)

177

W moich stronach zboża nie wyglądały a sypały, co było dla wszystkich sporym zaskoczeniem.

178

Ja wczoraj zakończyłem, takie zaoczne żniwa. Plon nie najgorszy a nakłady minimalne. Teraz tylko pozwozic kostki słomy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

179

Jest ktoś jescze ze zbożem na  polu  tak jak ja ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

180

Chyba nie