11,101

Odp: GG FORUMOWE

androl napisał/a:

No to opanowałem dziś spis rolny. Złożyłem też wniosek o profil zaufany tymczasowy, jutro mam wideo rozmowę. Moja gmina objęta suszą na glebach I kategorii m.in. kukurydza, wnioski tylko przez publiczną aplikację.

bardzo to skomplikowane ten spis rolny? i czy podawac tam prawde czy koloryzowac tylko w która stronę?

Rolnik z powołania:-)

11,102

Ja się spisałem pierwszego września. Jak nie ma hodowli to można ogarnąć w 10 min. Pytania ile masz hektarów, co uprawiasz, czy jest możliwość nawadniania. Ile stosujesz nawozów i wapna czy kupujesz nawozy naturalne ile hektarów nawozisz naturalnie ile sztucznie. Jak hodowla to podzielić na gatunki i że względu na wiek.

Ja mam bydło to pytania o ilość w danej grupie, czy ściółka, jak z wypasem czy masz wybieg czy utrzymujesz bezstanowiskowo  i ile masz miejsc bezstanowiskowych ile stanowisk. Łącznie z 10 pytań i dla każdej grupy bydła się pokrywały tak że z 8 razy to samo wypełniałem.
Następnie maszyny cała lista się wyświetla a w okienku dla każdej którą posiadasz wpisujesz liczbę sztuk. Na koniec tylko pytania ile osób pracuje i na jaką część etatu. Czy korzystasz z zewnętrznych pracowników i ile dniówek.

11,103

Pajej napisał/a:
androl napisał/a:

No to opanowałem dziś spis rolny. Złożyłem też wniosek o profil zaufany tymczasowy, jutro mam wideo rozmowę. Moja gmina objęta suszą na glebach I kategorii m.in. kukurydza, wnioski tylko przez publiczną aplikację.

bardzo to skomplikowane ten spis rolny? i czy podawac tam prawde czy koloryzowac tylko w która stronę?

Raczej prosta sprawa. Oprócz rzeczy oczywistych typu powierzchnie w ha, park maszynowy. Reszta to tak jak powinno być, zgodnie z dobra praktyką rolniczą i logiką.

11,104

Nie rozumiem po co ten spis?? Skoro ARiMR  ma wszystkie zwierzęta i zasiewy....

11,105

a jak zatrudniam na sezon na czarno to chyba lepiej nie podkładac się?
Powierzchnie gospodarstwa to rzeczywistą czy tą co ma ARiMR?

11,106

Ja podałem z nakazu płatniczego. Reszta zgodnie z rozsądkiem. W tej instytucji od lat  jest bu**el Od kilkunastu lat niby losowo jestem wybierany do badania pogłowia świń. Przy pierwszej rozmowie tel. powiedziałem że wszystkie dane macie w ARiMR, pani na to że oni chcą mieć dokładne faktyczne. Podawałem więc z sufitu to co im pasowało według poprzedniego stanu. Ponad 2 lata nie mam świń a oni nadal wydzwaniają, chociaż zawsze odnotowują żeby już nie dzwonić. Bu**el na kółkach.

11,107

koseś napisał/a:

Nie rozumiem po co ten spis?? Skoro ARiMR  ma wszystkie zwierzęta i zasiewy....

następna inwigilacja, muszą wiedzieć co mamy ,żeby wykombinować jak się do tego dobrać.
"Robią to dla naszego DOBRA, wasze DOBRA są dla nas ważne i potrzebujemy ich"

11,108

Zydzi majatek spisuja

11,109

Nic dodać nic ująć.  Tydzień temu był u mnie właściciel moich krów sprawdzić jak się nimi opiekuje i czy czasem nie zostawiłem sobie bez kolczyków jakiegoś byczka czy jałówkę na cielęcine.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,110

Panowie ile wam palą traktory na hektar w orce?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,111

NH miedzy 14-15 l na normalnej działce a na jakiś wypidówach i do 18l, fergusonem jak  orałem to podobnie wychodziło z czwórką obrotową

mdw

11,112

Zastanawiałem się nad ciągnikiem fergusonem 6180 a case 5140 i też chciałem coś ciekawego się dowiedzieć o spalaniu ale jak to bywa zdania są podzielone 😊  wydaje mi się że 15trzeba liczyć smialo

11,113

To powiem tak. Tam gdzie doje chłopaki zrobili teraz test spalania w orce 942. Plug do niego śmieszny bo lemken diamant 7 skibowy. 12 spokojnie by pociągnął bo tej 7 wcale nie czuje. Silnik chodzi na 1000 obrotów i te 10km/h robi. Spalanie wyszło...5 literków na hektar. Wszyscy byli w szoku.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,114

Podaj jaka ziemia bo mam piachy gdzie zejdzie się poniżej 10 jak się ekodriving  stosuje a gliny w kwadrat to coś koło 18. Przeciętnie wychodzi mi 11-16 najwięcej to 22 ale Żuławy u mnie nie są a i na pół metra nie orzę.

11,115

Pole pewnie 3km długie  i nie loczone wykończenie:P w 10 bym uwierzył

Siły na zamiary zmierz....

11,116

Jak VW lupo w mieście smile
Nie wiem jak to zrobili. ciągniki palą  pomiędzy 220 a 250g na kW ......

11,117

3.33 m szerokość robocza więc 3 km to około 1 ha przy prędkości 10 km/h to z kolei około 20 min jazdy, wiec te 5 l mogłoby wystarczyć smile

11,118

Taaa 410 koni  i 5l na 1ha orki 😂😂😂
7 skib  po 55cm to niespełna 4ha na godzinę  i niech by wyszło 20l w godzinę paliwa to przy ciągniku 150koni jeszcze uwierzę.
Ale ciągnie pluga przy niespełna 60koni na skibe to już powinni za to karać 😂😂

11,119

Orka orce nie równa.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,120

mi fordem udało sie zjść do 12l/ha w działeczkach ok 1 ha. co ciekawe mniej pali jak jade na niższym biegu, bo trzymam go na obrotach 1600-1700 a na wyższym trzeba buta prawie w podłogę i wtedy żłopie