Odp: Jaka jutro pogoda?
U mnie rano biało zaczołem orki twardo jak na betonie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Jaka jutro pogoda?
Strony Poprzednia 1 … 56 57 58 59 60 61 62 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie rano biało zaczołem orki twardo jak na betonie
idzie mróz
Jest 2:43 i -7 za oknem, termometr przy ścianie.
Przeszła burza , 8 l dolało i teraz już spokojnie pada. Mimo wydanego 2 stopnia ostrzeżeń mnie dziś oszczędziło. A jak u was chłopaki?
Pomiędzy 18.30 a 19-tą wyglądało że będzie nieciekawie, obeszło się na paru kulkach gradu i 3 l deszczu. 3 km od zięcia przeszła nawałnica z gradem na łamanych drzew, uszkodzone budynki, rzepaki wymłócone, zboża położone, kukurydze pocięte.
mnie też omija jak na razie, ale dzisiaj 30 stopni w cieniu
Zacząłem orać pod rzepaki - kurzy się niesamowicie. Na wierzch wyciągam suchą ziemię. Ale to jeszcze nic - kilka dni temu pobierali u mnie próbki gleby do badania. Wyciągali ziemię z głębokości ok 50-60 cm - ziemia była sucha.... Bardzo mało wilgoci....
Też myślałem że suchą ziemię będę wywalał, a wilgoć mam więcej niż na głębokość orki. Była to orka na próbę pod poplon. Pod rzepak jeszcze nie, szkoda mi tej wilgoci którą ładnie zakonserwowałem.
U nas żniwa mają się ku końcowi pogoda bardzo ładna gorąc niesamowity coraz to gdzieś czarny dym, to las to, zboże no i niestety kombajny zbożowe a gdzie tu oranie
jestem po pierwszym skrobaniu szyb w samochodzie brrrrrr
+5
u mnie tez bylo
+6,5 o godzinie 6:30
W zeszłym rokiem śpieszyłem się z nawozami, bo bałem się suszy. W tym roku nie spieszyłem się i wyszło wraz źle. Zima wróciła i nie zamierza puścić, zastanawiam się czy jakiś pożytek będzie z tej saletry co posypałem.
Nie zamierza puścić? Pod koniec tygodnia prognozują po ok +15...
Długo terminowa pogoda wczoraj prognozowała do 12kwietnia takie warunki. Dziś w nocy -4 i śniegu z 5cm napadało.
U mnie z rana był delikatny szron , teraz +2
Też macie 4 stopnie na plusie (o 15 ³⁰), deszcz ze śniegiem i wiatr?
Ludzie posieli już kukurydzę a dziś mierzyłem temp. gleby i wyszło tylko 7,6 ⁰C a najbliższe 3 dni dużo ciepłej ma nie być.
Kukurydzę posieli Zięć dziś buraki zasiał.
Jeden już od tygodnia sieje i chyba już połowę machnął (skromny gospodarz ledwie 600 ha i wszystko jak widzę jadą na jeden siewnik 6 rzedowy). Rok temu też siał szybciej niż ja (a miałem o tej porze już zasiane - chyba 18.04) i jakoś nie widziałem by mu mocno te wczesne siewy odchorowała.
Planowałem siać swoją w środę ale chyba na przyszłą sobotę odłożę. I na wszelki wypadek wpiszę w plan ołówkiem gdyby trzeba było kolejny raz przesunąć
Strony Poprzednia 1 … 56 57 58 59 60 61 62 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Jaka jutro pogoda?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo