1,581

Odp: Kukurydza Na Ziarno

https://imgur.com/OFCWtpA https://imgur.com/hrDMx68
Z trzech boków moja w środku była sąsiada. Gdy skosił swoją na kichę, widać jak wygląda moja w środku łanu a nie od drogi. Zielenizna, mimo że siana 26.IV i fao 210. Zasiałem o niższym fao żeby coś zasiać na jesieni, a tu zonk. W dodatku kolba mizerna, ale to prawie u wszystkich.

1,582

U nas już siada. Mają posiane po sąsiedzku. Ale Deszczu nie było od 26 sierpnia

Siły na zamiary zmierz....

1,583

U nas dziś pierwszego lexa w qq widziałem nie było czasu się zatrzymać i zobaczy jak wilgotność ale po kukurydzy fale dunaju na polu

1,584

Wczoraj brat skosił na kiche. Plon mega a zasiane jak dobrze pamiętam 72 tyś sztuk na ha. Kuzyn jak kosił to mówił że takiej grubej łodygi jeszcze nie widział w tym roku. Jaguar machnął 63 litry na ha😕. Żeby nie to że musiał wykosic bo pole ziemniaków było posiane właśnie qq i jelenie zaczęły chodzić to spokojnie jeszcze 2 tygodnie by mogła stać. Zielenina jak smok. Na ziarno to jeszcze miesiąc jak nic. Może całkiem u mnie koło zabudowań pierwszą suszarnie prędzej nakosze bo tu najgorszy piach

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,585

Po ile kosicie kuku  bo się przymierzam do tego ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,586 Ostatnio edytowany przez Laszek (2020-09-22 16:03:35)

Chodzi Ci o zbiór na ziarno? Ja swoim nie kosze na usługę a znajomy co u nas robi usługi to nie wiem jak w tym roku ale poprzednie lata po 300zl za ha, jego paliwo. Lexion 440 i przystawka 6 dominoni. Jak bym miał klienta na przystawkę to z miejsca sprzedaje. Szkoda na te parę ha swojego tłuc i ta cała przekladka, aż niedobrze mi się robi na sama myśl że znowu go przezbrajac. Niby nie dużo roboty ale jednak.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,587

Po 300 kosza  kuku ??  MAsochiści  czy  aby na kredyt zostało ?   u nas  z tego co się dowiadywałem 400-450zł 

Akurat przezbrajanie megi to  kwestia  godziny   wymienić tylko segmentowe klepisko pod APS i doczepić przystawkę ,

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,588

mi kosi za 400, a zboze 350

Rolnik z powołania:-)

1,589 Ostatnio edytowany przez Laszek (2020-09-23 12:37:43)

Mi taka cena odpowiada. Gnój też w dobrych pieniądzach rozrzuca. Jedyny minus to tylko dla takiego co chciałby się wbić na terenie z usługami bo cenę musiałby zrobić podobną a jakość usługi lepszą. A coś mu z tego i tak zostaje.15 lat temu miał jednego jaguara 690, teraz ma 3x seria 900, lexiona i stado Mf. Kiedyś był tylko zetor 16245, u914 i rusek
Co do ziarnówki to wczoraj agrifarm wyjechał na próbę. Dzwoniłem do kierownika jaka wilgotność to jeszcze nie wiedział bo jeszcze zestaw nie pojechał na silosy. Tyle tylko że kolba z ziarnem do połowy ale fakt że pole to słabizna. Na przeciwko restauracji Pasibrzuch jak ktoś kojarzy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,590

Na samych usługach się takich maszyn dochrapał?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

1,591

Tak. Ale na początku długo jeszcze pracował w piekarni i rozwoził chleb 😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,592

Kuku koszenie po 300 do 350  za ha.

Leszek   dla kolegów'

1,593

A jak jest z opłacalnością na tą chwile ??
ile nasiona  opryski nawozy jakie dawki i co dajecie ??

1,594

Opłacalność z ha, 2 lata temu ponad 4 tyś  w ubiegłym roku trochę ponad 1 tyś, w tym ? może jeszcze mniej.

1,595

2 lata temu nie miałem, wcześniej jeden rok na minus inny 400zł na plus, rok temu 1200 na plus, ten rok jak wyjdę na zero będzie dobrze

1,596

Agrifarm kosi to ma 36% średnio. Nie suszą wcale u siebie tylko prosto do Piły na mieszalnie wożą a cena po 500. W lipcu podobno brakowało suchej to płacili po 1000. Kurników stawia bez końca i za chwile będzie miał problem z paszą

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,597

Lechu kto bogatemu zabroni.

1,598

Laszek napisał/a:

Agrifarm kosi to ma 36% średnio. Nie suszą wcale u siebie tylko prosto do Piły na mieszalnie wożą a cena po 500. W lipcu podobno brakowało suchej to płacili po 1000. Kurników stawia bez końca i za chwile będzie miał problem z paszą

za chwile udusie sie z tymi kurczakami jak przejdzie 5tka nie dla wsi

1,599

Po 500 przy 36 % ?

1,600

420 + VAT przy 30% (+/- 1 zł za każdy %) to stawka w dobrym punkcie u mnie. Pozostali dają równo 400+ VAT.

W na początku żniw faktycznie brakowało kukurydzy i stawki przekraczały 100. Do dziś na lokalnym targowisku nie kupi poniżej 120 za "metr". Jeszcze nikt na ziarno w okolicy nie kosi a i na kiszonki dopiero połowa zebrana.