Odp: Pszenżyto
no to wczoraj zakończyłem siewy 2019, jeszcze tylko wszystko opryskać na chwasty ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenżyto
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no to wczoraj zakończyłem siewy 2019, jeszcze tylko wszystko opryskać na chwasty ...
U mnie zostało 12 do zasiania i 27 pszenicy...
To ile czego wyszło?
niedużo, 40 pszenżyta i 28 jęczmienia ozimego
Tez subito czy coś nowego? W tym roku mam rotondo.
tylko subito, w c1
Zauważyłem że coraz więcej pszenżyt dostaje dziwny jasnoseledynowy kolor. Jak myślicie co im się dzieje ?
Piotrek u mnie tak jest z żytem. Jak ruszyła wegetacji ładnie ruszyło i wyglądało ok. Jak przyszedł czas na drugą dawkę azotu zaczęło "gubić kolor"... kolega twierdzi że zimno i dlatego
U mnie jeszcze w porządku ale po sąsiedzku to się robi tragedia. Po tygodniu robi się łysy plac. Całkowicie kolor gubi i znika
Tutaj podobnie, ale bardziej chodzi o pszenicę... I również każdy twierdzi, że za zimno.
Jaśniejsze place szczególnie widać gdzie jest słabsza ziemia
Wypłukany magnez ?
Albo siarka ? lub też jedno i drugie
Może I macie rację z tym Magnezem i siarką. Sypałem Dalmag S+Zn na wszystko więc może dlatego mnie oszczędza... Co sypie sąsiad nie wiem
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn … 06760.html
Może I macie rację z tym Magnezem i siarką. Sypałem Dalmag S+Zn na wszystko więc może dlatego mnie oszczędza... Co sypie sąsiad nie wiem
Popieram.u mnie regularnie kizeryt i jest ok.
I jak tam? Doszły Wam do normalnosci te jasne palce w zbozach?
Z tego co widzę to gdzie po sąsiedzku było mocno żółto to skarłowaciało i zdechło. I są calkiem łyse place. A tak to widać że dalej żołkną pszenżyta ..
Na szczęście Subito mimo że słabo wyglądało to się wzięło i mi się podoba
I jak tam? Doszły Wam do normalnosci te jasne palce w zbozach?
mój jeczmień jary w tym roku wygląda beznadziejnie, może podjadę do niego i porobię foty to zobaczycie. żółty jak sraczka
U mnie w owsie też takie żółte place ale teraz powoli już to zanika. Wydaje mi się, że może to być skutek obfitych opadów i długotrwałych chłodów
W owsie też mam trochę tych plam tak z 5% powierzchni. Na piasku nie ma nawet jednej, a gdzie trochę w ziemię "białychy" tam pojawiają się więc podejrzewam brak powietrza w glebie. Naszło wody z deszczu i wypchnęło.
W pszenżytach to raczej choroby grzybowe bo u ludzi gdzie robili dwa zabiegi jest już kolor a u tych co nie wjechali gołe place.
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenżyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo