Odp: Kukurydza Na Ziarno
Na Podkarpaciu 810-830 netto
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 90 91 92 93 94 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na Podkarpaciu 810-830 netto
Endriu z Plutycz w 15 t/ha mierzy, wszystko dzięki odżywkom. Trzeba będzie od niego się uczyć
Dobre ????????????
Endriu z Plutycz w 15 t/ha mierzy, wszystko dzięki odżywkom. Trzeba będzie od niego się uczyć
Dobre ????????????
Na razie spróbowałem troszkę z fao220 polskiej odmiany wyszło ok 12ton. No zaliczyłem kolizję kombajnem na drodze, także chłopaki trzeba uważać, sprawdzać światła i dbać o bezpieczeństwo..
Jaka odmiana??
U mnie nawet w tak chudym roku Vistula odstaje od mas15 czy też calo niestety.
Właśnie to była vistula. mam też sobieskiego trochę, ale to siana była bardzo późno i nie będzie to miarodajne, bo termin spóźniony i brak wody niż w optymalnym czasie.
U mnie średnia wyszła 8.5t, a u wujaszka po ugorze pH 4,5 nawożenie słabsze niż u mnie a plon 11t.
Różnica taka że u niego orka wiosenna, azot pogłównie i jeden deszcz więcej. A i inna odmiana.
Zastanawiam się co miało największy wpływ na plon.
A ja obstawiałbym opady. W mojej okolicy rozkład opadów przypasował pszenicy i rzepakowi, ale upał i brak deszczu prawie spalił kukurydzę w czasie kwitnienia. Efekt to kolby bez ziarna lub znacznie krótsze.
U brata, u którego od początku brakowało deszczu (kukurydze wysokie na max 2m), przylało w okolicach kwitnienia, więc kolby były na 9-10t...
U mnie kukurydza wyrosła na 2 , 2.5 metra (a miejscami mniej ) ale kolby były eleganckie.. Dziwny to był rok dla tej rośliny
wczoraj kukurydza skoszona. jak na ten rok gdzie w okolicy wszyscy załamani to nie można narzekać a tylko się cieszyć. miejscami na polu też był brak kolby ale za to tam gdzie byle to było ok. nawożenie też okrojone bo bez fosforanu w podsiewacza tylko polifoska i saletrzak przedsiewnie. ważone nie było ale już wiem po przyczepach ile mogło być a w kombajnie komputer pokazywał 9,5 tak więc bomba jak na ten rok u nas
Jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla kukurydzy. Teraz rośnie poplon głównie gorczyca, bo inne rośliny z mieszanki wyginęły. Jest kilka opcji.
1 jesień mulczer i uprawa na głęboko
2 jesień talerzówka wiosną uprawa na głęboko
3 zostawić i na wiosnę uprawiać
4 jesień mulczer uprawa wiosną
5 jesień talerzówka i orka (nie lubię orki więc tej opcji chcę uniknąć)
Dodam że mam popsuty ciągnik i muszę coś wynająć więc im mniej zabiegów jesienią tym lepiej
opcja nr 3
Ja bym koślawo zrobił talerzówką tak by wodę i śnieg zatrzymywało ale by zwierzyna nie przychodziła. Resztę uprawy na wiosnę.
I ja najbardziej się ku temu skłaniam, tylko jakieś ciągnik muszę wynająć
A co stoi na przeszkodzie żebyś swój naprawił?
Ja tego nie ogarnę. Coś ze skrzynią biegów jest nie tak, bo po nagrzaniu ślizga się i gubi ciśnienie. Skrzynia power shift. To nie jest na szybko do zrobienia
Zostaw do wiosny nie ruszane. Zrobisz konia to ogarniesz. Gorczyca teraz ładnie śmiga.... Kto wie może rosnąć do sylwestra.... Już nie raz tak było.
Wodę lepiej magazynuje okrywa zielona. Raz udało mi się zrobić ładny poplon z facelii i gryki . Większość zwinalem w baloty ale na 5 ha zostawiłem pasek 12 metrów szeroki na długość pola, resztę gruberem na gleboko . Na wiosnę poszła talerzowka ,agregat i siew. Ziemia po poplonie miała najwięcej wilgoci i najlepiej się uprawiała.
Sam nie wiem. Jakbym teraz przetalerzował to do wiosny część się rozłoży
Pod groszek chciałbym już jesienią na głęboko zrobić
A pod buraki zaorać
Drugi ciągnik nie zrobi Ci tej jesiennej roboty ?
No właśnie 90 km na wąskich kołach to nie wiem czy da radę z gruberem, do talerzówki nie ma szans a i o orkę to nie wiem ile skib uciagnie
Strony Poprzednia 1 … 90 91 92 93 94 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo