Odp: Kukurydza Na Ziarno
Kolega woził do gościa z sąsiedniej wsi. Mówił że sam się zdziwił jak usłyszał 100zł za suszenie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 93 94 95 96 97 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kolega woził do gościa z sąsiedniej wsi. Mówił że sam się zdziwił jak usłyszał 100zł za suszenie
Na dzień dzisiejszy po 15 zł za 1t%. Kto chce dla siebie to nie narzeka i płaci od ręki
Zebrana 5 października wilgotnośc średnio 28 plon bez paru kg 12t średnio więc nie jest źle . cena 460 netto dostałem w PAszarni Cargill ale brała jedynie 2 tygodnie bo już brak miejsca . Ogólnie nie chcą brać wg kukurydzy , praktycznie żadne skupy , a te co biorą to płacą poniżej 400 netto
W mojej gminie to sypie po 7t a cena od 360 do 460netto.
Jestem chu*em bo się cieszę z tak niskich cen. Jak w sierpniu szukałem dla kuzyna trochę na sieczkarnie to wołali min 10000 za hektar wysokiej z 1.5m . Pewnie liczyli że ziarno znów będzie 900/t jak rok temu. Teraz niech trochę pocierpia.
No i w takim przypadku suszarnia ma sens. Wysuszy się i czekać na cenę i klienta. Dla mnie nie jest problemem żeby towar workować... Jak dobrze zapłacone to czemu nie. Po ile kasują u was za zbiór na ziarno?
540 zł/ha
Ja brałem 600 ale norma to 700 słyszałem, że jeden po 800kosi. Transport jak firma od razu kupuje jest doliczony 200zł hektar.
W mojej okolicy koszenie 500 zł i drogo mi się wydaje. Bo paliwo tańsze niż rok temu a stosunek ceny kukurydzy do ceny koszenia to sami wiecie
Ja brałem 600 ale norma to 700 słyszałem, że jeden po 800kosi. Transport jak firma od razu kupuje jest doliczony 200zł hektar.
Masz przystawkę do 105 czy do 118?
Pajej paliwo paliwem, części nie potaniały wcale robocizna też. A jak ludzi stać na bulenie kosmicznie drogich dzierżaw to chyba ednak ich stać. Co roku coraz bardziej utwierdzam się w tym, że nie umiem albo liczyć albo gospodarzyć.. Wobec tego co się dzieje na rynku.
Andre do 105 mam co dod rugiego byloby mi szkoda. Wszystko takie mokre, teraz zostało zaledwie 2.5ha u znajomego i stoi taki wymoczek na dworze, bo miała być tylko któka przerwa....
Ale części i robocizna nie poszybowały nie wiadomo jak w górę. 3 lata temu to za ha brali 350 zł
Co do dzierżawy to wyleczą się szybko
Ja biorę 550
Myślę i myślę
Paliwo 7zł x 20 l= 140
Części 200 zł do ha. Chyba bardziej Ci się nie psuje
Robocizna 50 zł w godzinę chyba skosisz ha a tyle na godzinę to chyba godziwa zapłata
Więc wychodzi 400. Gdzie się pomyliłem w obliczeniach?
To ja placiłem po 450 od ha netto, za odwózkę po 100 za kurs
Grzegorz89 napisał/a:Ja brałem 600 ale norma to 700 słyszałem, że jeden po 800kosi. Transport jak firma od razu kupuje jest doliczony 200zł hektar.
Myślę i myślę
Paliwo 7zł x 20 l= 140
Części 200 zł do ha. Chyba bardziej Ci się nie psuje
Robocizna 50 zł w godzinę chyba skosisz ha a tyle na godzinę to chyba godziwa zapłata
Więc wychodzi 400. Gdzie się pomyliłem w obliczeniach?
Firmy co się tym stricte zajmuja biorą więcej niż ja. Różnica jest taka, że firma przyjedzie kiedy przyjedzie, ze mną znajomi umawiają się kiedy im pasuje i chcę hektar mają hektar. Poza tym to nie jest robota do której chodzisz 5 czy 6 dni w tygodniu i ma ci wyjśc jakaś wypłata. Same części się nie wymienią też to kosztuje trochę roboty i czasu.Dla przykładu ksiądz zawołał 700zł za 20minut obecności na cmentarzu podczas pogrzebu to powiedz jak wyliczyć jego wypłatę? Z resztą nie ja te stawki wymyślam rzepak kosiłem po 450 bo nikt nie chciał powiedzieć ile będzie to kosztowało jak się okazało brali więcej.
Grzesiek nie mam pretensji do Ciebie, tylko do całej tej sytuacji.
Rok temu koszenie kosztowało ponad pół tony kukurydzy a dziś prawie dwie tony stąd moja złość
No spoko bez spiny. Ja wiem, że jest to wszystko tak rozregulowane i nie wiadomo kiedy, i czy w ogóle wróci do jakiejść wieloletniej normy.
W tym roku najlepiej wyjdą firmy świadczące usługi. Mam kosić w poniedziałek kukurydzę u znajomego to będę wiedział cenę. Wilgotność na pewno powyżej 30. Sam mam jeszcze w polu trochę roboty a nie daje rady zrobić bo ciągle pada.
A w całej sytuacji najgorsze jest to, że nie wiadomo co siać na wiosnę.
Koszę po 600 jak ktoś marudzi to przystawka w górę i do domu ... na brak zajęć nie można narzekać ... po za tym to nie nasza wina że kukurydza jest w takiej cenie ...
No spoko bez spiny. Ja wiem, że jest to wszystko tak rozregulowane i nie wiadomo kiedy, i czy w ogóle wróci do jakiejść wieloletniej normy.
W tym roku najlepiej wyjdą firmy świadczące usługi. Mam kosić w poniedziałek kukurydzę u znajomego to będę wiedział cenę. Wilgotność na pewno powyżej 30. Sam mam jeszcze w polu trochę roboty a nie daje rady zrobić bo ciągle pada.
A w całej sytuacji najgorsze jest to, że nie wiadomo co siać na wiosnę.
Też nie wiem co siać. Nawozy ładuje jak inni oni zbierają a ja nie. Buraki dziś pojechały to z 3,9 ha 7 samochodów. Kolejna porażka. Kukurydza nie koszona ale wiem że dołożę. Jedynie marchew sypie normalnie, tylko zakład na granicy wypłacalności
Dziś znowu pada, przerwy było do południa. Na pryzmach kukurydza ma liście tak już rośnie.
Strony Poprzednia 1 … 93 94 95 96 97 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo