1,941

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Ja miałem koło 3tys, ale sam sobie zasiałem i skosiłem.

1,942

400 kg wieloskladnika 140kg N w rsm oprysk maister, to się zbiera

Rolnik z powołania:-)

1,943

U mnie 620zł brutto wilgotność 17,6% koło dychy z hektara,niestety brak wody słabe opady i brak 200t kurzyńca na resztę pola.

1,944

U mnie 513 z dopłatami za wilgoć a miała 23% plon 9,9t. Mimo to lepiej wyszła niż rok temu gdzie plon był 12t

1,945

Stosował ktoś całość rsm po siewie przed wschodami kukurydzy? W przyszłym roku będę miał kukurydzę na nie kształtnych działkach i po rządkach patrząc lepiej będzie mi rozlać

1,946

Na firmie u mnie we wiosce robią oprysk przedwschodowy i do tego jest 50/50 woda i rsm i nawet fajnie to wychodzi. Reszta azotu idzie normalnie przedsiewnie w granuli

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,947

Pajej napisał/a:

Stosował ktoś całość rsm po siewie przed wschodami kukurydzy? W przyszłym roku będę miał kukurydzę na nie kształtnych działkach i po rządkach patrząc lepiej będzie mi rozlać

https://photos.app.goo.gl/MBpcABS5UwsymosEA
Cała dawka w RSMs zaraz po zasianiu.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,948

I jak wschody? Nie było komplikacji?

1,949

Suszył ktoś kuku  w tym roku ?? po ile sprzedajecie ?  czy czekacie ?  Aktualnie mam propozycje 840 brutto  przy 24t    z ich transportem .

Mokra była u nas w cenie 520 netto   i dopłata  za suchość  do 25%  a że  kosiło się średnio 20% to reszta to sponsoring smile)  AA i bym zapomniał  nowości   zanieczyszczenia w kukurydzy w postaci 10%  u każdego smile)

Agroasy  umią się kur.... bawić

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,950

No suszyli. 900-1000 za tonę. Żadnych skupów tylko sprzedaż indywidualna. Na dziadów robił nie będę. Brat odstawił auto pszenżyta na mieszalnie. Cena była chyba wtedy po 720. Baba dzwoni że zanieczyszczenie przytulią i duże porażenie grzybami. Za 530 weźmiemy. Auto wróciło z powrotem, tylko koszt transportu. Śmiać mi się chciało bo to było chyba najlepsze pszenżyto jakie kosiłem w swojej karierze

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,951

Trzeba mieć zaufanego żyda i z nim handlować. Takie historie jak wyżej to mi się przydarzały jak handlowałem z różnymi firmami. Teraz staram się z jednym gościem handlować. Jak kierowcy opowiadają to gdy robaka znajdą np w porcie to jedzie na koniec kolejki gazuje i jest ok a Janusz nie potrąca rolnikom za to.

1,952

Nawet bez gazowania, ustawia się żeby być w kolejce jak przyjdzie następna zmiana

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,953

Możliwe. Chodzi o to że jak handlarz ok to nie robi problemów a jak cwaniaki to nawet jak towar dobry to grają na zniżkę ceny. Mi często tak potrącali żeby potrącenie równało się kosztowo z transportem powrotnym do mnie. Bo wiedzieli że się zgodzę. Myślę że wielu rolników tak robili

1,954

I dlatego żadnych skupów. Miejscowych krowiarzy jest sporo i towar biorą. Jak kto chce więcej to na przyczepę luzem a jak mniejsze ilości to w BB i też fajnie idzie, przynajmniej waga na miejscu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,955

U nas krowiarzy  i innych chodowców wybili ,,,  nie ma praktycznie wolnego wynku a  kurniki to tylko woźniak ... Ale szkoda słów  koło leszna mają taki magazyn  na polu z ziarnem że mają gdzieś   to od nas  smile

swoją drogą mam Grykę  z poplonów  ze 30ton    macie gdzieś dziurę na to coś  ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,956

W tym roku gryka nie płaci. Nawet tej z poplonów nie kosiłem