101

Odp: John Deere

Witam mam problem z John deere 1640 nie działa wspomaganie zapala się kontrolka od ciśnienia oleju hydraulicznego. Pompę zregenerowałem i nic nie pomogło. Ciągnik ma zewnętrzny rozdzielacz na 3 pozycje jak da się na 1 to jest taki dźwięk jakby pompa chodziła na sucho  na drugiej też. A na 3 czyli kipowanie chodzi dobrze ale podnośnik reaguje na dźwignie od kipowania.  Czy uszkodzony jest rozdzielacz?

102

Jeżeli przed regeneracją pompy wszystko działało to są tylko dwie opcje, albo źle podłączona pompa albo źle złożona, ja bym stawiał na to pierwsze.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

103

No i jeszcze poziom oleju...

104

Przed regeneracja były ty same objawy

105 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2018-10-02 09:16:43)

Jak dobrze pamiętam to przed pompą jest jeszcze filtr który też może psocić a to jest pompa tłoczkowa więc powietrze też popchnie a to już będzie czynić "cuda" w hydraulice. Ta pompa powinna mieć jeszcze taki zbiorniczek przy chłodnicy jakby wyrównawczy i on też jest bardzo ważny żeby był drożny. Sprawdź jeszcze ciśnienie jakie masz na działającym wyjściu i czy jest stałe.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

106

Od niedawna mam na podwórku zielonego...
Ma parę tematów do zrobienia. No nie ma instalacji pneumatycznej. Oryginalne kosztują w h.... A u mnie to on  w żniwa zobaczy przyczepę...
Myślałem zrobić jakąś zmotę. Generalnie instalacja 1 obwodowa. Przyszedł mi do głowy szalony pomysł sterowania elektrozaworem podpiętym pod włącznik świateł stop.
W sieci znalazłem tyle że nie tylko ja mam takie pomysły. Między innymi Pajej się tym interesował....
Ktoś coś podpowie albo wybije mi to z głowy?

107

Ja 2 lata temu też założyłem do reni, zdaje egzamin znakomicie.

108

Sąsiad grzebie przy traktorach i też w ten sposób działa. Z tego co mówił nikt nie zglaszał reklamacji

E 516 na części
Telefon 695 076 269

109

Krzysiek napisał/a:

Od niedawna mam na podwórku zielonego...
Ma parę tematów do zrobienia. No nie ma instalacji pneumatycznej. Oryginalne kosztują w h.... A u mnie to on  w żniwa zobaczy przyczepę...
Myślałem zrobić jakąś zmotę. Generalnie instalacja 1 obwodowa. Przyszedł mi do głowy szalony pomysł sterowania elektrozaworem podpiętym pod włącznik świateł stop.
W sieci znalazłem tyle że nie tylko ja mam takie pomysły. Między innymi Pajej się tym interesował....
Ktoś coś podpowie albo wybije mi to z głowy?

Zrobiłem w jednym ciągniku takie coś. Powiem tak gra nie warta świeczki. Odkąd kupiłem TMa to przerobiłem hamulce na hydrauliczno-pneumstyczne i tak to najlepiej rozwiązać. Hydraulicznymi hamuje się jak samochodem a nie zero jedynkowo

Rolnik z powołania:-)

110

Pytanie jaki zawór. Normalnie otwarty pod prądem zamyka dopływ i otwiera drogę dla powietrza z węża idącego do przyczepy? Bo zamknąć nie wystarczy chyba...
Otwarcie powietrza z węża robić z jakimś dławikiem czy jak najszybsze?

111

Tak jak piszesz musisz kupić taki zawór żeby był w stanie wypuścić powietrze z przyczepy. Dławików żadnych nie dawałem.
Nie wiem dlaczego nie chcesz w przyczepie przerobić hamulców

112

Czyli z hydraulicznych jesteś zadowolony tak? A olej to bierze ze skrzyni czy jest jakiś osobny tylko do tego?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

113

Właśnie kończę robienie pneumatyki w swojej kubocie , koszt pneumatyki bez sprężarki to jakieś 2800zł na części   i trochę roboty. Sprężarka to oddzielny temat, zależy czy jest miejsce gdzie ją zamontować, ceny zaczynają się od 1700zł  i w górę.

114

Laszek napisał/a:

Czyli z hydraulicznych jesteś zadowolony tak? A olej to bierze ze skrzyni czy jest jakiś osobny tylko do tego?

Bardzo jestem zadowolony, bardziej niż z pneumatycznych. Olej bierzemy ze skrzyni, w ciągnikach które mają osobny zbiornik na olej hydrauliczny to huba z niego bierze. Koszt siłownika hydrauliczno pneumatycznego do przyczep rok temu wynosił 250zł za koszt zrobienia pneumatyki w ciągniku to policzcie ile przyczep przystosujecie

115

Krzysiek napisał/a:

Pytanie jaki zawór. Normalnie otwarty pod prądem zamyka dopływ i otwiera drogę dla powietrza z węża idącego do przyczepy? Bo zamknąć nie wystarczy chyba...
Otwarcie powietrza z węża robić z jakimś dławikiem czy jak najszybsze?

Do zaworu elektrycznego kupujesz 2 sitka jedno regulowane jest tam na nie miejsce. Tym regulowanym tłumisz spust, na ostro trochę średnio..
U mnie koszt był mały. Sprężarka od c-330 100 zł zawór spustowy nie pamiętam ile i przewody, resztę miałem.

116

Co do zaworu elektrycznego to fajnie jak się nic nie dzieje ale w razie wypadku (nie daj Boże śmiertelnego) to może być nie ciekawie
chociaż montaż  samemu pneumatyki to też nie do końca legalne  ale to się tak nie rzuca w oczy że to samoróbka.
Przerabiając przyczepę na hamulce hydrauliczne trzeba jeszcze dokładać zbiornik z sprężonym azotem i zawór który samoczynnie wpuści azot do układu po odpięciu się przyczepy inaczej przyczepa nie przejdzie przeglądu.

117

Janusz M6040 napisał/a:

Co do zaworu elektrycznego to fajnie jak się nic nie dzieje ale w razie wypadku (nie daj Boże śmiertelnego) to może być nie ciekawie
chociaż montaż  samemu pneumatyki to też nie do końca legalne  ale to się tak nie rzuca w oczy że to samoróbka.
Przerabiając przyczepę na hamulce hydrauliczne trzeba jeszcze dokładać zbiornik z sprężonym azotem i zawór który samoczynnie wpuści azot do układu po odpięciu się przyczepy inaczej przyczepa nie przejdzie przeglądu.

O tym zaworze i zbiorniku azotowym gdzieś czytałem. Problemu nie ma z tym w przyczepie typu tandem bo jak się odczepi to sama się dobrze wyhamuje (chyba że tandem z osiami typowo na środku gdzie ma zawsze równowagę)

E 516 na części
Telefon 695 076 269

118

Janusz M6040 napisał/a:

Na przegląd jadę ciągnikiem co ma hamulce pneumatyczne i nie ma problemu

119

Krzysiek jaki model tego jelenia? Może pisałeś ale przeoczyłem

120 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2024-12-12 22:30:49)

6910 autoquad 5x4

Dzięki Panowie będę działał