1,961

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Dkc3513 wilgoci 27 do 31 .średni poln 13.4 z ha..kontrakt dobry ..plus integrowana .coś zostanie...ale jak nie cieszy......pozdrawiam

Leszek   dla kolegów'

1,962

Moja jeszcze w całości na polu a śnieg mokry napadał, nie wiem czy nie połamało kukurydzy

Rolnik z powołania:-)

1,963

Kukurydza znikła z pola 28/12/25 wilgotność 27%  8,5t/h cena 430zł netto na 5 i 6 klasie,gospodarstwo stało się tylko odskocznią od etatu ponad 30lat "demokracji" i staliśmy się krajem niewolników.

1,964

Nie opłaca się ale jak się jakaś ziemia pojawi to rzucają się na nią jak sempy na padlinę. Rolników jeszcze rozumiem ale biznes co lokuje kasę w ziemię to może wtopić. Jak przyjdzie cały Mercosur i mniej dopłat to cena ziemi spadnie. Ja liczyłem że bardziej opłaca się mieszkanie pod wynajem niż ziemia jako źródło przychodu pasywnego i lokata kapitału

1,965

Pajej raczej nie spadnie. Pisałem to już tutaj kiedyś, od czasu drogiego zboża w czasie pandemii niektórzy rzucili się na uprawę zboża jak kot na spyrkę. Nawet tam gdzie wiele lat było małe gospodarstwo z jakimś ciapkiem i podstawowymi maszynami zaczęli kupować większe zachodnie ciągniki i zboże do oporu z ziemią jak mówisz, każdy kawałek biorą i sieją. I nadal to trwa

1,966

Mieszkanie na wynajem jak najbardziej, ale w akademickim mieście studentom. Rodzinie ? można narobić sobie problemów !

1,967

Wszystko zależy jak umowa skonstruowana.

1,968

Najemca większe prawa ma jak właściciel

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,969

Laszek napisał/a:

Najemca większe prawa ma jak właściciel

Dokładnie, standardowa umowa jest dla właścicieli miną.
Jednak pajej też ma rację, można wprowadzić pewien zapis który zabezpiecza właściciela.
Nieuczciwy potencjalny najemca takiej umowy nie podpisze.

1,970

W umowie musi być zapis że najemca ma gdzie się wynieść jak nie płaci czynszu. Czy coś podobnego. Znajomi mi to tłumaczyli

1,971

Najlepiej taki zapis by był podparty numerem księgi wieczystej z danymi nieruchomości do której mają się wynieść. I dobrze jest nie wynajmować całej nieruchomości bo wtedy można wejść na tą cześć. Albo wpuścić upierdliwych panów którzy pomogą niesolidnym lokatorom podjąć decyzję o wyprowadzce.

1,972

Taki zapis daje wynajem okazjonalny, ale nawet przy wynajmie okazjonalnym najlepiej pisać że wynajmuje się pokój lub pokoje z swobodnym dostępem do przedpokoju kuchni i łazienki, taki najem daje  właścicielowi prawo do wejścia do mieszkania jak to ładnie opisał kolega w poście powyżej. Przykład znajomego który miał wynajem okazjonalny ale jak najemca przestał płacić później sąd i komornik to i tak był 7 miesięcy bez zapłaty. Plus taki że jak komornik dostał od sądu wyrok to eksmisja w 3dni