21

Odp: Słoma

piec na słome to głupota kupa kasy i nic wiecej ja mam miałowy pale owsem zapalam od góry i jest pięknie.
A  na polu robie jak Fenol tnę i przyoruje. Ostatnio czytałem.... wartość słomy jako nawozu to jakieś 400 - 500 zł z ha w zależności od tego jaka to słoma. więc jak mam ją sprzedawać choćby z te same pieniądze to mam to gdzieś. albo h... nie zapłacą albo okantują albo zpresują i zostawią na polu do końca września..... niech się bujają  i szukają frajerów gdzie indziej. Kiedyś przyjechał do mnie taki na pole i ku... nie wiedział ile ma mi zaoferować za żytnią słomę .... powiedziałem mu żeby kulał beret.....

22

Osobiście - mam moralne opory przed spalaniem zboża. A jeśli chodzi o piec na słomę to w moim przypadku taki piec zwróciłby się w przeciągu 5 lat. Jednym piecem ogrzewałbym mieszkanie rodziców i swoje. Teraz średnio spalamy ok 3,5 tony węgla na sezon na mieszkanie. Przy dzisiejszych cenach węgla na poziomie 700 zł wychodzi 5000 zł rocznie. MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

23

Tez tak uwazam ze spalanie zboża w piecu jest niemoralne. przeciez nie po to sie przez tyle miesiecy męczę aby potem spalic w piecu!!!!! Moze ktos tam i moim zbozem bedzie palil w piecu ale ja tego nie chce wiedziec. Ja sprzedaje biore kase i nie chce iwedziec co sie z nim pozniej dzieje.

24

Ja wręcz odwrotnie zboże to produkt i można z nim robić co się komu podoba.

25

Masz rację tomek1974, ja na wiosnę obsieję wszystko co się da owsem i w przyszłym sezonie nie kupie ani kilograma węgla. Prosić się żeby ktoś kupił zboże i to za psi grosz i za te pieniądze kupować węgiel po zawyżonej cenie, bo górnikom ciągle mało to bezsens. gdyby w Polsce był wolny rynek węgla to węgiel z RPA i Australii byłby tańszy niż nasz krajowy. Jak rząd uprawia sobie taki nierząd to moralność trzeba sobie schować głęboko pod kożuch, że tak to ujmę. Pierwszy raz gdy usłyszałem o piecach na zboże to też trochę byłem zdziwiony ale już mi przeszło.

26

A olej roślinny lało się do zbiorników w ciągnikach? Ja lałem i jeździłem całe ubiegłe lato.
Moralność moralnością a ekonomia i życie pokazuje swoje, ja musiał bym sprzedać 4 tony zboża żeby kupić tonę węgla, która wystarczy mi na jeden miesiąc, więc co? mam się ciepło ubrać i modlić się o łagodną zimę, a "bezcenne" zboże i tak wołki zeżrą jak je potrzymam do następnych żniw, bo nie ma gdzie sprzedać.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

27

Teraz wyczytałem, że można dostać 50% zwrotu za kocioł na owies od ARiMR http://www.farmer.pl/biznes/bioenergety … f6172.html

28

czyś mądry czyś głupi czy się coś tobie wydaje czy nie to nie ważne praw ekonomi nikt nie przeskoczy i dzisiaj zboże po tej cenie jest lepsze od węgla bo:
1 jest tańsze
2 emisja CO2 (paląc zboże jesteśmy ekologami)
3 wolę spalić owies z 2ha niż z zysku z 5-10 (w zależności od uprawy) kupić węgiel na całą zimę.
eksperymentowałem w zeszłym roku z różnymi zbożami najgorzej pali się żyto pszenica jęczmień owies w piecu na ekogroszek (gdzie miało być tanio a spaliłem 7t eko po 580zł w 2008 a dzis musiał bym położyć na zimę 5000zł a za to kupię 20t owsa NA 2 LATA!)

29

a ja mieszkam przy samej kopalni węgiel z sortowni po 200 za tone z przywiezieniem big_smile drzewny oczywiście

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

30

5 tyś za opalenie domu to spora przesada ja mam piec na trociny i koszt opalenia domu nieprzekracza 700zł. temp. od 24 do 27stopni ,tylko że dom mam nowy.

31

U nas trociny są droższe od zboża, dużo ludzi ma piece na trociny, a firmy drzewne które produkują trociny, wykorzystują je do opalania w suszarniach drzewa które mają i ogólnie do ogrzewania firmy, więc jest też kłopot z samym zakupem trocin, bo wciąż ich mało. Ja mam do ogrzania ponad 250 m2 powierzchni mieszkalnej, dom ma 25 lat, wszystkie okna są nowe, dom lekko docieplony, ale i tak potrzebuję mase kasy, żeby palić węglem, więc przy pełnym magazynie zboża, które u nas jest za bezcen, nie zastanawiam się w ogóle, zboże do pieca i koniec.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

32

Ja też kombinowałem z paleniem owsem i pszenżytem parę lat temu bo mnie przycisnęło i nie było chwilowo kasy na opał. Powiem tak. Biznes to biznes, kto umie liczyć to wie jak jest, ekonomia jest bez litości. Co do moralności-zboże to produkt wyprodukowany nakładem środków finansowych i trzeba jego wartość tak wykorzystać żeby się jak najbardziej opłacało(kasa piechotką do nas nie przyjdzie). Z resztą od zboża do chleba to jeszcze kawałek drogi jest

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

33

i pośredników

34

dobra temat  widze jakiś czas temu umarł ...  więc go ożywię ..

ile  jest ton słomy  z 1 ha pszenicy ??  2-3t ??  ktoś kiedyś przeliczał ??
w związku z tym że sprzedałem prase za 2 razy cene rynkową .. więc mam  pomysła  by zakupic zwijajkę i  zwijac wszystką słomę z pszenicy  i ją sprzedawac ...     w tym roku kupywali po 120zł za tonę ...    tylko pytanie czy by się to karkulowało ...   rocznie bym zwijał   troszkę ponad 30 ha ...   dodac do tego ze kombajn mniej spali   bo sieczkarnia nie obciąża to ciągnik z prasą  to spali pewnie razy  2 ....   plus zwiezienie w jedno miejsce   i  firma  to odbiera własnym transportem ...   nie koniecznie to zwozic ...

dodam że  w tym roku  jak ktoś sam prasował  a oni tylko zabierali to płacili  180zł za tonę ...  więc jak sądzicie zostało by z tego interesu na jakies "piwo " ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

35

U mnie to i 300 za ha brali taki głód na słomę jest, po prostu za dużo hodowców.

36

Najlepiej jakby dużo firm powstał które do produkcji potrzebują słomy .W tedy moglibyśmy podyskutować z nimi ocenach .Myślę Wojtas że no jakieś duże piwo i paluszki słone powinno Ci zostać.U mnie w tym roku słoma w cenie .Dużo hodowców a słomy mało Cena za ha ok 150-250 .Wydaje mi się żę słoma będzie w cenie

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

37

właśnie o tym myślę .. a że mam prau kumpli co mają  po 100 lub 300 ha to prasa by miała przyszłosc .. pierw  skołuje jakiegoś gruchota co  by ze 2 lata pociągną ..  puźniej się cos pomyśli ...  tylko ile jest ton słomy z ha ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

38 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2011-12-04 15:59:39)

Słoma z 1 ha ma 30-40 N 15 K 60 P.
Azotu nie liczę bo by go uruchomić bakterie muszą chyba tyle samo wyssać z ziemi.
Wartość KP to jakieś 300 zł ( jak się myle to poprawcie )
do tego dochodzą mikroelementy próchnica.
JA bym wycenił wartość słomy na polu na jakieś 500zł ( wszystkie składniki plus rozsianie ich kupienie itd....)
Policz sobie ile spalisz paliwa na sprasowanie i zwiezienie. Na samo zwiezienie potrzebujesz więcej niż kombajn spali  przy cięciu. Do tego dochodzi problem z pogodą.  Kiedy możesz zorganizować sobie tak prace że prasa idzie obok kombajnu to ok ale jeśli najpierw kosisz jak skończysz koszenie dopiero myslisz o prasowaniu to może się okazać że słomę sprzątniesz z pola za tydzień albo za dwa. I znowu tracisz bo uprawki pożniwne czy walka z perzem czeka.... eee tam czarnych scenariuszy moze być wiele. zakup prasy....
Ja w tym roku sprzedałem. w przyszłym już nie oddam.  Trzeba naostrzyć noże w ścinaczu i w pole.
jak masz dobre zmianowanie to w ogóle nie ma o czym gadać

39

My słomę oczywiście część zbieramy bo mamy hodowle ale jak nam coś zostanie to w zamian za naszą słomę koleś nam przywozi gnojowice na pole.

40

Z 1ha przyjmuje się że stosunek masy ziarna do słomy (nie wliczając rrzyska) wynosi 2:1 (średni), czyli jeśli pszenica da plon 6t słomy będzie 3t. Przy życie ten stosunek wynosi nawet 1:1 (w zależności od odmiany). 
1tona przyoranej słomy daje: 7kg N, 3kg P, 16kg K (słoma owsiana - 26kg K) i 2kg MgO, o próchnicy nie wspominając.
W celu szybkiego rozkładu słomy na 1 tonę przyoranej słomy należy rozsiać 6-8kg N, a na glebach ubogich w fosfór dodatkowo 10kg P /1t.
Przykładowo:
-plon zboża wyniósł 6t
-plon słomy wyniesie 3t (plus około 1t rrzysko)
-rozsiać należy 24-32kg N
-uzyskujemy 28N,12P,64K,8MgO.
Do azotu należy doliczyć rozsiany nawóz który nie idzie na straty tylko jest absorbowany przez mikroorganizmy.
Wartość NPK przy dzisiejszych cenach to około 360zł, także Wojtas spójrz pod tym kontem na to też. Nie licząc tego co słoma wprowadzi do gleby to zysk z tego będzie, ale uwzględniając jeszcze powyższe, na piwo trzeba będzie na szałce zarobić....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....