1

Temat: 385 czy 303?

jakiś czas temu zaproponował mi kolega 303 z85r w przyzwoitym stanie, mam 385 chciałbym mieć coś takiego z turem ale to droga sprawa, kolega chce ode mnie 5 tyś za 303 czyli mało.  za osiemdziesiątkę wezmę myśle 2x tle, i może jeszcze zostanie na turka. mam dylemat jeżeli możecie dopisujcie do tego co napisałem spostrzeżenia, mi jest trudno podejść bez afektu do takiej zamiany.to lubię i znam a to jest mocniejsze i marki którą lubię a chce uczciwie wobec siebie zliczyć plusy i minusy.

385 77r
słabe strony                                                           mocne strony
awaryjność                                                                               części wszędzie
bez przodka                                                                              kondycja dostateczna   
tylko do opryskiwacza, prasy, ewentualni tura                              Nowy wom i hydraulika
droga wobec 303                                                                       dobre opony
kiepska dynamika silnika                                                       ~jako taki komfort w kabinie
straty w paliwie                                                                          zwrotność
                                                                                              dobra widoczność
                                                                                                potrafię naprawiać
                                                                                                ~mało pali
szanse                                                                          zagrożenia
wygodna praca z turem                                                            niczego nie jestem pewien
                                                                                              mały tur   
303 85r  
słabe strony                                                           mocne strony
słaba skrętność                                                                            duża moc
brak części zamiennych                                                                przedni napęd   
problematyczne sprzęgło                                                           może zastąpić 323
duża masa                                                                               duża masa
słaba widoczność                                                                      niska cena zakupu
straty w paliwie                                                                        prosta budowa 
mały prześwit                                                                             kondycja lepsza niz385
hałas?                                                                                        WOM prosty
                                                                                                dobre oparcie dla tura

szanse                                                                          zagrożenia
założenie dużego tura                                                niczego nie jestem pewien/zepsuty
zaoszczędzenie pieniędzy                                                     nie wjadę do garażu
szybsza praca
wkurwienie sąsiadów kolejnym bykiem

proszę o pomoc Koledzy

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: 385 czy 303?

Jesteś pewien, że potrzebujesz takiego niegramotnego tura ? Może ładowarki czołowej poszukaj, jest to nieporównywalne lepsze jeśli chodzi o wygodę w pracy w porównaniu do dowolnego ciągnika plus ładowacz czołowy.

Z zagrożeń nie rozumiem "niczego nie jestem pewien/zepsuty nie wjadę do garażu" ?
Masz 323, a 303 to prostsza wersja. To są w 90% takie same ciągniki.

3 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-10-11 22:11:30)

no właśnie 323 trzymam w stodole 303 miałby szanse wjechać do garażu o ile jest niższy, za cenę 385 w życiu nie dostane ładowarki, 303 mam moc która przerasta moje potrzeby. wszystko rozbija się o złotówki, jak ich nie masz to kupujesz to co możesz kupić. wg mnie to i to ma równoważne zalety i wady. trudno podjąć decyzję :hmmm: a niczego nie jestem pewien to dokładnie to znaczy ten ciągnik jest z 77 mogę pojechać w pole ale nie powiem na 100% że nim wrócę smile buahahahahaa :beer:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

4

czy ja wiem    tak czy siak lepiej moim zdaniem zostawic osiemdziesiętke  ponieważ jest wygodniejsza i  czasami bardziej przydatna niz takie duże bydle

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Ale patrząc na to z innej strony miałbyś już dwa z tej rodzinki, a wogóle nie lepiej kupić tura do 323??

Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

6 Ostatnio edytowany przez Dario (2009-10-12 18:29:36)

303 mam moc która przerasta moje potrzeby

no właśnie ale paliwo ze zbiornika będzie wysysać.
Jeśli nie jest Ci potrzebny ogromny TUR, to kup c330 lub MF, załóż wspomaganie i będziesz mieć zwrotnego i oszczędnego TUR-a.

Co do wjeżdżania do garażu to ja tydzień po kupnie nowego dachu zapomniałem go zamknąć i sobie wjechałem, a z dachu zostały 2 kawałki hmm

7

Brak przedniego dyskwalifikuje ciągnik do tura ,ja mam 303 plus tur5 i naprawde Ci polecam .

8 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-10-12 19:58:04)

Dario kocham capka ale praca z turem jest nie na moją fizyczność, po robocie nie mam władzy w rękach, właśnie paliwo mnie boli najbardziej. Marku jak jest ze zwrotnością przerabiałeś coś? czy masz osobną pompę? u mnie tur robiłby przy zwierzakach i żniwach. jak jest z widocznością? masz może jakiegoś ursusa do porównania. czy tur 5 nie będzie za duży na 385? czy coś w tym turze przerabiałeś aby pasował na forszaja? ten ciągnik robiłby też przy opryskiwaczu 1000l, prasie i koniec jego pracy i jeszcze transport.  przez niski prześwit mógłby się czasem zawiesić na wiosnę
chlera po co mi to wszystko sprzedać i kupić kirowca z turem wink

9

Dlatego napisałem Ci żebyś założył wspomaganie układu kierowniczego w c330 smile

10

Powodzenia, z tym Kirowcem.!!
A sam mialem keidzs ochote na tura5 do 303.

Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

11

załuż se takie opony http://www.youtube.com/watch?v=ePXbwWet … re=related

www.koniezimnokrwiste.czo.pl

wchodzić bo konie to potęga

12

Mam okazje nabyć forsza 303 za 12 tyś ale mało wiem o tych ciągnikach ile palą jaka moc bo podano mi że 100km, jak z ich awaryjnością i częściami do nich

Rolnik z powołania:-)

13

Po pierwsze post nie dotyczy tematu poczytaj watek zakup fortschritta tam wszystko znajdziesz

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

14

Nie patrz nawet w stronę URSUSA!!!!!!!!!!!!!
Jakjuz bardzo się uprzesz to jak chcesz to Ci sprzedam swojego - pisz na PW

15

Mam za płotem U-1222 stan bdb za 19000- kupuj!!!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

16

385 to złom a 303 do tura chyba że przerobisz  układ kierowniczy  bo według mnie ciągnik pod tura musi być zwrotny. nie wiem co zamierzasz robić tym turem bo może się okazac że mf 255 z małym turem obskoczy dwa razy 303 z dużym turem bo jest szybki i zwrotny.
w 303 mały przeswit? 385 ma nie wiele wiekszy , zmień koła na te 323 i bedzię lepiej